Titula u "džepu", ali šta će biti sa kasom 1Foto: Starsport

Crvena zvezda je praktično već osvojila četvrtu uzastopnu titulu prvaka Srbije, a teoretski bi mogla da je proslavi ukoliko u četvrtak u derbiju 34. kola pobedi Vojvodinu.

Ukoliko i 25. maja savlada Partizan u finalu Kupa Srbije, na „Mitić“ će posle 14 godina stići dupla kruna.

Međutim, slavlje će čak i u tom slučaju biti kratkog daha pošto će kasa šampiona ostati prazna u slučaju da se na leto ekipa ne plasira u Ligu šampiona.

Domaće titule crveno-belima u veoma slaboj konkurenciji u Superligi ne znače mnogo u rezultatskom smislu, a još manje u finansijskom.

Rezultati u evropskim kupovima su se godinama unazad pokazali kao jedino merilo.

Prvak Srbije je zbog ispadanja iz kvalifikacija za Ligu šampiona, a prolaska do nokaut faze Lige Evrope, zaradio ove godine tek nešto manje od sedam miliona evra.

Koliki je pad zarade u pitanju najbolje svedoči podatak da je prethodno sa dva učešća u Ligi šampiona, gde je u grupama igrao samo sporednu ulogu, uzimao od premija UEFA po 20 miliona evra.

Ove sezone je i pandemija korona virusa zadala dodatni udarac, pa klub nije mogao ni da zaradi od utakmica na kojima je očekivao pun stadion, naročito u šesnaestini finala LE protiv Milana.

Glavobolja za čelnike Zvezde je verovatno već počela, a pojačaće se još više kako se bude bližio start prelaznog roka.

Crveno-beli su za poslednjih godinu dana najskuplje prodali Matea Garsiju u Aris (1,3 miliona evra) i Miloša Vulića u Krotone (800.000 evra), a kako stvari trenutno stoje teško će na leto uspeti da na nekome iz sadašnjeg sastava zarade mnogo više.

Renomirani sajt „Transfemarkt“ koji se uzima za merilo vrednosti timova i igrača tvrdi da je nedavno dovedeni italijanski vezista Filip Falko sa pet miliona evra najvredniji fudbaler crveno-belih.

Mada je i ta cifra diskutabilna jer je pitanje da li bi u ovom trenutku neko izdvojio toliko novca za igrača koji je od zimus odigrao tek šest mečeva, i to ne najjačih, na kojima je po pravilu bio na klupi.

Ako je suditi po „Transfermarktu“, realno je da najveću tržišnu vrednost ima Zvezdin biser iz omladinske škole Željko Gavrić (4 miliona evra).

Iako nije standardan prvotimac, u čemu su ga dosta od početka sezone omele i povrede, momak od 20 godina konstantno privlači pažnju inostranih klubova.

Odavno je poznato da fudbalska Evropa iz ovih krajeva najviše ceni talentovanu decu, na kojima se kasnije, kada budu preoblikovani u kompletnog igrača, može znatno više zaraditi.

Zato i ne čudi da se prethodnih dana spominjalo da je Mančester siti zainteresovan za mladog Andriju Radulovića koji ima samo 18 godina (procenjena vrednost 1,3 miliona).

Ne treba podsećati da je bogati engleski klub ne tako davno pre punoletstva, ali i pre nego što su zaigrali za prvi tim, odveo iz Zvezde braću Luku i Ivana Ilića.

Drugi biser Veljko Nikolić (21) procenjen je na tri miliona evropskih novčanica, ali je zbog slabije odigrane sezone pitanje koliko će zaista biti interesovanje za njega.

Isto važi i za Njegoša Petrovića (21), čija vrednost trenutno iznosi 2,5 miliona evra.

Za one koji su nosioci igre Crvene zvezde deluje da bi skuplje bilo prodati ih za šaku evra nego da ostanu i pomognu klubu da proba da uđe u Ligu šampiona.

Mirko Ivanić je sa 27 godina na prekretnici karijere i uprava kluba se verovatno neće mnogo dvoumiti ukoliko dobije adekvatnu ponudu za njega.

Isto je i sa Gejlorom Kangom (30) kome bi zbog nediscipline mnogi u klubu želeli da vide leđa.

Međutim, pitanje je da li je iko iz zapadne Evrope spreman da za ove igrače iskešira po tri miliona evra, te se crveno-beli više uzdaju u neku bogatu ponudu iz arapskog sveta ili Kine.

Veliko je pitanje i da li Aleksandar Katai (30) takođe može da klubu donese oko tri miliona evra.

Pauza zbog bolesti sigurno je ostavila trag i na interesovanje, tako da i za njega takođe važi da će se uzdati u ponude sa dalekog Istoka.

Veliki problem za upravu Zvezde predstavlja i grupa igrača koju iz raznoraznih razloga klub već godinama pokušava da proda, ali mu to ne polazi za rukom.

Milan Pavkov je svojevremeno već imao dogovoren transfer u Kinu, ali je odustao u poslednjem času jer je bio nezadovoljan ponuđenim ugovorom.

I El Fardu Ben je bio u više navrata na izlaznim vratima, čak jedne sezone nije bio ni registrovan za mečeve Lige šampiona, ali za igrača koji ima 31 godinu, a igra u slaboj ligi iz Istočne Evrope, naprosto nema visokih ponuda.

Klub je raspoložen i da ponovo unovči Miloša Degeneka, ali i za njega teško da će dobiti više od par miliona.

U inostranstvo bi se još jednom verovatno otisnuo i najbolji igrač i kapiten Milan Borjan, ali 33-godišnji golman takođe teško crveno-belima može da donese više od dva miliona.

S druge strane, nove (skupe) investicije se uveliko najavljuju.

Aleksandar Dragović je kao slobodan igrač pred vratima „Marakane“, ali će i za njegovu platu morati da se izdvoji najmanje pola miliona evra godišnje.

Spominje se mogućnost i da se iz Al Itihada takođe dovede ni malo jeftini Aleksandar Prijović.

Uprava prvaka Srbije nema drugi izbor osim da svom snagom „zagrize“ ulazak u Ligu šampiona, ali se postavlja ozbiljno pitanje šta će se dogoditi ukoliko do toga ne dođe.

Zvezda će ove godine imati dosta lakši put ka eliti u odnosu na prethodne sezone i trebalo bi da bude povlašćena na žrebu u prva tri kola kvalifikacija, ali blanko garancije za uspeh u fudbalu nikad ne postoje, čak i kada dovedeš najbolje.

Zato se otvara ozbiljno pitanje imaju li crveno-beli plan „B“ za slučaj nove Lige Evrope, naročito ako se u obzir uzme ranija tvrdnja generalnog direktora Zvezdana Terzića da je „klubu godišnje za funkcionisanje neophodno između 12 i 15 miliona evra“, odnosno da „dnevni troškovi iznose oko 35.000 evra“.

Za Zvezdu, ali i za srpski fudbal biće veoma bitno da iskoriste naredne sezone na evropskoj sceni, dok još uvek može da se koliko-toliko lakšim putem dođe do elite.

Veliko je pitanje kako će izgledati kvalifikacije za LŠ od 2024. godine, kada će na snagu stupiti promena sistema takmičenja, dok će kao vid zabave za siromašne biti ponuđene samo Liga Evrope i nova Liga konferencija.

Stanković na raskrsnici karijere

Dejan Stanković ima sa Crvenom zvezdom ugovor do leta sledeće godine, ali nije isključeno da „Rajka Mitića“ napusti već na kraju ove sezone ukoliko italijanski klubovi koji su iskazali navodno interesovanje pošalju konkretnu ponudu (Sampdorija, Udineze). Trener crveno-belih imao je kao početnik uspešnih godinu dana i sada bi na tom talasu mogao da iskoristi šansu da ode u jednu od pet najjačih evropskih liga. U suprotnom bi mogao da rizikuje i da u slučaju boljih rezultata još skuplje naplati svoj odlazak u Kalčo, ali bi isto tako interesovanje moglo i da opadne ukoliko ne ponovi sezonu kakvu sada ima.

Vrednost igrača

Milan Borjan          2 miliona

Miloš Degenek      2,8 miliona

Radovan Pankov  1,5 milion

Nemanja Milunović             1,3 miliona

Milan Rodić             2,8 miliona

Strahinja Eraković                1,3 miliona

Milan Gajić              2,5 miliona

Marko Gobeljić     1,5 milion

Seku Sanogo          2 miliona

Njegoš Petrović    2,5 miliona

Slavoljub Srnić       400.000

Željko Gavrić         4 miliona

Aleksandar Katai  3 miliona

Gejlor Kanga          3,5 miliona

Veljko Nikolić         3 miliona

Aleksa Vukanović 1 milion

El Fardu Ben           2,5 miliona

Aksel Bakajoko     1,3 miliona

Andrija Radulović 1,3 miliona

Filipo Falko              5 miliona

Dijego Falčineli      2,2 miliona

Milan Pavkov         1,2 miliona

* cifre su u evrima

** izvor: Transfermarkt.com

***tržište često relativizuje ove procene

Dilema oko Kangine krštenice

Afrički mediji tvrde da fudbaler Zvezde Gejlor Kanga nema 30 nego 35 godina i da bi zbog toga Gabon mogao da bude izbačen sa Kupa Afričkih Nacija. Gejlor Kanga se navodno zove Kiaku-Kiaku Kanga, rođen je 1985, a ne 1990. godine i to u Kongu, a ne u Gabonu. Lažnu krštenicu je po tvrdnji afričkih medija dobio u drugoligašu iz Gabona koji je imao problem sa viškom stranaca. Iz Crvene zvezde su saopštili da „veruju svom fudbaleru“, kao i da Kanga ima važeći pasoš Gabona i regulisan boravak u Francuskoj. Crveno-beli veruju da je priča potekla usled „rata dva fudbalska saveza oko učešća na Kupu afričkih nacija“, a da je „Kanga kolateralna šteta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari