Srećna vam titula 1Foto: STARSPORT

Uprava Crvene zvezde (čitaj: generalni direktor Zvezdan Terzić) ne prestaje da se obračunava sa svojim bivšim potpredsednikom Slavišom Kokezom, pa je dan posle Partizanovog šampionskog slavlja predsedniku Fudbalskog saveza Srbije iz Ljutice Bogdana upućena javna čestitka za 27. titulu večitog rivala iz najbližeg komšiluka.

„FSS i Slaviša Kokeza kao njegov neprikosnoveni lider su titulu apsolutno zaslužili jer su pokazali silu i moć kako na terenu tako i van njega. Godinu dana je kompletan FSS disciplinovano i marljivo radio i titulu je apsolutno zaslužio. Niko nije bio tako dominantan kao Kokeza i njegova ekipa ove sezone. Radili su šta su hteli, samo sa jednim ciljem – da se Crvenoj zvezdi otme titula“, stoji na početku saopštenja sada već bivšeg prvaka Srbije.

Pisano obraćanje prvom čoveku FSS ne nudi odgovore na pitanja: Zašto je Zvezda dozvolila sebi kobni poraz od Voždovca? Kako to da je izgubila dva od tri večita derbija, a u trećem uzela samo bod i to neregularnim golom? Zbog čega je gomilala skupe i uglavnom neupotrebljive strance, a svoje klince marginalizovala? Koji su to unutrašnji neprijatelji o kojima je pričao bivši trener Miodrag Božović?… ali, zato objašnjava kako je to zvezdaš u odelu prvog čoveka nacionalnog Saveza gurao Parni valjak.

„Mogli su da biraju sudije kako su hteli i da ih šalju na izvršenje zadatka. Mogli su da dozvole da njihovi puleni udaraju bez lopte na terenu koga stignu bez crvenih kartona. Mogli su da pritiskaju protivničke klubove na perfidan način. Mogli su da smenjuju neposlušne trenere protivničkih klubova dan uoči meča i da sve to zataškaju bez ijednog pitanja. Mogli su da poništavaju kaznu treneru koju je drugi savez izdao. Mogli su da dozvole da igrač igra bez lekarskog pregleda i da klub ostane nekažnjen. Mogli su da ne kažnjavaju za šovinističko vređanje, a i kada ih pod pritiskom javnosti konačno kazne, svoju kaznu brže bolje smanje. Mogli su da dozvole okupljanje njihovih navijača ispred stadiona iako je to propisima zabranjeno. Mogli su šta su hteli i time pokazali silu neophodnu za osvajanje titule“, tvrde na „Rajku Mitiću“, i podvlače paralelu s novim omladinskim šampionom, čiji je Kokeza direktor bio.

„Prava šampionska taktika koju su preneli i na Omladinsku ligu Srbije gde je isti scenario primenjen na FK Brodarac. Sada je odjednom sve regularno jer je njihova misija uspela – pehar je u njihovim rukama. Na taj način Slaviša Kokeza je nastavio svetlu tradiciju prethodnog predsednika FSS Tomislava Karadžića koji je juče slavio novu titulu organizacije na čijem je čelu bio do skora. Pa je eto i posle Toleta stigao – Tole“, tvrde u Zvezdi.

A, na Terazijama 3 vlada neobjašnjiv muk. Koliko god bile (ne)opravdane optužbe Crvene zvezde, odnosno tačna narodna mudrost „svakog čuda tri dana dosta“, nedopustivo je da se toliko i tako napadani predsednik FSS nijednom ne oglasi. Koliko god Terzićev i njegov obračun imali prizvuk ličnog, Slaviša Kokeza je prvi čovek domaćeg fudbala i kao takav prvi u lancu odgovornosti za stanje u njemu. U ovom slučaju potpuni haos.

Mini odmor, pa kvalifikacije

Crveno-beli će na odmor tek posle finala Kupa Srbije, ove subote, ali će se sa istog vratiti posle samo desetak dana, jer ih već 29. juna čeka prvi meč prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, u kojem će biti povlašćeni na žrebu i dobiti protivnika lošijeg rejtinga od svog (potencijalne „mine“ su Vašaš i Ružemberok). U drugom kolu (13/20. jul) imaće isti status, ali težu prepreku (poput Haugesunda, Olimpije, Glazgova..), dok ih u trećem kolu (27.7/3.8) čekaju fudbalske ale kao što su Milan, PSV, Zenit, Braga, Everton…. Eventualni plej-of je druga dimenzija.

Kanga na izlazu, možda i Đurovski i Terzić

Gelor Kanga nije igrao protiv Radničkog, a dan posle vršilac dužnosti trenera Boško Đurovski objasnio je tu odluku kršenjem nediscipline od strane Gabonca. Čini se, ipak, da je ovaj problematični vezista prosečnog kvaliteta završio svoju misiju u Zvezdi, kao i većina stranaca. Možda i Đurovski (ako mu ne daju ugovor), a vrlo moguće i rukovodstvo, čiji će (ne)rad na glasanje klupske Skupštine početkom juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari