Stanković još ne spušta gard 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Jutarnjim treningom na „Rajku Mitiću“ danas je zvanično završen zimski odmor fudbalera Crvene zvezde, pa je posle obaveznih medicinskih pregleda i testiranja ekipa šampiona Srbije počela pripreme za prolećni deo sezone, u kom će nastaviti odbranu titule, probati da iznenadi Milan u dvomeču uvodne nokaut runde Lige Evrope i ponovo napasti trofej domaćeg Kupa.

Nastavak primata u domaćem prvenstvu trebalo bi da bude najrealniji zadatak za rešavanje, jer devet bodova prednosti u odnosu na Partizan i, generalno, jači tim  od crno-belih predstavljaju više nego dobru polaznu osnovu za drugi deo trke sa večitim rivalom, pa, opet, trener Dejan Stanković tvrdi da je gotovo samo „prvo poluvreme“ i da njegovi puleni, saradnici i on nemaju pravo da se opuste.

– Treba da držimo gard visoko, jer nas očekuje paklen ritam u februaru i martu gde može mnogo toga da se odluči. Igra može biti bolja u svakom segmentu. Takva je grupa momaka, žele i oni da napreduju iz utakmice u utakmicu. Dosta se igralo i nekada je umor činio svoje. Mentalni i fizički. Možda nekad nismo bili briljantni, ali videlo se kako želimo da izgledamo. Insistiraćemo na brzoj tranziciji i izlasku iz defanzivnog bloka – objašnjava mladi stručnjak, čija je prva cela sezona u novom poslu obeležena izborenim prolećem u Evropi, odnosno ponavljanjem istog uspeha trofejnog prethodnika Vladana Milojevića.

Za razliku od našeg kluba, Milan uveliko igra prvenstvo Italije i dominira Serijom A, gde je Stanković dotakao zvezde u vreme kada je i sam nosio kopačke.

– Pratimo ih, i dalje su prvi na tabeli, pa čak i uz mnogo problema sa povredama. Pioli ih je „namestio“, imaju samopouzdanja i kada ne igraju dobro onda to reše individualno. Ima još vremena do toga, moramo dobro da se spremimo za ovih 40 dana… – poručuje Stanković, bez velikih prohteva u ovom prelaznom roku.

– Zadovoljan sam ovim što imamo. Došao je Bakajoko koji je brz i može da nam napravi razliku, radimo na dovođenju još jednog dobrog ofanzivca. Gledamo da uradimo najbolje za Zvezdu, da ne divljamo i da uklopimo za ono što nam treba – objasnio je Stanković posle prozivke, na kojoj se pojavio 31 igrač, a među njima i novajlije Slavoljub Srnić (vratio se iz Las Palmasa), Aksel Bakajoko (Inter), Ričard Odada i Nikola Stanković (uzeti iz klupske filijale Grafičara).

Na drugoj strani, Ričmond Boaći je završio svoj drugi mandat u Ljutice Bogdana 1. Već neko vreme skrajnuti napadač, vratio se 2018. godine s velikim zaslugama u Zvezdu, ali iz raznih razloga nije ponovio stare partije, pa su se obe strane saglasile da nikome nije u interesu da se potpiše novi ugovor. Na isti način i iz istih razloga stavljena je tačka na saradnju i sa defanzivcem Stefanom Hajdinom. Ostali će već danas otići na topliji Kipar, a posle brejka u Beogradu produžiti u Tursku.

Terzić bi Tošića i pet stranaca

Generalni direktor Zvezdan Terzić veruje da je blizu dogovora sa Duškom Tošićem, nekadašnjim defanzivcem crveno-belih i više jakih evropskih klubova, posle njegove završene epizode u Kini.

– Samo treba da se poklope planovi i ambicije, videćemo… Nadam se da ćemo se dogovoriti – pojasnio je Terzić i dodao da „ne bi trebalo da bude ništa sporno“ oko ostanka štopera Nemanje Milunovića, da „ima konkretnih ponuda za Bena i Degeneka“, dok se ponude za mladi triling Gavrić-Petrović-Nikolić „ne uzimaju u obzir“.

I za Terzića je odbrana titule prioritet, a opet navija za podizanje dozvoljenog broja stranaca u srpskim ekipama.

– Četiri stranca su malo da bi se realizovali postavljeni ciljevi. Sada ih imamo šestoricu, ako dovedemo još jednog… Mora da se poveća broj stranaca bar na pet. Fali nam jedan kreativan igrač koji može da napravi razliku, a Zvezda sa njim bude bolja i lepršavija.

Katai još van stroja

Aleksandar Katai ne igra fudbal još od novembra i meča Srbije protiv Škotske, jer je prvo imao problema sa povredom zgloba, a onda mu se (mada nije potvrđeno od strane kluba) vratila trombocitopenija, a kako ni tokom zimske pauze nije uspeo da se vrati u normalu mora da propusti najveći deo ili čak cele pripreme. Stanković je juče otkrio da je najkreativniji prvotimac sve bolje, ali da još nije u stanju da se priključi klupskim kolegama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari