Srbija brani titulu i domaći teren 1Foto: Beta/AP Photo/Manu Fernandez

Trećeplasirane na nedavnim Olimpijskim igrama glavni favorit takmičenja sa četiri zemlje – organizatora

Samo desetak dana pošto su dobile meč za treće mesto na takmičenju u Tokiju i drugi put zaredom obradovale Srbiju olimpijskom medaljom, naše najbolje odbojkašice protiv Bosne i Hercegovine kreću u napad na treću vezanu titulu prvaka Evrope. I to u svom Beogradu, željne publike na tribinama i vredne naklona ovdašnjih ljubitelja sporta, jer i tako fizički umorne i emotivno istrošene aktuelne svetske prvakinje žele da nastave dominaciju Starim kontinentom.

– Poštujemo sve rivale, ali teško da može neko da nas ugrozi na putu do nove titule. Zbog naše odbojke i igranja kod kuće. Još ako budemo na nivou meča sa Italijom u Tokiju… – direktna je iskusna kapitenka Maja Ognjenović, od čijih kreacija napada već jako dugo zavisi završnica akcija „orlica“.

Naravno, neće biti lako u toj misiji, jer ima još ozbiljnih pretendenata na vrh.

– Sigurno je da će se svi doći sa najvećim ambicijama, konkretno i ta Rusija, Italija, Turska, uvek su nam bile blizu i baš iz tog razloga, ne mogu da kažem iz inata… Ipak, ne bih se toliko bavila drugima – podvlači svoju prvobitnu prognozu jedan od najvećih aduta selektora Zorana Terzića na novom EP u našoj prestonici, tačno deceniju posle osvajanja zlata na istom mestu.

No, pre projektovanog finala treba obaviti dosta posla, počev od pet mečeva grupe A, šarenolikog sastava. Najveći rival je Rusija, najtrofejnija nacija na takmičenju, jedina koja je do sada uspela da osvoji tri uzastopna turnira (1997-2001) i u čijoj postavi se puno toga vrti oko starijih Evgenije Starceve i Irine Koroljeve ili mlade Arine Fedorovceve. Belgija nema tradiciju, ali u poslednje vreme može da se pohvali napretkom, pre svega bronzom iz 2013. godine. U poslednjem izdanju Lige nacija odvele su Srbiju i Rusiju u peti set, predvođene Britom Herbots, najefikasnijom igračicom tog takmičenja. Francuskinje nemaju značajnije domete iz prošlosti, pa im ovo dođe kao dobra priprema za novi olimpijski ciklus i Igre u Parizu 2024. godine. Zato je Azerbejdžan ozbiljna prepreka, bez propuštenog EP od 2005. i sa dva četvrta mesta u tom periodu, ali oslabljen povlačenjem Poline Rahimove.

– Možda ima tu jedna, dve utakmice koje su teže. Svakako nam to treba pred četvrtfinale i polufinale. Svi kada igraju protiv Srbije onda igraju najjače, ali mi smo na to navikle, tako da se dobro snalazimo pod pritiskom – ceni Bianka Buša pred start sa debitantskom Bosnom i Hercegovinom.

Jedini novajlija na ovom takmičenju trebalo bi da bude lak „plen“ za pobednice poslednjeg Svetskog prvenstva, a jedina atrakcija susreta biće megdan rođenih sestara Bošković, naše Tijane i Dajane iz komšijske selekcije.

O. Nikolić

 

Selektorov izbor

TEHNIČARI: Maja Ognjenović (Vakifbank), Slađana Mirković (Ezačibaši); KOREKTORI: Tijana Bošković (Ezačibaši), Ana Bjelica (Radomka Radom), Sara Carić (TENT); LIBERA: Silvija Popović (Alba Blaž), Jelena Blagojević (Žešuv); BLOKERI: Milena Rašić (Vakifbank), Mina Popović (Skandići), Stefana Veljković (Novara), Jovana Kocić (Alba Blaž); PRIMAČI: Bjanka Buša (Fenerbahče), Bojana Milenković (Alba Blaž), Katarina Lazović (Lođ)

* Povređenu Brankicu Mihajlović zamenila je Stefana Veljković-Lisinac

Satnica „orlica“

1. kolo (19.08)

Srbija – Bosna i Hercegovina 17.00

2. kolo (21.08)

Francuska – Srbija 21.00

3. kolo (22.08)

Srbija – Belgija 20.00

4. kolo (24.08)

Azerbejdžan – Srbija 20.00

5. kolo (25.08)

Srbija – Rusija 20.00

* mečevi se igraju u „Štark areni“

 

Dosadašnji učinak

2007. srebro

2009 . 7. mesto

2011. zlato

2013. 4. mesto

2015. bronza

2017. zlato

2019. zlato

* rezultati samostalne Srbije

 

Beogradska završnica

Osim u Beogradu, grupna faza turnira odvijaće se u Zadru (Hrvatska), Plovdivu (Bugarska) i Klužu (Rumunija). Mečevi osmine i četvrtfinala dešavaće se u Srbiji i Bugarskoj, dok će poprište polufinalnih okršaja, susreta za zlato i treće mesto biti samo srpska prestonica.

..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari