Svetislav Kari Pešić i zvanično novi selektor Srbije 1Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Proslavljeni košarkaški trener Svetislav Kari Pešić novi je sleketor košarkaške reprezentacije Srbije, potvrdio je danas Košarkaški savez Srbije.

„Naš trofejni trener Svetislav Pešić novi je selektor muške reprezentacije Srbije! Pešić će predvoditi naš nacionalni tim već u novembarskom prozoru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023, kada će Srbija 25. novembra 2021. dočekati Letoniju, dok će tri dana kasnije gostovati Belgiji“, navodi se u saopštenju KSS.

Pešić je, kako se ističe, kao selektor Jugoslavije doneo veliku radost našoj košarkaškoj naciji, pošto je 2001. godine u Istanbulu ubedljivo osvojio evropsko zlato, dok je godinu kasnije doneo našoj reprezentaciji titulu šampiona na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu.

Pre toga, od 1984. do 1987. bio je selektor mlađih reprezentativnih selekcija Jugoslavije, 1985. je osvojio kadetsko, 1986. juniorsko Evropsko prvenstvo, a 1987. u Bormiju postao je šampion sveta.

On se na čelo reprezentacije vraća posle 19 godina.

Pešić se sa Jugoslavijom 2002. godine popeo na svetski tron, a sada će imati pune ruke posla sa Srbijom, s obzirom na to da Orlove očekuju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo.

U novembru se igra prvi prozor, a Srbija 25. novembra dočekuje Letoniju. Tri dana kasnije sledi gostovanje Slovačkoj. U grupi A još igra i Belgija, a plasman u drugi krug kvalifikacija obezbediće tri najbolje selekcije.

Pešić je u svojoj velikoj i trofejnoj karijeri sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio i evropsku titulu 2001. godine u Turskoj i svetsku naredne godine u Indijanapolisu.

Na klupskom planu, osvojio je Evroligu sa Barselonom 2003. godine i Evrokup sa Đironom četiri godine kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari