Stiže Valensija kao napad napast 1Foto: STARSPORT

Loše navike je najteže promeniti.

Posle 14. kola košarkaši Crvene zvezde doživeli su čak 10 poraza, tako da bi svaki naredni evroligaški lako mogao da bude okarakterisan kao stvar stečene navike.

Da bi se nekako izbavili iz već postojeće kolotečine, crveno-beli bi večeras, u sklopu duplog ovonedeljnog programa, trebalo da osmisle adekvatan plan kako da u Hali „Aleksandar Nikolić“ savladaju veoma kvalitetnog rivala renomea Valensije (19.00).

Španski velikan je ove sezone, uprkos pandemiji, dodatno povećao budžet koji je sada aproksimativno 25 miliona evra i među najvećima je u evroligaškim okvirima.

Shodno finansijskom potencijalu, Valensija je tokom leta dobrano renovirala tim, uspevši da dovede i Nikolu Kalinića koji se sasvim korektno uklopio u sistem igre trenera Porsanaua.

Ekipa je i ove sezone kadra da se nadmeće sa najboljima na Starom kontinentu, što ilustruje i podatak da je trenutno na deobi trećeg mesta sa Bajernom i Realom.

U pitanju je odličan napadački tim koji u proseku postiže 82,9 poena iskreiranih sa 20 timskih asistencija, po čemu je Valensija lider.

Mogućnost da rotira svih 12 igrača trener Porsanau koristi kako bi održavao visok napadački ritam i pokušavao da do egzekucije dođe u što ranijoj fazi napada.

Bez povređenog Marinkovića, Prepelič je jedini klasičan šuter.

Iako Valensija u sastavu ima niz dobrih šutera sa distance, nekonstantnost ume da bude njena boljka što se videlo u porazima od Zenita i Albe i to kod kuće.

Zanimljivo je da je od pet poraza, ekipa čak tri doživela u svom domu.

– U Beograd stiže možda i najtalentovanija napadačka ekipa u Evroligi. Znatno su se pojačali ove sezone i istakli svoje ciljeve.  Doveli su Vilijamsa, Kalinića, Hermansona, Prepelića… Odigrali su fenomenalno u Pireju i stižu sigurno u odličnom raspoloženju na ovu utakmicu. Odlični su šuteri, odlično trče kontru, i ključ je kako ih timski odbraniti, jer individualno svi imaju veliki kvalitet. Ubacuju mnogo poena, ali imaju i svojih mana i verujem da imamo šansu uz strpljenje koje moramo da pokažemo na toj utakmici – poručio je trener Obradović.

Valensija je u Beograd stigla osokoljena prethodnim trijumfom u Atini protiv Olimpijakosa.

Dubljević je godinama u nazad personifikacija finansijske stabilnosti kluba i ove sezone sa Derikom Vilijamsom predstavlja odličan tandem pod košem.

Valensija je jako opasna u tranzicionim napadima, Olimpijakosu je samo iz kontre ubacila čak 18 poena, a čak 43 van pozicionih, na nepostavljenu odbranu rivala.

Zanimljiv je podatak da Zvezda do sada nije izgubila od Valensije u Evroligi; navijači sigurno pamte prošlu sezonu i pobedonosni koš Lorenca Brauna uz zvuk sirene.

Bez Kina Koloma

Kino Kolom je u sredu uveče ozvaničio saradnju sa Crvenom zvezdom do kraja sezone. S obzirom na to da se prethodno odrekao 100.000 evra, koliko mu je garantovao ugovor sa Valensijom do kraja sezone, može se samo pretpostaviti koliko će zarađivati u novom klubu. Rok za registraciju novih igrača za 15. kolo Evrolige istekao je pre nego što je Kolom potpisao ugovor sa Zvezdom, tako da iskusan plejmejker i nekadašnji reprezentativac Španije (32 godine) večeras neće debitovati za crveno-bele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari