Treći šešir bitniji od prvog 1Foto: STARSPORT

Žreb grupa evropskih kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine održaće se večeras u Cirihu (18.00).

Prvi put na žrebu evropskih selekcija neće biti zvanica zbog pandemije virusa kovid-19.

Reprezentacija Srbije nalazi se u drugom šeširu i sigurno neće moći da se sastane sa selekcijama Švajcarske, Velsa, Poljske, Švedske, Austrije, Ukrajine, Turske, Slovačke i Rumunije.

„Orlovima“ iz prvog šešira nesumnjivo dolazi neka od najjačih evropskih selekcija, a iz trećeg šešira bilo bi dobro izbeći Škotsku koja je nedavno preko „naših leđa“ prošla na Evropsko prvenstvo.

Iz četvrtog šešira je velika verovatnoća da dobijemo neku od selekcija iz bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora, Slovenija), a najteži rival sigurno bi bila Albanija, pogotovo što slučaj „dron“ još uvek nije ispario iz navijačkog sećanja.

Svih 55 članica UEFA svrstano je u šest različitih šešira, a žrebom će biti određeno pet grupa sa po šest reprezentacija i pet grupa sa po pet nacionalnih selekcija.

Žreb će biti poludirigovan pa tako u istoj grupi neće moći da budu Srbija i Kosovo, Bosna i Hercegovina i Kosovo, Rusija i Kosovo, Rusija i Ukrajina, Gibraltar i Španija, Jermenija i Azerbejdžan.

Postoji i grupa selekcija iz nekadašnjeg Sovjetskog Saveza i Skandinavije od kojih ne smeju više od dve biti u istoj grupi.

Ova restrikcija je uvedena zbog dugačke zime u tim zemljama i teških uslova igranja u martu, pa da se tako ne bi dogodilo da ostale reprezentacije ne mogu da imaju više od dve utakmice u teškim klimatskim uslovima.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru biće najkraće u istoriji, a igraće se od 24. marta do 10. novembra.

Direktan plasman na Mundijal u Kataru izboriće 10 pobednika grupa.

Svi drugoplasirani timovi i dve najbolje plasirane reprezentacije iz ovogodišnje Lige nacija (a koje nisu kroz kvalifikacije izborile plasman) igraće će u martu 2022. godine baraž za tri preostala evropska mesta na Svetskom prvenstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari