Sudar sa još većim pritiskom 1Foto: STARSPORT

Odmah posle nedeljne minimalne, ali više nego zaslužene i tri važna boda vredne pobede nad Kostarikom u meču prvog kola Svetskog prvenstva u Rusiji…

… najbolji fudbaleri Srbije vratili su se iz Samare u Svetlogorsk i u svojoj bazi na obali Baltičkog mora juče pre podne odradili uobičajeni trening oporavka. Čime su počele mini pripreme za (verovatno) prelomni duel E grupe sa Švajcarskom, ovog petka u obližnjem Kalinjingradu.

– Imamo četiri dana da se odmorimo i na pravi način pripremimo za Švajcarsku, koja je iznenadila Brazil. Znali smo da će to biti težak meč, ali rezultati prvog kola su još više pojačali pritisak nas. Međutim, protiv Kostarike smo pokazali da osim ogromnog talenta imamo i jak tim, da smo postali zreliji i pametniji. Ne bi trebalo da stanemo – poručuje iz daleke Rusije srpski štoper Duško Tošić, uz napadača Aleksandra Mitrovića najsrčaniji „orao“ u Kosmos areni.

Uopšte, naši reprezentativci su suprotno svojim lošim navikama u nacionalnom timu s puno snage i rešenosti ulazili u duele sa rivalima, pa je zamenik kapitena Nemanja Matić s pravom konstatovao da su pokazali da „nisu mlitavi“ . Ako koza laže, rog (statistika) ne vara. Prema zvaničnim podacima, Srbiji je pripalo 110 od 198 pojedinačnih bitki sa „tikosima“ (56 odsto), s akcentom na prvo poluvreme (55 od 90). Da zadovoljstvo stručnog štaba bude veće, ekipa je iskoristila visinsku razliku u odnosu na centralnoameričku postavu, tj. izašla kao pobednik iz 39 od 64 okršaja u vazduhu. Najviše Aleksandar Mitrović (8/15 iznad tla, 15/20 ukupno), čiji su prijem lopte i kretanje sa istom prototip centarforskog ponašanja, naročito centarfora njegove snage. Još da posle iznuđenog faula za odlučujući slobodnjak Aleksandra Kolarova i sam iskoristi neku od šansi i potvrdi sjajnu klupsku golgetersku formu iz minule sezone.

Isto važi i za isturene ofanzivce Sergeja Milinkovića-Savića (13/29) i Dušana Tadića (12/29), logično sigurnijih u duelima na zemlji.

U moru registrovanih parametara u korist srpskog sastava posebno u oči upadaju dodavanja štoperskog tandema Tošić – Nikola Milenković. Ne samo da su odlično obavili defanzivna zaduženja već su obojica bili vrlo precizni u dodavanju, s tim što je prvi (92 odsto) lopte više slao u dubinu, a drugi (92 odsto) u stranu, tj. prema saigračima na desnom boku, pri čemu može da se pohvali i sa sedam presečenih akcija rivala. I tako u nedogled, jer je Srbija u svim segmentima potukla Kostarikance, prijatno nas iznenadila i pobegla od tradicije lošeg otvaranja najvećeg planetarnog turnira. Ostalo je do tuđe percepcije, a deo javnosti u domovini je već zaboravio neka slaba izdanja istih ovih momaka iz bliske prošlosti i preko noći, u „od ljubavi do mržnje linija je tanka“ maniru, krenula da ih „gura“ u samu završnicu SP.

Pre nego što Švajcarska, sajdžijski precizno, izmeri tačnu vrednost srpske reprezentacije i nagovesti njene krajnje domete na ovom SP. Na trenerskom početniku Mladenu Krstajiću i njegovim saradnicima je da još jednom u isto vreme stišaju i nakostreše ekipu pre meča, a tokom njega joj ne dopuste ni da previše poleti ni da padne. Na prvom testu je to „upalilo“.

Grupa E

1. kolo: Kostarika – Srbija 0:1, Brazil – Švajcarska 1:1.

Srbija 1 1 0 0 1:0 3

Brazil 1 0 1 0 1:1 1

Švajcarska 1 0 1 0 1:1 1

Kostarika 1 0 1 0 0:1 0

2. kolo (22. jun): Sankt Peterburg: Brazil – Kostarika (14), Soči: Srbija – Švajcarska (20).

3. kolo (27. jun): Moskva: Srbija – Brazil (20), Nižnji Novgorod: Švajcarska – Kostarika (20).

Kolarovu auto od Samare

Srbija je golom Kolarova zaradila tri boda, a on oficijelno priznanje za igrača utakmice novi model automobila lade nive.

– Posle savetovanja sa navijačima iz Samare, odlučili smo da uručimo nagradu fudbaleru koji postigne prvi gol na stadionu „Kosmos arena“ za vreme Svetskog prvenstva. Kolarov je bio veoma srećan zbog poklona, a i čitava ekipa Srbije je to dočekala sa oduševljenjem – otkrio je gubernator samarske oblasti Dmitrij Azarov.

Raste rejting, pada kvota

Trijumf na startu SP podigao je kladioničarski rejting „orlova“. Pre starta Mundijala naš tim se kotirao kao 20. favorit takmičenja, sa kvotom čak 151 na titulu Srbije, koliko je „vredeo“ i takav podvig Egipta, Senegala, Nigerije i Švedske. Posle 1:0 u Samari izabranici Krstajića skočili su na 11. poziciju, pa se svaki sada uloženi evro na nju množi 34 puta u slučaju senzacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari