Španski El klasiko u zao čas 1Foto: EPA-EFE/ MIGUEL ANGEL POLO

Trebalo je da izgleda kao apsolutni derbi 5. kola Evrolige, međutim stečeni kredit od starta najelitnijeg takmičenja Barselonu i Real Madrid stavlja u neravnopravni položaj pred večerašnji susret u Blaugrani.

Istovremeno, u Bavarskoj će se sastati možda i dva najprijatnija iznenađenja, dok će ophrvan silnim problemima, Himki pokušati da na svom terenu isparira porazima isfrustriranom Makabiju.

Dijametralno suprotnih raspoloženja dočekaće večeras derbi najveći španski rivali.

Čak i bez Nikole Mirotića, inficiranog virusom korona, Barselona je dobila poslednje dve evroligaške utakmice, uključujući i teško gostovanje Valensiji.

Trener Jasikevičijus ostao je pred duel sa Panatinaikosom i bez pomoći povređenog Klavera, koji se na rehabilitaciji pridružio Abrinesu.

Ni svi ti nabrojani problemi Katalonce ne stavljaju u podređeni položaj pred večerašnji susret.

Jednostavno, košarkaši Reala od starta sezone deluju kao istrošeni potrošni materijal krajnje prosečne vrednosti.

Uvodna dva poraza, od kojih je onaj u Madridu od Valensije bio i malo ponižavajući, uopšte nije naterao izabranike trenera Lasa da se barem malo zamisle i „uzmu u pamet“.

Naprotiv, otresitiji pristup nije viđen ni u pobedi nad silno oslabljenim Himkijem (zbog korone nastupili sa osam igrača i samo dvojicom stranaca).

Već u Milanu viđen je novi, ukupno treći potop u prva četiri kola, što je zaista previše za tim koji na tržištu vredi više od 30 miliona evra (samo Edi Tavares sa tri miliona dolara ima treći najunosniji ugovor u Evroligi).

Za tako iskusan i atletski potentan tim podatak da u proseku prima 83 poena predstavlja jasan signal da nešto ozbiljno ne funkcioniše u ekipi čiji je nukleus na okupu poslednjih skoro pet godina.

Na 15,8 asistiranih poena, Real je na svega 76 ubačenih zbog čega je trenutno tek 12. napad u Evroligi.

Još uvek nije poznato da li će se Mirotić vratiti u sastav za derbi kola, međutim i bez najboljeg igrača Barselona je pokazala sposobnost kreacije i dominacije u „piku“.

Gospodar igre dva na dva, Nik Kalates je letos i doveden da bi se „pik“ vrteo do mile volje.

Grčki plej je trenutno na prosečnih 5,8 asistencija, Barselona na skoro 19 timskih i 36 odsto za tri poena.

Real je dobio Barsu u Superkupu Španije, na uvertiri takmičarske 2020/21, kao i četiri od poslednjih pet međusobnih duela.

Abrines bi mogao da nastupi večeras za Katalonce, dok će Real biti pod imperativom jer bi novim porazom imao jedan od najlošijih startova u Evroligi u poslednjih deset godina.

Biće to njihov 27. El klasiko u Evroligi; Real trenutno ima bolji međusobni skor –  14:12.

Bajern i Olimpijakos su u prva četiri kola, uz Žalgiris i Milano, pokazali možda i najviše, ako se pogledaju oba pravca igre.

Andrea Trinkijeri je za kratak vremenski period prilagodio igrački arsenal svojim trenerskim principima.

Bajern je sa 82,3 poena trenutno najefikasniji napad u Evroligi: Vladimir Lučić je najbolji strelac ekipe sa prosečnih 17,5 poena, što je njegov najbolji evroligaški učinak u karijeri.

Trinkijeri je srpskog asa pomerio na četvorku i tako ga učino još korisnijim u fazi tranzicije, ali i u defanzivnim zadacima po pitanju preuzimanja u spoljnoj liniji.

Uz centra Džejlena Rejnoldsa, Lučić je najbolji skakač u ekipi (4,8) i ubedljivo najprecizniji za tri poena (64,7 odsto).

U kakvom je šuterskom raspoloženju srpski as svedoči i podatak da je trenutno treći igrač u Evroligi sa najviše pogođenih šuteva van 6,75 (ukupno 11).

Povratkom sjajnog Slukasa, Olimpijakos igra daleko organizovaniju košarku.

Iskusni plej ostvaruje trećinu timskih asistencija u proseku (6) što posledično crveno-bele svrstava među ekipe sa najviše uspešnih dodavanja (18,3).

Sa pokretnim i atletski potentnim centrima, Oli je dominantan u skoku, defanzivno sposoban da rivale drži ispod 74 primljena poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari