Sveti Đorđe na superligaške rane 1Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Partizan je imao sreće na žrebu za drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope pošto će 17. septembra igrati protiv moldavskog Sfintul Georgea (Sveti Đorđe). Crno-beli će već danas saznati i rivala u trećem kolu kvalifikacija, u kome će isto biti među povlašćenim ekipama na žrebu.

Vicešampion Moldavije ne bi smeo da bude težak „zalogaj“ za crno-bele. Sfintul George je osnovan tek pre 17 godina, a ime je dobio po najstarijem manastiru Svetog Đorđa u Suručeniju, selu udaljenom oko 20 kilometara od glavnog grada Moldavije Kišinjeva.

Sfintul je inače debitant u evrokupovima, pošto im je prošlosezonsko drugo mesto na tabeli najveći uspeh u istoriji kluba. Iako su viceprvaci, treba naglasiti da nisu imali nikakvu šansu da se umešaju u trku za titulu jer im je daleko poznatiji Šerif iz Tiraspolja pobegao za čak 17 bodova.

Ove sezone su posle osam odigranih kola treći na tabeli, a interesantno je da imaju bod manje od Petrokuba koji je u prvom kolu kvalifikacija izgubio od TSC-a iz Bačke Topole.

Stadion u Suručeniju prima samo 1.500 gledalaca, ali spada u modernija zdanja pošto je dobio UEFA licencu za igranje i mečeva u fazi po grupama.

Za „Svetog Đorđa“ se tvrdi da ima najmoderniji trening centar u Moldaviji, što i ne čudi jer je od osnivanja kluba ideja bila da se prvenstveno obučavaju sopstveni mladi igrači kako bi se od njihove prodaje punila klupska kasa.

Prva zvezda tima je iskusni napadač Roman Volkov (33) koji je ove sezone postigao četiri gola i upisao isto toliko asistencija. Pretnju po crno-bele potencijalno bi mogao da predstavlja i ofanzivni vezista Aleksandar Suvorov (33) koji je u ekipi zadužen za izvođenje svih prekida, uključujući i penale.

Pažnju treba obratiti i na krilnog napadača iz Senegala Sidmana Sanju (30) koji slovi za veoma brzog igrača, a inače je na startu karijere prošao fudbalsku školu francuskog Sent Etjena.

Trener Sergej Čebotari forsira defanzivnu 4-5-1 formaciju, pa ekipa u praksi najviše golova postiže iz kontranapada, posle greški protivnika.

Sfintul slovi za tim koji ume da igra dobro defanzivu, ali isto tako i ume da bude strpljiv i čeka dok ne napravi jednu ili nekoliko prilika da postigne gol.

Za Partizan bi u suštini najbolje bilo da se bedem Moldavaca probije što pre, po mogućnosti u prvom poluvremenu, pošto će im kako vreme bude odmicalo samopouzdanje verovatno sve više rasti.

Do zaključenja ovog izdanja iz Humske se niko povodom rivala u drugom kolu kvalifikacija za LE nije oglasio.

Istini za volju, u Partizanu trenutno niko verovatno ni ne razmišlja o narednom evropskom rivalu, za koga se i očekivalo da će biti malo poznat klub. Sve misli u Humskoj trenutno su usmerene na analizu rezultata u Superligi Srbije, u kojoj je najveći rival Crvena zvezda sada pobegla već „dalekih“ šest bodova.

Vicešampion Srbije izgubio je proteklog vikenda u Novom Sadu od Vojvodine (2:3), a meč su pored slabe igre obeležila čak i dva crvena kartona u redovima crno-belih. Uprava kluba je još pred kraj prošle sezone uveliko razmišljala da li da smeni trenera Savu Miloševića zbog slabih rezultata, ali su na kraju verovatno presudili pozitivni rezultati protiv Crvene zvezde.

Poverenje je ponovo ozbiljno bilo poljuljano kada je Partizan već u drugom kolu Superlige izgubio od novajlije u elitnom takmičenju Novog Pazara. Poraz u derbiju od Vojvodine samo je dodatno produbio krizu koja u smislu rezultata praktično traje više od tri sezone.

Pošto će meč protiv Moldavaca ionako biti tek posle pauze za reprezentativne utamice u Ligi nacija, sada je praktično pravi trenutak za bilo kakve rezove, ako do njih dođe. Sfintul bi u svakom slučaju Miloševiću ili nekom drugom trebalo da samo posluži za uigravanje za teže rivale koji će crno-bele sačekati u poslednje dve etape kvalifikacija za Ligu Evrope.

TSC protiv Steaue

TSC nije bio povlašćen na žrebu za drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, pa je izvukao rumunski FCSB, našoj javnosti poznat po svom bivšem imenu – Steaua. Klub iz Bačke Topole biće domaćin, a utakmica će se 17. septembra najverovatnije igrati na stadionu Vojvodine u Novom Sadu. FSCB je prošle sezone završio na četvrtom mestu prvenstva Rumunije, sa osam bodova zaostatka za šampionom Klužom. Od početka ove sezone odigrao je dve utakmice i ostvario dve pobede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari