Stanković: Može da bude istorijska utakmica 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda večeras u Beogradu ima zakazanu prvu rundu protiv Genta (21.00, RTS) u trećem kolu L grupe Lige Evrope, a posle druge koja će biti odigrana u Belgiji (26. novembar) verovatno će biti poznato koji će od ova dva kluba dočekati evropsko proleće.

Trener prvaka Srbije Dejan Stanković izrazio je žal što će zbog pandemije kovida-19 „Rajko Mitić“ biti prazan, te navijači neće moći da pomognu igračima u pokušaju osvajanja možda ključna tri boda.

– Ovo može da bude istorijska utakmica, ali ne smemo da budemo ludi i hazarderski da istrčimo. Uradićemo sve da dobijemo. Svesni smo prilike koju imamo. Šteta što nema ovde 55.000 ljudi, bilo bi fenomenalno. Ipak, osećamo da su blizu. Uvek nas nagrade bakljadom i vatrometom. Tako je bilo u Surdulici (na meču protiv Radnika odigranom u nedelju) – rekao je Stanković.

Šef struke crveno-belih upozorio je igrače da će Gent biti drugačiji izazov od Libereca koji je pre nedelju dana savladan sa čak 5:1.

– Totalno drugačija utakmica od Libereca. Fizički je Liberec jači, tehnički je Gent kvalitetniji. Preneo sam igračima na sastanku tokom analize da moramo da imamo isti pristup. Da držimo nulu, da budemo uski i da stojimo plitko. Znaju da igraju fudbal. Imaćemo težak posao jer imaju brze i tehnički inteligentne igrače. Međutim, mi smo na „Marakani“ stekli samopouzdanje. Moramo da imamo dobar pristup. Volim to da vidim u prvom minutu. To mi je jedino važno – dodao je Stanković.

Prva dva golmana Genta nisu doputovala u Beograd (Bolat suspendovan, Ruf ima koronu). Sve do početka utakmice neće se znati da li će za Belgijance čuvati mrežu mladi Oven Johmans (17) koji nije odigrao nijedan profesionalni meč u karijeri ili naknadno registrovani Kolin Kosemans (26) koji nije imao klub cele prošle sezone.

– Ne vodim se time da li će se oni kladiti na dete od 17 godina ili momka koji nije branio više od godinu dana. Jedino što se menja je njihova formacija sa tri ili četiri defanzivaca. U poslednjih 11 utakmica su dva puta igrali sa trojicom pozadi. Probali su protiv Hofenhajama, videli ste rezultat. Neće nam to ništa promeniti, spremni smo na oba varijante. Ne mogu da vam otkrijem tačno šta smo spremili. Uvek se fokusiramo da rivalu otmemo ono gde su najbolji i da ih iznenadimo. Pokušaćemo i ovog puta – napomenuo je Stanković.

Najveća opasnost iz redova Genta po njegovim rečima dolazi od napadača Romana Jaremčuka koji je proteklog vikenda dao tri gola Beverenu.

– Za svakog igrača imamo posebnu taktiku. Ukrajinac je jako nezgodan igrač. Podseća me na Milika ili Levandovskog. Koristi obe noge, deluje zdravo i inteligentno. Baš lepo deluje na terenu – zaključio je Stanković.

Za razliku od belgijske ekipe Crvena zvezda nema ozbiljnije kadrovske probleme i Gejlor Kanga će konkurisati za prvi tim pošto se oporavio od korone (igrao protiv Radnika).

Dejan Stanković je na prvom meču Grupe L igrao u formaciji 3-4-2-1, dok je protiv Libereca ostao veran uobičajenoj 4-3-2-1.

Gent u Beograd dolazi sa skorom od čak četiri poraza u poslednjih pet mečeva.

Trener Vim de Deker je tek juče saznao da će moći da računa i na standardne defanzivce Igora Plastuna i Džordana Botaku koji su se oporavili od koronavirusa, ali je još uvek pitanje da li će ih uvrstiti u prvi tim ili će sedeti na klupi.

Od kako je preuzeo tim posle odlaska Lasla Bolonjija u septembru forsirao je formacije 3-4-1-2 i 4-3-3.

Očekuje se da će u Beogradu igrati sa dva napadača, a Jaremčuku bi u špicu društvo mogao da pravi iskusni Loren Depotre (31) koji je ove sezone postigao samo dva gola, ali je prošle bio najbolji strelac kluba sa 19 pogodaka.

Nikolić i Rodić neizvesni

Dejan Stanković još uvek ne zna da li će večeras moći da računa na vezistu Veljka Nikolića i levog beka Milana Rodića.

– Ovaj ritam je paklen, nemamo velikih problema, ali neću moći da računam na sve igrače zbog povreda i zdravlja. Imali smo takav slučaj sa Ivanićem i Kangom zbog korone. Sada se borimo za Velju (Nikolića), da ga dovedemo barem na klupu. Bio je pod antibioticima, imao je jaku prehladu. Videćemo za Rodića, neću da rizikujem. Imamo do 16. decembra mnogo utakmica, videćemo koliki je rizik da Roda počne ili ne – rekao je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari