Smeju nam se zbog Obradovića 1Foto: Privatna arhiva sagovornika (Mirko Poledica)

Par dana pre nego što je novosadski Apelacioni sud potvrdio decenijsku suspenziju Srđana Obradovića iz našeg fudbala i tako aminovao presedan kažnjavanje sudije za nameštanje utakmice, u Amsterdamu su (ne)dela arbitra iz Jagodine i, još više, zaštitnički blagonaklon odnos Fudbalskog saveza Srbije prema njemu, izazvali šok, nevericu i smeh prisutnih na skupu povodom preveniranja dogovaranja rezultata.

– Predstavnici UEFA, FIFA, Interpola i Evropola, fudbalski sindikalci sa raznih strana sveta i ostali gosti, oko 100 ljudi, ismejali su se video zapisima njegovog suđenja u mečevima mlađih selekcija, u periodu od 2015. do 2018. godine. Posle puštanja donetog „filma“ rekao sam im da je isti čovek, 2019. godine, samo jednu sezonu nakon što je bio pritvoren zbog sumnje da je učestvovao u nameštanju meča i optužen za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, postavljen za delegata na utakmici Prve lige. Zenemeli su od šoka, da bi onda krenuli sa pitanjima. Jedan čovek iz publike hteo je da čuje da li to znači da je naš Savez umešan u nameštanje. Rekao sam im da sumnjam u to, mada mi, poznavaoci srpskog fudbala znamo da je on bio samo izvršilac, a da je nalogodavac ostao nepoznat i nekažnjen – prenosi za Danas predsednik srpskog Sindikata profesionalnih fudbalera Mirko Poledica, pozvani panel govornik na važnom skupu, sa zvanicama iz svih relevantnih institucija uključenih u borbu protiv jedne od najtežih boljki ozbiljnog biznisa zvanog fudbal.

Nekadašnji fudbaler im je predočio i audio zapis iz 2019. godine, u kom predsednik FK Loznica Vlastimir Lukić, u svlačionici, „riba“ igrače svoje ekipe zbog toga što umesto da se bore za viši rang oni vode bitku za ostanak u Srpskoj ligi Zapad, uprkos tome što im je on, kako se pohvalio, sam „kupio tri utakmice“.

– Da bih im nekako približio funkcionisanje stvari na Balkanu i u Istočnoj Evropi, naveo sam i telefonski poziv dotičnog mojoj sestri, jer takvi idu okolo i zastrašuju. U vezi sa tim, apelovao sam na FIFA i UEFA da imaju viši prag tolerancije prema igračima sa neuralgičnih prostora, jer zbog ugrožene lične bezbednosti pre biraju da ćute nego da prijave sporne situacije. Recimo, drugi panel govornik Samir Arab, inače bivši mladi reprezentativac Malte, nije na vreme progovorio o ponudi za nameštanje, što ga je kasnije koštalo dve godine suspenzije. Da je u to vreme postojala telefonska aplikacija za anonimnu prijavu takvih mutnih radnji kao danas, kaže da bi bez razmišljanja pritisnuo dugme, ovako se uplašio šta bi njemu ili nekom njegovom mogla da uradi kriminalna grupa umešana u slučaj. Strah od eventualnih posledica bio je jači od razuma i časti – prepričava nam Poledica.

Prijateljske utakmice leglo nameštaljki

U istraživanju predočenom na pomenutom skupu, otkriveno je da u nameštanju najviše učestvuju klubovi i pojedinci sa Istoka Evrope, kao i da se najviše „štela“ dešava u periodu kada nema takmičarskog fudbala: u januaru (20 odsto), februaru (25) i julu (15). Dakle, na prijateljskim utakmicama. I to uglavnom na tlu Turske, gde se zimi i leti priprema „milion“ ekipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari