Sprečiti jurnjavu - pola posla 1Foto: STARSPORT

Pobeda u večitom derbiju oraspoložila je sve na Malom Kalemegdanu i rasteretila igrače i stručni štab Crvene zvezde pred večerašnje gostovanje Unikahi (20.45) u 6. kolu Evrolige.

Da je duel sa Partizanom bio prioritet prioriteta pokazuje i činjenica da je Pero Antić bio „osposobljen“ samo za duel sa crno-belima, pošto će, posle meča sa Bambergom, preskočiti i gostovanje u Malagi, čiji teren odavno ne važi za jedan od vatrenijih na Starom kontinentu.

Unikaha je, baš kao i Zvezda na skoru 2-3; kao poslednji osvajač Evrokupa, u želji da bude što kompetitivnija u Evroligi, uprava je uradila određene kadrovske promene tokom leta, koje su još uvek na nivou testiranja, jer igre i rezultati nisu obećavajući. Poznati i priznati trener Joan Plaza opredelio se da pojedine igrače koristi samo u Evroligi, poput Dejana Muslija, što utiče i na zadovoljstvo, ali i stepen uigranosti ekipe, koja je u poslednjem prelaznom roku dovela šestoricu novajlija. Andalužani u domaćem prvenstvu imaju skor 4-3 i po jednom su poraženi kod kuće u Endesa i Evroligi.

– Kao što uvek kažem u najavi, mi zaista ni u jednu utakmicu Evrolige ne ulazimo kao favoriti. Čini mi se da su se očekivanja promenila posle skora 2-2, a voleo bih da postoji razumevanje, jer Zvezda na početku novog ciklusa, sa izmenjenim sastavom, u svakoj utakmici ide na pobedu, ali za tako nešto je potrebno da se mnogo stvari desi kako treba na samom terenu – poručio je trener Alimpijević.

Zvezda je na dugačko putovanje, sa obaveznim presedanjem u Parizu (čekali ceo dan), krenula još u sredu ujutro. Dobrodošlicu im je priredio Nemanja Nedović, ofanzivno verovatno najkompletniji igrač Unikahe i jedan od miljenika navijača Crvene zvezde, pošto je igrački stasao na Malom Kalemegdanu. Crveno-beli će se nameriti na još dvojicu srpskih igrača: Dragan Milosavljević je još uvek u fazi prilagođavanja na novi sistem i zahteve u daleko kvalitetnijim takmičenjima nego što je bila nemačka liga u dresu Albe, dok je Dejan Musli u konkurenciji Šermadinija i Ogastina tek treća opcija na mestu centra. Unikaha igra vrlo promenljivo i rezultatski nepredvidivo, sa puno oscilacija. Atletski i fizički tim je tako koncipiran da bi trebalo da igra brzo, moderno, sa puno trčanja i pokušaja u ranoj fazi napada. Statistički, ekipa iz Malage ima puno problema u realizaciji: prosečno postiže tek 70 poena, pogađajući za dva i tri poena mizernih 50,8, odnosno 29,7 odsto. Osim Nedovića (13,5) i Vaščinskog (10) nijedan igrač prosečno ne postiže više od deset poena. To dovoljno govori o ofanzivnim problemima Unikahe, iako ekipa, gledajući kadrovski, deluje vrlo skockano i jedino je na pleju malo limitirana jer Rej Mekalum nije vrstan strelac, ni razigravač (9,4p, 2,2as), dok je Alberto Dijez prosečnog šuta. Zvezda je na oba gostovanja (Žalgiris, Himki) bila veoma kompetitivna i nadomak brejka.

– Uz kvalitet koji imamo, biće potrebno mnogo više energije u nekim drugim segmentima, protiv Unikahe koja ima impozantan roster i polako stiže do prave forme. Verujem da je mali pad koji su imali u Evroligi potpuno normalan za sve ekipe. Pogledajte, recimo, Barselonu – naglasio je prvi čovek struke crveno-belih.

Dangubić: Jak tempo

– Imali smo dva dana da se pripremimo za ovu utakmicu, jer smo bili fokusirani na meč u ABA ligi. Veoma teško gostovanje, krenuli su u novu sezonu Evrolige velikom pobedom, nakon toga su imali mali pad. Sigurno da žele na svom terenu da dokažu da su podigli formu. Imamo isti skor 2-3, mi želimo da odigramo dobru, kvalitetnu utakmicu, tražićemo svoju šansu da dođemo do bodova. Unikaha je ekipa koja igra u jakom tempu i to želimo i moramo da sprečimo, taj visok ritam koji diktiraju, tranziciju sa dobrim spoljnim igračima, na prvom mestu tu mislim na Nemanju Nedovića, koji u napadu i poenterski igra jako dobro – poručio je Dangubić, kome će meč u Malagi biti tek drugi u Evroligi, nakon oporavka od povrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari