Svetski tenis dobio neke nove klince 1Karlos Alkaraz EPA-EFE/PETER FOLEY

I dok Novak Đoković u Njujorku nastavlja svoj pohod ka osvajanju četvrtog grend slem turnira u sezoni, u senci medijske pažnje koju privlači njegov nastup na US Openu pojavila se grupa mladih tenisera, koja bi u budućnosti mogla da zameni „veliku trojku“.

Pre svih u Njujorku je pažnju na sebe skrenuo 18-godišnji Španac Karlos Alkaraz, kojeg su mediji već proglasili za„novog Rafaela Nadala“. Pobedom nad Stefanosom Cicipasom Alkaraz je postao najmlađi igrač koji je na jednom grend slem turniru pobedio tenisera koji je na ATP listi plasiran među najbolja tri. Alkaraz je i najmlađi četvrtfinalista US Opena još od 1963.

Mladi Španac, kojem je idol upravo Rafael Nadal, 5. maja ove godine je na svoj 18. rođendan igrao protiv svog idola na ATP turniru u Madridu, a kako je kasnije izjavio: „neverovatan je osećaj da sam svoj rođendan proveo na terenu, igrajući protiv Rafe i učeći od njega. Taj meč mi je pomogao da odrastem kao igrač“.

Alkarozov trener je Huan Karlos Ferero, još jedan bivši čuveni španski teniser, za kojeg Karlos kaže da je bio ključni čovek u njegovom teniskom razvoju. Mladi Španac trenutno zauzima 55. mesto na ATP listi, a po završetku US Opena prvi put će se plasirati među najboljih 50.

Janik Siner je najmlađi igrač u prvih 20 na ATP listi, a Novak Đoković je posle ovogodišnjeg Rolan Garosa izjavio da će 20-godišnji Italijan biti taj koji će preuzeti dominaciju u tenisu kad velika trojka ode u zasluženu penziju. Upravo je na Otvorenom prvenstvu Francuske postao najmlađi četvrtfinalista još od Novaka Đokovića 2006. godine.

Mladi Italijan se ove godine prvi put u karijeri plasirao na jedan od mastersa (Majami), prvi put osvojio ATP 500 turnir ((Vašington), prvi put ušao među 15 najboljih na ATP listi i dva puta došao do četvrte runde na grend slem turnirima (Australija i Francuska). Još od 13 godine trener mu je Italijan Rikardo Pjati, koji je jedno vreme trenirao i Novaka Đokovića.

Dženson Bruksbi, koji je noćas igrao protiv Novaka Đokovića u osmini finala, na početku ove godine nije bio u 300. najboljih na ATP listi. Svoj prvi ATP turnir igrao je u julu u Njuportu i plasirao se u finale, a zatim je 20-godišnji Amerikanac na svom prvom ATP 500 turniru u karijeri u Vašingtonu stigao do polufinala.

Sve do prošle godine tenis je igrao na Univerzitetu Bejlor, a trenutno je 99. igrač na rang listi. Na ovogodišnje Otvoreno prvenstvo Amerike stigao je zahvaljujući pozivnici organizatora i postao je najmlađi Amerikanac koji se plasirao u osminu finala još od Endija Rodika, koji je to uradio 2002. godine.

Kanađanin Feliks Ože-Alijasim se u Njujorku plasirao u četvrtfinale pobedom nad Amerikancem Tijafoom, a sa 21 godinom je drugi najmlađi igrač u prvih 20 na ATP listi. Njegov otac je u Kanadu emigrirao iz Togoa, a tenis je počeo da trenira sa četiri godine. Feliks je najmlađi igrač koji je pobedio u meču glavnog žreba nekog turnira (14 godina i 11 meseci), a do 16. je zabeležio i prvi trijumf na čelendžeru.

Od aprila ove godine trener mu je Nadalov ujak Toni, a njihova saradnja je već na Vimbldonu dala rezultate. Prvi put u karijeri plasirao se u četvrtfinale jednog grend slem turnira, gde je izgubio od Italijana Matea Beretinija, koji je, potom, izgubio u finalu od Đokovića.

Od Prijedora do Njujorka

Holandski teniser Botik Va de Zandšulp, trenutno 117. na ATP listi, pobedom nad Dijegom Švarcmanom plasirao se u četvrfinale US Opena i tako postao prvi kvalifikant kojem je to pošlo za rukom još od 2008. godine.

Van de Zendšulp se ove godine kvalifikovao na sva četiri grend slem turnira, a u avgustu, 25-godišnjak rođen u Vageningenu, postao je najbolje plasirani Holanđanin na ATP listi. Pre samo dve godine Botik je igrao fjučerse u Republici Srpskoj – u Prijedoru je osvojio turnir, dok je u Doboju izgubio u finalu.

Nakašima uz Vemića do 2. kola

Jedan od onih koji su iznenadili na US Openu je i 20-godišnji Amerikanac Brendon Nakašima, jer je u prvom kolu eliminisao zemljaka Džona Iznera. Za nas je Nakašima posebno zanimljiv zbog činjenice da je njegov trener Dušan Vemić, bivši član Dejvis kup reprezentacije Srbije. Nakašima je do prošle godine tenis igrao na Univerzitetu Virdžinija, a trenutno je 88. igrač na ATP listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari