Skupi vranjanski eksperiment u fudbalu 1

Verovali su navijači „žutih“ da protiv Mladosti iz Lučana na „domaćem terenu“ u Surdulici izabranici trenera Dragana Antića mogu do prve prvenstvene pobede. Na terenu slika sasvim drugačija.

Tim Neška Milovanovića, bez većih problema došao je do vođstva i na kraju zaslužene pobede od 3:1. Za utehu Vranjancima je činjenica da su posle 357 minuta u svojoj debitantskoj sezoni u prvoj fudbalskoj diviziji Srbije postigli prvi gol. Strelac sa bele tačke bio je Zakarija Suraka. Posle četiri kola Dinamo je zakovan na poslednjem mestu bez i jednog osvojenog boda i sa gol razlikom 1:9.

– Prvenstvo za nas počinje od četvrtog kola, jer smo imali kao novajlije izuzetno težak raspored na samom startu prvenstva – upozoravao je trener Antić. Dinamo je „pregrmeo“ Crvenu Zvezdu (0:3), Partizan (0:1) i Radnički iz Niša (0:2), a onda je usledio još jedan poraz protiv iskusnije i kvalitetnije ekipe iz Lučana.

Dinamo je u prvenstvo ušao kao nespreman i neukomponovan sastav sa čitavim arsenalom problema. U prvom redu nedostatkom finansijskih sredstava, stadiona u Vranju koji bi zadovoljio takmičarske kriterijume, manjkom kvalitetnih igrača. Od samog početka priprema koje su odrađene u Bugarskoj trener Antić, imao je problema sa igračkim kadrom. Nešto nade vraćeno je nakon što je sa državnog vrha stiglo obećanje o izgradnji stadiona u Vranju, ali i pronalaženje „strateškog partnera“ u Kompaniji MTS koja je postala sponzor kluba, kao i relaksiranje odnosa sa gradskim ocima, koji će u skladu sa finansijskim planom za sport nastaviti podršku klubu.

– Finansijske probleme jesmo rešili, ali ne i one koje imamo u igračkom kadru. Tim će biti pojačan ali sve to treba uigrati a prvenstvo se zahuktava. Nisam očekivao da možemo da sa ovakvim sastavom da iznenadimo naše najbolje ekipe. Bila je to provera u kojoj smo pokazali maksimum koji nije bio dovoljan da osvojimo i jedan bod. Prvenstvo je dugo i ja očekujem da će Dinamo u nastavku biti respektabilna ekipa u borbi za opstanak koji je naš glavni cilj – objašnjava Antić, koji obavlja i funkciju predsednika kluba.

Fudbalska javnost u Vranju očekuje da se do kraja prelaznog roka (31. avgusta) zaokruži potencijalni igrački sastav. Pre svega u veznom redu i napadu, a za to je kako u klubu procenjuju neophodno najmanje četiri do pet iskusnih pojačanja koja bi mogla odmah da budu „bačena u vatru“ prvenstvenih okršaja. Na fudbalskoj pijaci je uglavnom „probrano“ ono što vredi, da su Vranjanci u startu raspolagali sa konsolidovanim finansijskim budžetom mogao se sklopiti solidan fudbalski sastav. Ovako sada sve izgleda kao jedan fudbalski eksperiment u kome će samom trener – predsedniku Draganu Antiću biti neophodno mnogo fudbalskog strpljenja, znanja, ali i sportske sreće da u pravom ritmu pokrene Dinamovu „mašinu“ sa ivice fudbalske provalije na kojoj se sada nalazi.

Neophodno je i ojačati samu klupsku infrastrukturu, kako se sam Antić ne bi svime bavio – od obezbeđivanja peškira do prodaje ulaznica i organizacije putovanja ekipe, a to sada čini sve on sam uz pomoć svoga sina koji je sportski direktor, a stariji kapiten ekipe. Priča o tome da je „važno učestvovati“, kao i da je najvažnije u celoj situaciji da je Dinamo uprkos svemu startovao u Superligi Srbije sada gubi na svome značaju, ukoliko sve to ne bude vrednovano kroz rezultate kojih za sada nema na vidiku. Već sada je izvesno da će opstanak debitanta u Superligi Srbije biti istinski fudbalski poduhvat. U aktuelnoj situaciji koja vlada u srpskom fudbalu sve je moguće, ali ne i ukoliko ne bude obezbeđena kakva takva rezultatska participacija od strane samog kluba iz Vranja. Sledeći ispit Dinamo će imati na Voždovcu, pa eto nove nade za navijače iz Vranja da se nadaju „čudu neviđenom“.

 

Stadion u martu

U Vranju još uvek nije razjašnjena dilema hoće li se pored dva stadiona, onog gradskog i terena u vlasništvu Kompanije Jumko graditi i treći. Izvesnije je da bi najbrže u skladu sa standardima Superlige, uređenje tribina, klupskih prostorija i postavljanje reflektora mogao da bude preuređen stadion Jumko, ali o tome tek treba da se na nivou grada postigne dogovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari