Tri pobede za "teoriju" 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Teško je ljubitelju košarke i crno-belih nijansi dresa objasniti kako je posle vrlo kvalitetnog nastupa u večitom derbiju, samo dva dana kasnije, Partizan u Litvaniji ličio na tim bez osnovnih crta šampionske ekipe.

Čak i konačnih 93:78 u 14. kolu Grupe A Evrokupa uopšte nije verodostojni pokazatelj ispoljene napadačke nemoći pulena Željka Obradovića u Panevežisu. Gubili su crno-beli i sa neprihvatljivih 29 poena razlike (80:51) i tek negde na samom kraju meča demonstrirali defanzivne minijature, vrlo produktivne u kontekstu zonskog presinga na kojem su se Litvanci pogubili. Bio je to peti poraz Partizana u Evrokupu, i kada se činilo da su time i definitivno ispali iz trke za lidersko mesto u Grupi A, Huventud ih je „počastio“ novom nadom, doživevši poraz na gostovanju u Andori (72:71).

Do kraja regularnog dela ostala su još četiri kola, odnosno svega tri utakmice koje će odigrati Partizan, s obzirom na to da će meč sa Lokomotivom u Beogradu, izvesno, biti poništen. Crno-beli imaju izuzetno povoljan raspored, možda i najpovoljniji u odnosu na najveće konkurente u borbi za lidersko, odnosno što bolje mesto. Već u narednoj rundi, 16. marta ugostiće Metropolitan, potom će imati dva meča van Beograda protiv najslabijih timova u grupi. Partizan 22. marta odlazi na gostovanje Slasku, dok će grupni deo Evrokupa završiti 6. aprila utakmicom u Italiji, protiv Trenta. Za očekivati je da puleni Željka Obradovića izvuku maksimalan benefit iz poslednja tri kola, što je osnovni preduslov kako bi uopšte mogli da se nadaju nekom kiksu Huventuda. Katalonci trenutno imaju dve pobede „viška“ i bolji međusobni skor sa Partizanom, ali bi se posle očekivanog brisanja rezultata sa Lokomotivom Kubanj situacija promenila, jer je Huventud utakmicu sa njima dobio, a Partizan izgubio.

Velikan iz Badalone, pritom, ima sasvim korektan raspored do kraja. Ne u ravni Partizana, ali sa garantovanim zicerom u poslednjem kolu, kod kuće. Prvo će 15. marta ugostiti Lijetkabelis; osam dana kasnije gostovaće Metropolitanu, a grupnu fazu završava utakmicom u Badaloni 29. marta protiv Slaska, ekipe koja je na skoru 3-10.

Da ovosezonski, novi format Evrokupa baš i nema smisla, pogotovo nakon ratnih dešavanja u Ukrajini i suspenzije ruskih klubova, može se zaključiti i na osnovu činjenice da je Slask sa svega tri trijumfa u zoni doigravanja.

U suštini, Partizan još samo teorijski može do liderskog mesta u grupi, što je bio cilj crno-belih pred početak nadmetanja u pomenutom takmičenju. Prevashodno su loše bile partije van prestonice Srbije. Svih pet poraza doživeli su na gostovanjima, uz samo dva trijumfa izvan Beograda. Ako su izgubljeni susreti u Badaloni i Krasnodaru razumljivi, onda oni u Ankari i Penivežisu ne mogu biti opravdani neiskustvom, umorom, napornim rasporedom…

Lidersko mesto pred doigravanje, značiće i eventualnu prednost prilikom dobijanja organizacije finalne utakmice 11. maja. Naime, odlučeno je da domaćin utakmice za trofej u Evrokupu, samim tim i plasman u Evroligu naredne sezone bude tim sa najboljim skorom ili sa boljim skorom u odnosu na protivnika na kraju prve faze takmičenja.

Raspored Partizana

  1. kolo

Partizan – Metropolitan     16. mart

  1. kolo

Slask – Partizan        22. mart

  1. kolo

Trento – Partizan     6. april

Tabela: 1. Huventud 11-3, 2. Partizan 9-5, 3. Metropolitan 9-5, 4. Andora 8-6, 5. Lijetakbelis 7-6, 6. Turk Telekom 6-7, 7. Hamburg 5-8, 8. Slask 3-10, 9. Trento 1-13

………………………

Lokomotiva  8-4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari