S babuškom samo na ruskom, ali je veza sa zemljom predaka iščilila: Ko je Aleksej Popirin, još jedan juniorski šampion Rolan Garosa s kojim Đoković igra na Australijan openu 1Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

U drugom kolu Australijan opena Novak Đoković će biti u situaciji u kakvoj se našao nebrojeno puta na najvećim turnirima svog sporta, a nebrojeno puta je i prevazišao okolnosti u kojima se želelo da bude izveden na suvo.

Srešće se s ambicijom tenisera mlađe generacije da se proslavi pred svojom publikom u centralnoj areni, imaće njegov protivnik većinsku naklonost gledališta koje će poderati grla i dlanove u žudnji da domaći David nadvlada Golijata, suočiće se najbolji na svetu s naletima nadahnuća vižljastog suparnika košarkaške građe koji visinu od 196 cm koristi za česte asove i britke forhende…

Đoković se po pravilu u takvim stanjima snađe kao riba u vodi, na razočaranje i rivala i njegove bučne podrške.

Iz garaže u školu finaliste iz 1981.

Kad se izgovori Aleksej Popirin, on bi za neupućene bio i ruski književnik i sovjetski olimpijac i Putinov general. Poreklo Đokovićevog protivnika nije, dakle, pitanje od milion dolara.

Aleksej stariji i izabranica njegovog srca Jelena su doneli životnu odluku da sreću potraže u Australiji.

U Sidneju im se 5. avgusta 1999. rodio prvi sin.

Majka mu je, kad su mu bile tri godine, dala reket u ruke u garaži kuće da bi zadovoljila dečiju radoznalost, ne sluteći da određuje sudbinu svog prvenca.

Aleksej i Jelena su kasnije dobili i Entonija, Sonju i Anu. Entoni i Sonja su pošli za bratovljevim snovima.

S babuškom samo na ruskom, ali je veza sa zemljom predaka iščilila: Ko je Aleksej Popirin, još jedan juniorski šampion Rolan Garosa s kojim Đoković igra na Australijan openu 2
Foto: EPA-EFE/DARREN ENGLAND

Popirin je počeo da trenira s pet godina.

Upisali su ga u sidnejskom predgrađu Hornsbiju u školu Kima Vorvika, čiju bi radost u svom dvorištu danas da doživi kao što je to u prošlom veku bar jednom pošlo za rukom njegovom prvom treneru.

Nekadašnjem australijskom teniseru je najveći domet na turnirima za grend slem bilo domaće finale.

Australijan open se u godini njegovog prodora igrao na razmeđi 1980. i 1981, u Kujongu nadomak Melburna, na travi.
U polufinalu je u drami sa pet setova izbacio branioca trofeja Argentinca Giljerma Vilasa, prvog nosioca, a u odlučujućem meču je poklekao pred Amerikancem Brajanom Tičerom sa 7:5, 7:6 (7:4), 6:3.

Deli sudbinu plejade tenisera koji nisu odmakli dalje od utešnog trofeja pred domaćom publikom pa je do dana današnjeg Mark Edmondson 1976. poslednji australijski osvajač.

Kad je Popirin imao osam, porodica se zbog očevog posla preselila u Ujedinjene Arapske Emirate, u Dubai, na dve godine.

Od 2010. bili su u Alikanteu. Tamo je u to vreme trenirao i Aleks de Minor, po majci španske krvi, koji je takođe 1999. godište, s rođendanom u februaru.

Njih dvojica su danas vodeći australijski igrači na svetskoj listi.

Starijeg su uspesi na Junajted kupu uoči Australijan opena izneli s 12. mesta na deseto, a tome je doprinela u takmičenju mešovitih reprezentacija i pobeda protiv Đokovića u susretu Srbije s domaćinom.

Popirin, kome je nadimak Pop, a na listi zauzima 43. mesto, otkrio je da će sasvim sigurno da potraži savete od svog vršnjaka o tome kako je uspeo da prekine seriju srpskog asa od 43 pobede na australijskom tlu.

Po Evropi u kombiju za sedmoro

Od 2012. Popirin je počeo da učestvuje na juniorskim turnirima. Njegovi roditelji su nabavili kombi sa sedam mesta pa je mesecima po Evropi jezdila cela porodica i – baba.

U kući Popirina se priča i na ruskom, a staramajka zbori samo na svom jeziku.

Aleksej je jednom izjavio da je izgubio svaku vezu s Rusijom, jer tamo nikoga ne poznaje.

U aprilu 2017. u Nici stupa u akademiju poznatog francuskog trenera Patrika Muratoglua, koji je radio s mnogim značajnim imenima ovog doba, između ostalih i s proslavljenom američkom teniserkom Serenom Vilijams, višestrukom grend slem šampionkom.

Nešto više od mesec zatim na svojoj omiljenoj podlozi šljaci je osvojio juniorski Rolan Garos. U finalu je savladao Španca Nikolu Kuna sa 7:6 (7:5), 6:3.

Tako je i drugi Đokovićev rival s pariskim znamenjem za teniske nade. Hrvat Dino Prižmić, osamnaestogodišnjak, radovao se prošle godine.

 

Popirin je na ATP turu debitovao u januaru 2018. u Sidneju preko dva kola kvalifikacija. U prvom kolu na glavnom turniru je izgubio od zemljaka Džona Milmana.

Pošto se videlo da je velika australijska nada, debitovao je u Melburnu 2018. s nepunih 19 preko posebne pozivnice. Kao 550. na listi poražen je u prvom kolu protiv Amerikanca Toma Smičeka (131), ali mu je dao solidan otpor.

Uzleteo je 2019. Na Australijan openu, opet s posebnom pozivnicom, stigao je do trećeg kola, a vajl karta mu je pomogla da mimo kvalifikacija debituje na Rolan Garosu. Prvu prepreku je savladao, drugu – Lasla Đerea – nije.

Da li ga je Lilard približio Milvokiju

Prvi put je zatim osetio draž Vimbldona. Morao je u predtakmičenje, a išao je do drugog kola glavnog turnira gde je teniser iz zemlje njegovih predaka Danil Medvedev bio prevelik zalogaj.

Probojem na 99. mesto prvi put se našao među vodećih 100.

S Đokovićem je imao priliku jednom da sparinguje, a i sreo se s njim samo jednom. Pošto je prošao dva kola u kvalifikacijama u Tokiju, najbolji teniser sveta mu je bio prvi rival na glavnom turniru. Zauzimao je tada 94. mesto. Izgubio je lako sa 6:4, 6:2.

Hrabri sebe da je to bilo pre više od četiri godine i da je sada mnogo bolji i zreliji igrač.

U dugogodišnjoj je vezi s Emi Pederik, belkinjom iz Zimbabvea, koja uči za fizioterapeuta na Kraljevskom koledžu Londona.

Košarkaški je poklonik Portlanda iz NBA, ali to sada treba proveriti jer je njegov ljubimac Demijan Lilard uoči ove sezone prešao u Milvoki.

Fudbalski mu je najbliži engleski premijerligaš Everton, gde je nekada igrao australijski reprezentativac Tim Kahil, s kojim se poznaje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari