Svi tipuju na Đokovića 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Bez obzira na ishod sinoćnjeg duela sa Robertom Bautistom u polufinalu turnira iz serije 250 i eventualno (ne)osvajanje Dohe, Novak Đoković prvi grend slem u novoj sezoni dočekuje kao prvi favorit za titulu na Otvorenom teniskom prvenstvu Australije (14 – 27. januar).

Po raznim računicama, pa i po proračunu najpoznatije svetske kladionice Viljem Hil, čija kvota na slavlje prvoplasiranog u planetarnom poretku iznosi svega 2,1, što je čak trostruko manja šansa za zaradu nego u slučaju ulaganja novca na odbranu trofeja od strane Rodžera Federera (6,5) i još tanja prilika za priliv para u poređenju s opcijom šampionskog plesa Rafaela Nadala (7,5).

– Novak Đoković, Rafael Nadal i Aleksander Zverev su definitivno favoriti ove godine u Melburnu. Ima još momaka koji bi mogli da naprave dobre rezultate, poput Stefanosa Cicipsasa ili Nika Kirjosa, ali ako pričamo o tome ko će pobediti to je onda sigurno neko od igrača iz Top 10 na ATP listi. Bilo bi lepo da i oni osvajaju grend slemove, ali se nadam da sam i ja još uvek u konkurenciji i da se to neće desiti ove godine na Australijan openu – s opštim viđenjem odnosa snaga na prvom od turnira „velike četvorke“ u 2019. godini saglasan je i Federer, 37-godišnjak s rekordnih 20 osvojenih grend slemova, u odnosu na Nadalovih 17 i Đokovićevih 14.

I za njegovog zemljaka Stanislasa Vavrinku nema dileme oko toga ko ima najveće šanse da odnese pobednički ček iz Melburna. I još mnogo puta u sledećih 12 meseci.

– U 2019. biće mnogo uzbuđenja i pitanja na koje treba odgovoriti, ali u jedno sam uveren – ukoliko bude zdrav, Novak Đoković će biti korak ispred nas. Hoće li Rafa Nadal biti zdrav? Može li Rodžer Federer da osvoji još neki grend slem? Ili Endi Marej? Videćemo – tvrdi treći teniser sveta iz 2014, koji je tokom 2018. godine imao velikih problema s povredama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari