Skromna pojačanja, skromni rezultati 1Foto: Srđan Stevanović/Getty Images

Teško je reći da li i koliko uopšte spremni večiti rivali ulaze u novu sezonu posle kratkih priprema koje završavaju ovih dana.

Crvena zvezda i Partizan prvi put posle više od dve decenije nisu napuštali Srbiju, a zbog virusa kovid 19 ograničili su se na igranje sa samo domaćim rivalima, protiv kojih imaju skroman učinak.

Crno-beli su pripreme odradili na Zlatiboru, dok su crveno-beli za planinsku destinaciju izabrali Divčibare, mada su oba kluba veći deo priprema završili u svojim beogradskim trening centrima, izolujući se što više od spoljnog sveta.

Zvezda je tokom leta imala veću muku od Partizana sa koronom u svojim redovima, pa je lekcija verovatno naučena u pravi čas, pre nego što krajem avgusta krenu kvalifikacije za evropske kupove.

Evropska fudbalska federacija zbog svetske pandemije nema ni dodatnih termina, a verovatno neće imati ni volje da odlaže mečeve „zaraženih“ klubova i očekuje se da će kriterijumi za igranje biti veoma strogi, a da se ekipama sa ovih prostora naročito neće gledati kroz prste u slučaju obolevanja prvotimaca.

Trener Zvezde Dejan Stanković nije mnogo na pripremnim mečevima hajao za to što će naredne sezone morati da u prvom timu u okviru Superlige ima najmanje dva igrača mlađa od 21 godine.

Tako je na poslednjem kontrolnom meču protiv Napretka (2:1) jedino Veljko Nikolić bio starter od klinaca. Ignorisanje mladih snaga verovatno ukazuje na to da Stanković prvobitno želi da ušminka sastav za kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će na domaćem polju „ad hoc“, odnosno prinudno tražiti rešenja kako bi ispunio obavezujuću formu od dva fudbalera iz sopstvenog podmlatka.

Protiv Kruševljana su golove postigli Ivanić i Spiridonović, a pre Napretka crveno-beli su u prijateljskim mečevima savladali novog prvoligaša IMT (2:0) i Metalac iz Gornjeg Milanovca (1:0). Poslednju generalnu probu imaće u utorak protiv Borca iz Banjaluke na „Rajku Mitiću“.

U novoj sezoni se najviše očekuje od novajlija: Aleksandra Kataia, koji je u klub stigao pošto je Čikago zbog rasističkih stavova njegove supruge raskinuo ugovor, i od Srđana Spiridonovića koji je doveden iz poljskog Pogona.

Strateg Zvezde isprobavao je više formacija, mada deluje da će u nova iskušenja ući sa jednim špicem i jednim igračem odmah iza njega (4-4-1-1). Portugalac Tomane za sada je jedini opravdao poverenje, dok će po svemu sudeći Boaći i Pavkov šansu čekati sa klupe.

Nije krio čak ni Stanković da mu je kvalitetan napadač više nego potreban, ali nedostatak ponuda za pomenuti dvojac koji će sedeti na klupi uslovio je negativan odgovor iz vrha uprave.

Crveno-beli jednostavno nemaju novac za dalja dovođenja igrača, uprkos tome što su dvostruki učesnici Lige šampiona i Lige Evrope. Nije tajna ni da su praktično svi na prodaju iz prvog tima ukoliko stigne adekvatna ponuda, uključujući i najmlađe (Nikolić, Petrović, Gavrić, Radulović).

Utisak je da će Partizan bar na startu sezone imati blagu prednost jer Savo Milošević ne mora mnogo da luta oko prvog tima. Strateg crno-belih već zna da će mu glavne poluge u sredini biti Suma i Natho, a u napadu Sadik, dok će se od talentovanih Filipa Stevanovića i Lazara Pavlovića očekivati da pomažu u kreiranju igre.

Naredna sezona mogla bi da bude ključna za Lazara Markovića koji deluje kao da je cele prethodne pokušavao da nađe pravog sebe na terenu. Glavno pojačanje, defanzivac Maki Banjak, stigao je u samom finišu priprema. Kamerunac je debi imao tek sinoć protiv Proletera pošto je tek pre nekoliko dana napustio Olimpiju i potpisao za crno-bele.

Od Banjka se očekuje da u odbrani nadomesti odsustvo Strahinje Pavlovića koji je još ranije potpisao za Monako, a cele prošle sezone u Humskoj igrao kao pozajmljeni fudbaler. Kada su rezultati u pitanju, ni crno-beli nisu briljirali na pripremama.

Pobede su ostvarene protiv Trepče (2:0) i Zlatibora (2:1), a sa Mladosti iz Lučana su odigrali nerešeno (2:2). Ipak, Milošević za razliku od kolege sa „Mitića“ ne mora toliko da brine za taktičko uigravanje pošto mu je okosnica tima nepromenjena, a nije se ni mnogo igrao sa već poznatom formacijom 4-3-3.

Nema dileme da će oba tima prve mečeve u Superligi koristiti i kao pripremne za iskušenja u Evropi. Podsetimo, ove sezone će se u kvalifikacijama igrati samo po jedan meč, a izuzetak je jedino poslednja plej-of faza za ulazak u Ligu šampiona gde će biti i revanša.

Treneri dobro znaju da ovog leta neće imati pravo ni na jednu grešku. Ovo se naročito odnosi na Partizan, pošto Zvezda u slučaju ispadanja ima plan „B“ nastavka u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Nedostatak jakih mečeva na pripremama sigurno će biti hendikep za obe ekipe, a pitanje je koliku će utehu pružiti to što verovatno ni većina potencijalnih rivala nije izlazila izvan granica svojih država i takođe zbog korone nije igrala protiv inostranih ekipa.

Rusi tvrde da Ivanović dolazi na „Mitić“

Kapiten Zenita Branislav Ivanović odbio je da potpiše novi ugovor po kome bi imao manju platu od dosadašnje, pa je od proteklog vikenda zvanično postao slobodan igrač.

Ruski mediji navode da je Ivanović u pregovorima sa Crvenom zvezdom u kojoj bi mogao da završi karijeru. Bivši kapiten Srbije je u dobrim odnosima sa generalnim direktorom crveno-belih Zvezdanom Terzićem, koga je kao svedok odbio da optuži za malverzacije oko njegovog transfera iz OFK Beograda.

Banjak bez dana odmora

Novi defanzivac Partizana Maki Banjak nije imao ni dan odmora ovog leta pošto je tek prošle nedelje završeno prvenstvo u Sloveniji, gde je igrao za Olimpiju.

Trener Savo Milošević moraće zbog toga da dozirano upotrebljava Banjka na startu sezone kako ne bi došlo do premora kada crno-beli budu igrali ključne utakmice za u kvalifikacijama za ulazak u Ligu Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari