Sudar dva super "kouča" 1Foto: EPA-EFE/ Georgia Panagopoulou

Barselona je rezultatski superiorno startovala ove sezone u Evroligi i sa predubeđenjem favorita dočekaće večeras Fenerbahče u 8. kolu (21.00).

Biće to ujedno i duel dvojice najtalentovanijih stručnjaka u ovom trenutku; jednog koji o NBA konstantno razmišlja i drugog dokazanog na najvećem i najbogatijem košarkaškom tržištu na svetu (konkurenciju čini i Martin Šiler iz Žalgirisa).

Šarunas Jasikevičijus i Igor Kokoškov odlični su poznanici i verovatno među najboljim protagonistima moderne košarke na Starom kontinentu.

Barselona tokom leta nije uspela da nadogradi tim prema željama Jasikevičijusa, koji je na klupi zamenio Svetislava Pešića.

Klub nije angažovao centra kompletnije centarske tehnike u odnosu na Brendona Dejvisa, koji se pak osećao veoma sigurno i komforno dolaskom litvanskog stručnjaka sa kojim je prethodno uspešno sarađivao u Žalgirisu.

Jasikevičijus, s tim u vezi, kombinuje pod košem sa igračima koje je nasledio, a među kojima je Rolands Smit, čini se opravdano, dobio više prostora i slobode da se nametne.

Očekivano, Barsa je među najboljim odbrambenim timovima u Evroligi i sa dolaskom sjajnog pleja Nika Kalatesa, ekipa sa najviše timskih asistencija (20).

U seriji od pet evroligaških pobeda, u kojima je samo Panatinaikos uspeo da ubaci više od 80 poena, Katalonci će ugostiti Fenerbahče, koji će izvesno biti oslabljen neigranjen Nanda de Koloa, njihovog najboljeg igrača.

Kokoškov je još uvek u procesu implementiranja svojih trenerskih ideja koje su često zasnovane na adekvatnom čitanju igre, kretnjama bez lopte i trčanju u fazi tranzicije.

Uprkos osetno smanjenom budžetu, u odnosu na prethodne sezone čak za 50 odsto, srpski stručnjak formirao je vrlo zanimljiv sastav koji bi mogao da predstavlja prijatno evroligaško iznenađenje.

Defenzivno, Fener je drugi najbolji tim, koji pritom za tri poena šutira odličnih 41 odsto.

Džarel Edi je pravo šutersko osveženje u evroligaškim okvirima (58,6 odsto za tri), a zbog manjka produkcije Džonija Hamiltona, sposobnost kreacije Ulanovasa sa niskog posta od posebne je važnosti za balans između linija, jer osim Jana Veselog, Fener trenutno nema dominantnu peticu.

Zenit-Armani ni u drugom terminu

Utakmica između Zenita i milanskog Armanija u Sankt Peterburgu odložena je i iz drugog pokušaja. Prvobitno su problem sa korona virusom imali u Zenit, a sada je situacija obrnuta jer ekipa iz Milana ima više od osmorice zaraženih. Zato je Evroliga primorana da potraži i treći termin za meč 5. kola tog takmičenja. Kako kažu pravila, maksimalno je da se tri puta odloži utakmica, a pitanje je kako će Evroliga presuditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari