Stari znanci plus Pariz 1Foto: STARSPORT

Zauzimanjem četvrtog mesta u Grupi A Evrokupa u Partizanu su bili svesni da će u Top 16 fazi imati složeni zadatak da se eventualno domognu plasmana u četvrfinale.

Nakon što je Unikaha izgubila od Ulma u Malagi, postalo je jasno da će crno-beli biti svrstani u Grupu F zajedno sa francuskim Metropolitanom  (Pariz), ruskom Lokomotivom i italijanskim Trentom.

Borba za jedno od prva dva mesta koja garantuju prolazak u Top 8 počeće 13. januara i trajaće sve do 10. marta 2021.

Metropolitano je svakako najveća nepoznanica i sigurno najprijatnije iznenađenje prve faze takmičenja.

Francuzi su trenutno izuzetno dominantni i u domaćem šampionatu u kojem su u prvih sedam kola doživeli samo jedan poraz i to od Burga, rivala crno-belih u prvoj fazi takmičenja.

Jure Zdovc, proslavljeni jugoslovenski i slovenački košarkaš, preuzimanjem ekipe u maju mesecu uspeo je da napravi selekciju igrača sposobnu da u delo sprovede njegove ideje i zahteve, pre svega u odbrani.

U konkurenciji Unikahe, Budućnosti, Mornara, Breše i Ulma, zauzimanjem prvog mesta u grupi, Metropolitano je dokazao nesumnjiv kvalitet.

Ekipa je veoma iskusna. Entoni Braun, koji je 2018. imao neslavnu epizodu u Partizanu, isprofilisao se kao najbolji strelac ekipe u Evrokupu (13,6p).

David Mišinau najbolji je plejmejker tima i neko ko je u više navrata igrao Letnju ligu u Americi.

Za potrebe Evrokupa klub je nedavno doveo Arčija Gudvina, bivšeg studenta Kentakija i  izbora prve runde NBA drafta 2013. koji je prošle sezone bio odličan u Turskoj, kasnije Ulmu.

Izraelac Tomer Ginat i Egipćanin Asem Marei vrlo su „pismeni“ i košarkaški obučeni igrači pod košem tako da je Metropolitano veoma izbalansiran tim.

Lokomotiva je velika novčana sredstva uložila kako bi napravila tim sposoban da se kroz Evrokup domogne plasmana u Evroligu.

Džordan Kraford, izuzetan strelac i neko ko ima iskustva igranja u NBA (Atlanta, Vašington, Boston) stigao je u Kubanj posle odlične sezone u nemačkom Bambergu.

Alan Vilijams je ostao u ekipi, a za partnera pod košem dobio je zemljaka Redžija Linča, dok je Kevin Harvi možda i najveća akvizicija menadžerskog dela kluba.

Bivši košarkaš Oklahome Tandera stigao je nešto kasnije i u relativno kratkom vremenskom periodu pozicionirao se kao izuzetno potentna četvorka.

Na proseku od 13,8 poena i skoro 40 odsto uspešnosti za tri poena, uz pomenutog Kraforda, Vila Kamingsa i Vilijamsa najbolji je strelac ekipe.

Lokomotiva ima najbolji napad u Evrokupu, sa najviše asistiranih poena, ali je zbog prosečne odbrane prvu fazu završila na drugom mestu, iza neprikosnovenog Virtusa.

Partizan je prošle sezone u grupi igrao sa Lokomotivom koja nije uspela da prođe u Top 16 fazu, a pre dve godine za rivala je imao Trento koji je sve do 18. novembra bio perfektan u Evrokupu, a onda je sa četiri vezana poraza završio na trećem mestu.

Luk Mej, kao bivši kapiten čuvene Severne Karoline stigao je u Trento pred početak sezone, a ekipa se u Evrokupu nametnula kao izuzetno kvalitetna u odbrani.

Iskusni Andres Foraj i Geri Braun dobro organizuju igru; Džakari Vilijams i Džeremi Morgan, uz pomenutog Brauna najbolji su strelci ekipe u Evrokupu.

Veličković: Svaki kiks je skup

Kapiten Partizana Novica Veličković ocenio je da bez obzira na žreb treba hrabro ući u svaki meč.

„U Top 16 fazi svaki kiks te vodi van prolaska dalje. Dve godine zaredom igramo sa Trentom u Evrokupu. Ovu ekipu ne poznajem, Metropolitano. Ne znam šta bih rekao, svi danas igraju košarku, imaju respektabilne igrače. Kubanj ko Kubanj, poslednjih 10 godina dosta investira u taj projekat. Bilo bi lepše da ima ljudi u hali i tada verovatno ne bih brinuo za prolaz“, rekao je Veličković.

Primorska izbačena iz ABA lige

Košarkaški klub Primorska koji mesecima ima problem sa dugovima, u skladu sa Statutom ABA lige,  automatski je diskvalifikovana iz takmičenja i svi njeni rezultati biće registrovani 20:0 za protivnike. Razlog za to je što je koparski klub informisao Ligu da se neće pojaviti na meču sa Splitom (planiran za 19. novembar),  a to je ponovljeni slučaj neopravdanog nepojavljivanja na meču, jer se Koprani nisu pojavili ni na duelu sa Borcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari