Šut još nije namešten 1Foto: STARSPORT

Bio je odličan šuter tokom vrhunske igračke karijere; imao je finu, „mekanu“ ruku, istančan osećaj prilikom izbačaja lopte, koja mu je prelazila preko vrhova prstiju u idealnom luku, međutim u prvim profesionalnim danima kao šef struke Partizana, Vlado Šćepanović suočava se sa jednim od problema, preciznošću šuta sa distance, koji preti da postane hroničan tokom sezone.

Nakon prve ovosezonske pobede protiv Venecije, crno-beli će rasterećenije pristupiti predstojećim duelima sa ekipama Budućnosti, odnosno Uniksom.

Ipak, sadržaj problema i nakon meča sa italijanskim predstavnikom ostao je gotovo nepromenjen u ofanzivnom aspektu igre.

Crno-beli kubure sa konstantnošću u šutu sa distance, organizaciji igre i kada su izgubljene lopte u pitanju.

Nije tako delovalo u prethodnoj sezoni, kao ni tokom pripremnog perioda, međutim u uvodne tri utakmice takmičarske 2020/21 produktivnost sa distance u napadu Partizana u velikim procentima zavisi isključivo od Ognjena Jaramaza i Markusa Pejdža.

Trener Šćepanović u retkim prilikama koristi obojicu kao tandem bekova, a gotovo po pravilu Jaramaza upravo menja Pejdž na mestu beka šutera.

I pre letošnjeg dolaska u Partizan, Kodi Miler-Mekintajer nije slovio za plejmejkera pouzdanog u šutu sa distance.

Problem je nadograđen angažovanjem Nemanje Dangubića, koji defanzivno može da pokriva sve pozicije u spoljnoj liniji, međutim kao starter loših šuterskih sposobnosti izuzetno utiče, ne samo na procente šuta, već i na sam „spejsing“.

U datom segmentu, odsustvo Radeta Zagorca i te kako se osetilo u prve dve utakmice, a pritom Tomas i Stefan Janković nisu bili toliko konstantni u šutu za tri, tako da ni ne čudi što crno-beli u prve tri utakmice nijednom van 6,75 nisu šutirali iznad 35 odsto (Venecija 27,3, Borac i Huventud 33,3).

Jaramaz je zbirno ubacio šest trojki iz 17 pokušaja; broj šutnutih trojki ne čudi, s obzirom na to da trener Šćepanović u većini akcija „računa“ na najobučenijeg beka u timu.

Pejdž je najkonstantniji u šutu za tri (6/14), međutim način na koji dolazi do egzekucije (uglavnom nakon otvaranja iz blokada, uz mali broj driblinga) sigurno doprinosi boljim procentima u odnosu na Jaramaza.

Uz pomenutu dvojicu, Nemanja Gordić je donekle iznad šuterskog proseka, dok je Tomas „iskočio“ protiv Venecije dvema trojkama (protiv  Borca bez pokušaja, u Badaloni 0/2).

Miler-Mekintajer je napokon protiv Venecije pokazao organizacione sposobnosti zbog kojih je letos doveden u Humsku.

Većinu od šest asistencija ostvario je u igri na otvorenom terenu: njegova konekcija sa centrima još uvek je daleko od željene, pogotovo sa Mozlijem i Mikom u „piku“ u kojem dodatnim driblingom u mestu često promašuje tajming adekvatnog pasa ka centru. Amerikanac ima problema i sa izgubljenim loptama; protiv Venecije ih je imao čak četiri, ukupno osam na tri meča.

U komunikaciji između Šćepanovića i Gordića postoje evidentni šumovi; iskusni plej je samo protiv Borca igrao 20 i više minuta; uprkos tome što u odnosu na Miler-Mekintajera, bolje poznaje kretnje i načine i tajming  otvaranja iz „pika“ Nikole Jankovića i Mozlija, trener Partizana u nedovoljnoj meri eksploatiše njegove dodavačke sposobnosti.

Uzročno-posledično, Partizan je na proseku od 13 izgubljenih lopti, što je na date procente šuta i asistencije poprilično veliki broj.

Igrali sa mnogo energije

Čak 16, od svoja 22 poena, Rašon Tomas ubacio je u trećoj četvrtini utakmice sa Venecijom. Partizan je na veliki odmor otišao sa minusom 42:43, dok je meč završio sa plus 22 (95:73).

“ Znali smo na poluvremenu da je ovo sjajan tim, jedan od najjačih u Evrokupu, da će nas pritisnuti u trećoj deonici. Znali smo da moramo da im damo do znanja da igramo sa mnogo energije i to smo i uradili. Naša energija je bila ključna. To će biti jedna od naših prednosti cele sezone, posebno pred našim navijačima. Oni nam obično daju ogroman doprinos u energiji, tako da moramo da krenemo da stvaramo to sami i da uspevamo da takvu energiju sakupljamo i generišemo“, poručio je Tomas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari