Trener čačanskog Borca: Ovde se porazi shvataju tragično a svaka pobeda proslavlja 1Foto: Starsport

I u nekadašnjoj, velikoj Jugoslaviji, čačanski Borac važio je za kvalitetnu i prepoznatljivu košarkašku sredinu, obojenu strastvenim i koloritnim navijanjem.

U ligi čije su „granice“ takođe u okvirima nekadašnje SFRJ, u debitantskoj sezoni, Čačani su od starta takmičarske godine, obeležene virusom korona, koji je „zaključao“ tribine do daljnjeg, bili opterećeni opstankom u ABA ligi, u meri da su taj balast nosili sve do poslednjeg kola i meča sa Cibonom, koji su ipak rasterećenije odigrali s obzirom na to da se krucijalnim ispostavio prethodni duel u Splitu. Meč odigran tačno po taktičkim shemama trenera Marka Marinovića, u Dalmaciji je predstavljao pravu satisfakciju za mladog stručnjaka; direktan rival za opstanak matiran je potezima koji su bili delotvorna kombinacija „nacrtanog“, zamišljenog i sprovodivog u delo vredno „pikanja“ basketare i naredne sezone u najelitnijem regionalnom rangu.

Sezona je bila naporna iz više aspekata: korona virus, manjak utakmica i vrlo težak raspored za nas u samom finišu takmičarske godine. Uspeli smo na kraju da opstanemo u ligi; iako smo sve vreme igrali pred praznim tribinama, a dobro je poznato koliko Borcu znače navijači i kakvu atmosferu prave u našoj hali – kroki je Marka Marinovića, mladog, 38-godišnjeg stručnjaka, koji je u razgovoru za Danas podsetio javnost da je Borac u poslednjih sedam kola četiri utakmice igrao protiv direktnih takmaca u borbi za opstanak.

* Krajnji je utisak da je Borac tokom čitave sezone bio pod imperativom izbegavanja pretposlednjeg mesta (vodilo u baraž za popunu ABA lige) i da je to teret koji je bilo preteško nositi; naročito za momke koji prethodno u karijerama nisu igrali u kvalitetnijem takmičenju.

Nama je nedostajalo iskustva za ovaj rang takmičenja. Mislim da smo čak osam utakmica izgubili na jednu loptu. Za veliki broj naših igrača ovo je bio najviši rang takmičenja u njihovim karijerama. Razlika između ABA i ABA 2 lige je ogromna; pre svega u atleticizmu, fizičkim sposobnostima igrača, kao i broju zahtevnih utakmica. Nama je maltene svaka ove sezone bila od posebne važnosti i vrlo zahtevna, dok smo prošle u ABA 2 znali da neke mečeve dobijamo čak i pre nego što bismo izašli na teren.

* Satisfakcija je i za vas na kraju ogromna, s obzirom na to da ste u tek drugoj profesionalnoj sezoni u ulozi trenera, kao šef struke čačanskog Borca, ostvarili primarni cilj.

Iz trenerskog ugla ne mogu biti zadovoljan jer smo dobili osam utakmica; mislim i uveren sam da tako razmišljaju i moji igrači – broj pobeda morao je biti veći. Opet, ponos je prisutan jer smo obezbedili opstanak što nam je i bio primarni cilj ove sezone – iskren je Marinović, nekada odlični plejmejker zavidne internacionalne karijere.

* Ključnim se, na kraju, ispostavila utakmica u Splitu, dobijena „napadačkim stilom“ kao produktom agresivne odbrane na perimetru, koji vi preferirate, sa mnogo timskih rešenja i šuteva sa distance, mahom iz izgrađenih pozicija.

Slažem se; mi smo tu utakmicu mahom igrali sa niskom petorkom, baš kao i oni, i u takvoj konstelaciji dobili smo ih načinom na koji smo odigrali odbranu. Naša je ideja bila da agresivnom odbranom, konstantnim pritiskom na loptu, protivniku usporimo protok, pas, u čemu smo bili uspešni. Istovremeno, pogađali smo sa distance, imali sve vreme širinu u napadu i zasluženo dobili.

* Spomenuli ste nisku petorku; zanimljivo je da ste čitavu sezonu odigrali sa Miletićem kao jednim klasičnim centrom, koristeći Todorovića na pet, negde svesni da je Entoni Smit nedovoljno iskusan da se izbori sa pritiskom i očekivanjima košarkaške sredine kao što je Borac.

Imali smo čitave sezone samo jednog klasičnog centra i to u liku neiskusnog Dušana Miletića. Njemu je ovo bila prva cela sezona u karijeri. On je došao kod nas iz Partizana, prethodno je igrao u kraljevačkoj Slogi, daleko niži rang takmičenja. Miletić je nešto kasnije i počeo da trenira košarku; još uvek je u tom pogledu beba; čitavu sezonu odigrao je bez prethodnog iskustva; s tim u vezi, verujem da će u godinama koje dolaze biti bolji i dominantniji.

* Gledano i kroz prizmu statistike, ove sezone ste preferirali takozvani napadački stil igre. Borac je prema brojnim parametrima u sredini, čak i u gornjem delu konkurencije kada su ofanzivni segmenti u pitanju.

Mi smo prošle sezone igrali modernu košarku, da se tako izrazim. Volim takav stil igre i generalno obožavam način na koji igra Golden Stejt. Pogledajte samo statističke parametre u NBA i videćete kolike su to promene u odnosu na neki raniji period. Daleko je više pokušaja za tri nego li za dva u formi nekog zidanja na niskom postu. U skladu sa tim, meni je želja bila da i ove sezone iz agresivne odbrane postižemo što više lakih poena; da igramo brzu košarku sa jasnim rasporedom u napadu i puno pokušaja za tri poena. Nekada smo u tome uspevali, nekad ne, ali kada je bilo najvažnije, u Splitu, bili smo na neophodnom nivou.

* Na kraju, ali ne i manje važno, kakvim su se stranci ispostavili? Od njih četvorice, jedino je Brajs Džons bio svestan sredine i ovosezonskih ciljeva, s obzirom na to da je i prošle sezone organizovao igru vašeg tima.

Nama su stranci značajno pomogli u ostvarenju primarnog cilja. Derik Torton je nažalost imao određenih problema sa povredama pa je teže pronalazio ritam. Generalno, njemu i Entoniju Smitu ovo je bila prva profesionalna sezona. Oni su direktno došli sa koledža i trebalo im je vremena da shvate značaj i težinu igranja za Borac. Čačak je košarkaški grad i ovde se porazi shvataju tragično a svaka se pobeda proslavlja. Njima je bilo potrebno vreme da tako nešto razumeju i mislim da još uvek nisu u potpunosti shvatili bitnost svake utakmice. Žao mi je što nismo imali više utakmica tokom sezone, jer bi dobili više prostora i mogućnosti da se pokažu. Nažalost, mi smo sve vreme jurili opstanak i vremena nije bilo.

* Krajem maja startuje i domaće prvenstvo, prvi put u formi plej-ofa. U kakvom će sastavu nastupiti Borac i da li su stranci ugovorima vezani do kraja sezone?

– Iskreno, još uvek ne znam u kakvom ćemo sastavu nastupiti u Košarkaškoj ligi Srbije. Želja nam je da šansu ukažemo i nekim mladim momcima; naši kadeti su prvi u Kadetskoj ligi Srbije i neko od njih bi mogao da dobije priliku u domaćem prvenstvu. Kada su stranci u pitanju, svi oni imaju ugovor do kraja sezone. Verujem da će biti sa nama i u domaćem prvenstvu“ poručio je trener Borca.

Najmanji budžet u ABA ligi

Iskren i otvoren, Marko Marinović smatra da bi za neke bolje rezultate i kvalitetniju ekipu, Borac već od naredne sezone morao da ima daleko veći budžet i jasniju finansijsku podršku privrednika koja je u tekućoj takmičarskoj godini u potpunosti izostala.

– Finansijska ulaganja jednostavno moraju biti veća; to je osnovni preduslov da bismo naredne sezone bili kompetitivniji. Iskreno, mi smo ove sezone imali najmanji budžet u ABA ligi i to ubedljivo, i daleko manji od pojedinih ekipa iz ABA 2, a da ne govorim o klubovima iz Košarkaške lige Srbije. Mislio sam, iskreno, da će nam se, nakon pobede nad Partizanom na startu sezone, priključiti novi sponzori, ali ih nije bilo. Nama je Grad Čačak najveći finansijer; mi nemamo generalnog sponzora i osim Predraga Pantovića i Mirka Petrovića niko više ne ulaže svoj ili novac kompanija u naš klub – zabrinut je trener Borca i rođeni Čačanin.

Pokušaćemo da zadržimo Sanadzea

* Zbog teške povrede Radovana Đokovića morali ste brzo da reagujete na tržištu. Angažman Gruzijca Dude Sanadzea ispostavio se kao odlično rešenje. Iskusan, snažan, korpulentan za potrebe ABA lige, predstavljao je sigurna rešenja u prodoru i šutu, naročito kada primarne akcije nisu prolazile.

– Duda Sanadze se ispostavio kao odlično rešenje. Mnogo nam je pomogao iskustvom i karakterom da dobijemo, za nas, krucijalne mečeve protiv FMP, Krke i na kraju Splita. Reč je o odličnom momku i nekome ko se brzo adaptirao na novu sredinu. Činjenica da je prethodno radio sa našim trenerima i da je imao predstavu o regionalnom takmičenju nastupajući u Sloveniji, olakšala mu je adaptaciju, posebno jer razume naš jezik. On je sa reprezentacijom Gruzije igrao na tri prvenstva Evrope, sarađivao je sa selektorom Kokoškovim, kao i sa Gligorijevićem koji je u stručnom štabu Gruzije. Sa njim smo dobili konstantnost u šutu sa distance i mirnoću u nekim važnim momentima. Ostavio je odličan utisak i sigurno ćemo pokušati da ga zadržimo i za narednu sezonu – otkrio je Marinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari