Sud naredio zatvaranje svih olimpijskih objekata u Rio de Žaneiru jer nisu bezbedni 1Foto: Olimpijske igre logo

Sud u Rio de Žaneiru je naredio zatvaranje svih objekata preostalih od Olimpijskih igara 2016. godine zbog nedostatka dokaza da su bezbedni.

Sudija je, saznaje agencija AFP, prihvatio zahtev tužilaštva u Riju da zabrani održavanje javnih događaja u olimpijskim objektima, dok gradska vlast ne bude podnela validne dokaze potrebne da bi se ti objekti koristili.

Gradska vlast je danas objavila da će se žaliti na tu presudu donetu u sredu.

Sudija objašnjava da je tako odlučio „radi očuvanja bezbednosti stanovništva“ jer se sada predstave i koncerti organizuju u objektima gde su bila takmičenja tokom Igara. Ti objekti su „oštećeni i bez nadzora“ što „uz prisustvo hiljada ljudi, može dovesti do tragedija“, napisao je sudija.

Infrastruktura Igara 2016. godine, prvih u Južnoj Americi, oštro je kritikovana zbog zapanjujuće cene od 12,5 milijardi dolara i zbog korupcijskih skandala tokom izgradnje.

Po tužilaštvu, brazilska državna uprava odgovorna za upravljanje infrastrukturom Igara „prestala je da postoji juna prošle godine, što je doprinelo daljem propadanju objekata, krađi opreme, čak i kablova za struju“.

Naovizrečena sudska zabrana posebno utiče na Olimpijski park Bara da Tižuka – „pluća“ Olimpijskih igara u turističkom delu na zapadu Rija, gde su, između ostalih, „Rio Arena“, teniski centar i velodrom.

Zabrana obuhvata i Deodoro, popularnu četvrt 40 kilometara severno od Kopakabane, gde su bila takmičenja u jahanju, ragbiju, hokeju na travi i veslanju u kanuu i kajaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari