Tokio nije tako daleko 1Foto: STARSPORT

Košarkašice Srbije večeras započinju borbu za plasman na druge uzastopne Olimpijske igre na kvalifikacionom turniru koji se održava u Begradu.

Prvi rival Srpkinja u hali „Aleksandar Nikolić“ biće svetske šampionke, selekcija SAD (20.00, RTS 1).

Ovaj meč će za selekciju SAD imati revijalni karakter s obzirom na to da su Amerikanke kao prvakinje sveta automatski izborile vizu za Tokio 2020, a zašto su onda uopšte „naterane“ da igraju kvalifikacioni turnir je pitanje na koje verovatno ni FIBA nema pravi odgovor.

Srbiji će glavni mečevi ustvari biti za vikend, protiv Nigerije (subota) i Mozambika (nedelja), a plasman u Japan izboriće dve selekcije (izuzev SAD).

Iako je Srbija favorit protiv afričkih zemalja, a za plasman bi trebalo da joj bude dovoljna jedna pobeda nad njima, selektorka Marina Maljković ističe da je oprez neophodan.

Ona navodi i da to što se reprezentacija okupila tek u ponedeljak nije hendikep i da je velika prednost što sve mečeve igra u Beogradu, odnosno ne mora da putuje.

– Veliki faktor je to što igramo kod kuće. Na stranu publika i podrška, mislim da je važnije što se igra kod kuće zbog putovanje, spremnost i odmora igračica. Što se tiče grupe, to je mač sa dve oštrice. U teoriji je jedna pobeda potrebna, u teoriji si srećan što su tu dve afričke zemlje, ali to je s druge strane i situacija u kojoj najmanje imaš kontrolu. Sve druge ekipe bi nam više ležale, znali bismo šta da očekujemo, bavili bismo se taktikom, a ovde ne znaš sta da očekuješ. Imam sreću što u Španiji igra veliki broj Afrikanki i iz prve ruke sam imala priliku da vidim kako igraju. To je put u nepoznato i ne možeš da predvidiš ništa i protiv takvih ekipa je uvek teško igrati – rekla je Maljkovićeva.

Za meč protiv SAD selektorka je navela da će ga iskrostiti za taktičku proveru.

– Amerikanke su svakako najbolje igračice na svetu, to svi znamo… Nama je ovo prilika da vidimo gde smo protiv njih, ali nam je mnogo bitnija prilika da napravimo korekcije u igri za dve najznačajnije utakmice, a to su protiv Nigerije i Mozambika – dodala je Maljkovićeva.

Na meč protiv Amerikanki kao na zagrevanje za afričke selekcije gleda i Jelena Bruks.

– Znamo protiv koga igramo i u kakvom su sastavu došle, one su bez bilo kakvog opterećenja, jer su već obezbedile plasman na Olimpijske igre. Mi u utakmicu ulazimo maksimalno fokusirane na samo našu igru, uz želju da ispravimo sve moguće greške pred utakmice koje ćemo ovog vikenda odigrati protiv Nigerije i Mozambika – zaključila je Bruks.

U hali „Pionir“ istovremeno će se igrati i drugi kvalifikacioni turnir za Tokio koji je zbog korona virusa prebačen u Beograd iz kineskog Fošana. Na ovom turniru se za tri olimpijske vize bore Španija, Velika Britanija, Koreja i Kina.

Raspored

Četvrtak

Nigerija – Mozambik 17.00

Srbija – SAD 20.00

Subota

Srbija – Nigerija 17.00

Mozambik – SAD 20.00

Nedelja

Srbija – Mozambik 17.00

Nigerija – SAD 20.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari