Ako se posmatraju dosadašnji rezultati i medalje, Brazil je jedina selekcija koja može parirati izabranicama Zorana Terzića dok su preostale četiri selekcije do sada dolazile do odličja jedino na panameričkim, azijskim odnosno afričkim takmičenjima, bez većih uspeha na svetskim prvenstvima, olimpijskim igrama i gran prijevima.

Srpska reprezentacija, koja je nakon osvajanja olimpijskog srebra 2016, ove godine uzela i evropsko zlato i došla do trećeg mesta na gran priju, prvi meč odigraće protiv Dominikanske Republike, a potom slede utakmice protiv Kenije, Brazila, Kazahstana i Portorika. Sistem takmičenja je takav da će plasman u drugu rundu izboriti po četiri najbolje selekcije iz svih grupa koje će potom biti podeljene u dve grupe. Po tri prvoplasirane selekcije iz obe grupe druge runde izboriće plasman u treću fazu takmičenja a u polufinalu srešće se po dve prvoplasirane selekcije iz treće runde.

Na početku takmičenja u A grupi biće Japan, Holandija, Argentina, Nemačka, Kamerun i Meksiko, B grupu čine Kina, Italija, Turska, Bugarska, Kanada i Kuba, a C selekcije SAD, Rusije, Južne Koreje, Tajlanda, Azerbejdžana i Trinidad i Tobaga.