Srbija domaćin A grupe 1Foto: STARSPORT

U Švajcarskoj će danas, u središtu FIBA, biti održan žreb za predolimpijske košarkaške turnire u obe konkurencije.

Poznato je da je 15. novembra Beograd dobio domaćinstvo jedne od grupa u muškoj i ženskoj konkurenciji i da će u Hali sportova „Ranko Žeravica“ biti odigran turnir u ženskoj konkurenciji (od 6. do 9. februara), a u Beogradskoj areni u muškoj, od 23. do 28. juna. Pobednici oba turnira izboriće kartu za Tokio 2020.

Naši košarkaši svrstani su u prvi šešir, tako da su izbegli najkvalitetnije rivale, a poznato je i da će se naći u A grupi. Svako od organizatora četiri turnira: Beograd, Split, Kaunas i Viktorija ugostiće po dve grupe od tri reprezentacije, dok će u ženskoj konkurenciji Borž, Fošan i Ostende, uz Beograd ugostiti po tri reprezentacije, uz selekciju domaćina.

Iz FIBA su saopštili da će, u želji da kvaliteti turnira budu izbalansirani, timovi iz šešira 1, 4 i 5 biti u Grupi A, a timovi iz šešira 2, 3 i 6 u Grupi B. To znači da će naš tim sigurno igrati u Grupi A, uz objašnjenje da će evropske selekcije biti i kontrolisano raspoređene u određene grupe.

Inače, osam reprezentacija izborilo je direktan plasman: Argentina, Australija, Francuska, Iran, Nigerija, Španija i SAD, uz domaćina – Japan, a kroz kvalifikacije će doći još četiri.

U muškoj konkurenciji, na kvalifikacionim turnirima učestvovaće: Češka, Poljska, Italija, Grčka, Rusija, Nemačka, Turska, Slovenija (vajld kard) i Litvanija – koja je ujedno i sama domaćin jednog turnira. Osim ovih zemalja, kvalifikovali su se i Tunis, Brazil, Venecuela, Portoriko, Dominikanska Republika, Novi Zeland i Kanada, koja takođe organizuje turnir. Hrvatska nije do „specijalne pozivnice“ došla kroz rezultate, već domaćinstvom turnira u Splitu. „Vajld karte“ dobili su i Angola, Senegal, Meksiko, Urugvaj i Južna Koreja.

Košarkašice Srbije žrebanje će dočekati u drugom šeširu i mogu se nameriti na: Ameriku, Australiju, Kanadu i Španiju (prvi šešir), Japan, Brazil, Nigeriju ili Veliku Britaniju (drugi šešir), tačnije Južnu Koreju, Švedsku, Portoriko i Mozambik (četvrti šešir).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari