Tek počeli, a već se odmaraju 1Foto: STARSPORT

Nova sezona srpskog superligaškog fudbala donela je nastavak stare prakse odlaganja mečeva zbog svega i svačega.

U ovo doba obično zbog evropskih obaveza naših predstavnika u UEFA kvalifikacijama, pa su tako posle samo jednog odigranog prvenstvenog kola Partizanu i Čukaričkom pomereni njihovi „izleti“ u Ivanjicu, odnosno na Banjicu, zakazani za dolazeći vikend.

– Odlaganje utakmica Javor – Partizan i Rad – Čukarički je u interesu srpskog fudbala. Partizan i Čukarički brane čast našeg takmičenja, sakupljaju bodove i utiču na rejting u Evropi i zato ova odluka ima čvrsto utemeljenje. U dogovoru sa ljudima iz Fudbalskog saveza Srbije odlučeno je da ove utakmice budu odigrane u prvom slobodnom terminu – ovako je svojevoljnu ili nametnutu odluku objasnio direktor Zajednice klubova Linglong tajer Superlige Vladimir Bulatović.

I dao povod za postavljanje starog pitanja „Kuda to ide srpski fudbal?“, ako (u ovom slučaju) dve od četiri najbolje ekipe iz prošle sezone nisu u stanju da odrade tri utakmice u sedam dana i to, da sve bude još tragikomičnije, samo nekoliko nedelja posle završenih priprema.

– Neverovatno je kakvu mi razrađenu praksu alibija i nebuloza imamo. Još mi je nestvarniji nedostatak zdrave logike u onome što radimo. Umesto da nam se ekipe što više uigravaju, što se najbolje radi kroz takmičarske mečeve, mi ih štedimo od utakmica, a do juče su bili na pripremama, gde se najviše radi na snazi i trčanju. Nema tu pameti – kaže za Danas Ivan Golac, nekadašnji igrač i trener Partizana, sa zavidnom ostrvskom karijerom u kopačkama.

– Sećam se svoje prve sezone u engleskom prvenstvu, kada smo u četiri nepuna dana odigrali tri meča. Na Veliki petak u 12.00 počeli smo susret sa Čelsijem i dobili ga s 2:1. U isto vreme, dan kasnije, počeo je duel s tada jakim VBA, kojem smo dali jedan gol i uzeli jedan od tri boda. Već u ponedeljak smo remizirali s Totenhemom – 3:3. Kada bi neki od naših klubova, nekim slučajem, toliko puta izašao na teren za manje od 72 sata verovatno bi intervencijom države bio oslobođen utakmica sledećih šest meseci – ne priča na pamet bivši prvotimac Sautemptona, Mančester sitija, Bornmuta i Portsmuta.

Goran Bogdanović je takođe nosio dres Partizana, a inostrani deo karijere proveo u Španiji (Majorka, Espanjol, Ekstremadura), pa i on iz prve ruke zna koliko je ovo odlaganje mečeva neosnovano i pogrešno.

– Mogao bih da vam pričam bajke i lažem da je ovo što se radi u Srbiji običaj i u drugim evropskim ligama. Ali, nije. Ne može da bude normalno silno odlaganje mečeva kada toga nema u Španiji, Engleskoj, Nemačkoj… gde se igrači daleko više troše, jer češće izlaze na teren. Nervira me što stalno tražimo opravdanja za te neke odluke za „opšte dobro“, a fudbal nam u sve gorem i gorem stanju. Kakvi su to profesionalci ako su juče počeli prvenstvo, a već sutra im treba odmor?! Svako ko je bio fudbaler zna da je bolje biti stalno u utakmicama nego u treningu – u pravu je naš sagovornik, inače nekadašnji direktor Sartida iz Smedereva.

I eks fudbalskom sudiji i članu Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije Raki Đuroviću je suludo na ovaj način odmarati ekipe Partizana (zbog dvomeča sa Konahom KI Nomadsom iz Velsa) i Čukaričkog (zbog utakmica sa norveškim Moldeom), ovog i sledećeg četvrtka.

– Ko zna koji put pokazujemo da smo drugačiji od ostalih koji tvrde da rade normalno. Kako to Englezi skoro celu sezonu igraju u ritmu sreda – nedelja – sreda, a nama su mnogo dve utakmice u sedam dana?! Ti naši klubovi što plediraju da budu deo evropskih takmičenja moraju tako da slože ekipu da bude u stanju da se prešaltava s jednog na drugo takmičenje. U suprotnom, ne znam šta traže u kvalifikacijama i još se bore za ulazak u grupnu fazu – konstatuje i pita (se) bivši arbitar u izjavi za naš list.

Mi dodajemo, još kada: krenu snegovi, dođu monsunske kiše, stignu verski praznici, obaveze najbolje rangiranih sudija, muke sa TV terminima, policijske procene bezbedonosnih rizika… utakmice će se svaki čas odlagati. Neke i više puta.

Zvezdi sad nije opcija

Crvena zvezda nije tražila odlaganje svog duela sa viceprvakom Radničkim (N), ali to ne znači da neće uskoro posegnuti za povlasticom preskakanja termina zadatim kalendarom takmičenja, jer je to vrlo redovno radila u bliskoj prošlosti.

– Nismo razmišljali o odlaganju naše prvenstvene utakmice, kao što su to uradili Partizan i Čukarički. Imamo još mnogo mečeva do kraja kvalifikacija, tako da nam to nije opcija. Znali smo unapred raspored i pripremljeni smo za igranje na svim frontovima. Sada je rano govoriti o tome da li ćemo možda kasnije razmišljati o toj opciji – izjavio je trener crveno-belih Vladan Milojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari