Troicki u igri, triling ispao 1Foto: EPA-EFE ERIK S

Sa sedmoricom predstavnika u glavnom žrebu Srbija je bila među najbolje zastupljenim zemljama među učesnicima Otvorenog prvenstva Australije u tenisu, ali je već prva tura nastupa prepolovila tu cifru, jer je prvog dana uvodnog sezonskog grend slema samo Viktor Troicki prošao dalje, dok su Dušan Lajović, Janko Tipsarević i Miomir Kecmanović završili svoju ovogodišnju misiju u Melburnu.

S 200. mestom na ATP listi, najlošije rangirani u ovom kvartetu poslednji je izašao na teren i doneo jedinu pobedu našoj ekspediciji u mečevima između nedelje i ponedeljka, pošto je u uzbudljivom i neizvesnom duelu, posle dva sata i 36 minuta borbe u pet setova, izbacio Roberta Karbaljesa Baenu iz Španije – 6:1, 1:6, 2:6, 6:1, 6:4. Prva dva čina drame imala su potpuno različit tok i epiloge. Najpre je Troicki izdominirao, a onda mu je protivnik uzvratio istom merom. Španac je bio bolji i u trećem nastavku, s tom razlikom što mu je trebalo malo više vremena da povede u setovima. Viktor se nije predao nego je „počistio“ sedam godina mlađeg kolegu sa Pirineja i izborio ludu završnicu, s mnogo obostrano prolivenog znoja za svaki poen. Posle četiri izjednačena gema, Troicki je poveo s 3:2, pa oduzimanjem servisa Baenu uvećao razliku, a iza toga sigurnim servisom i rutinskom igrom u polju priveo meč kraju. I zakazao duel sa 14. nosiocem turnira – Grkom Stefanosom Cicipasom, koji je bio siguran na startu AO u meču sa Mateom Beretinije – 3:1.

– Cicipas igra sjajno, ima odličnu sezonu iza sebe, ali trenirao sam sa njim i znam šta da očekujem. Imam šansu – optimista je Viktor.

Pre Viktora srpski teniseri su se jedan za drugim opraštali od Ozi opena. Seriju je otvorio 19-godišnji Miomir Kecmanović (125), koji nije uspeo da iznenadi Fernanda Verdaska – 0:3 (6:7, 3:6, 3:6), ali može biti zadovoljan otporom iskusnom Špancu, pogotovo u prvom setu, rešenom tek u taj-brejku. Sledeći se australijskoj publici poklonio Dušan Lajović (46), ali kako je odigrao slabije od očekivanog dalje je otišao Pablo Gabrijel Kuevas – 0:3 (4:6, 5:7, 1:6). Naš as se još i nekako držao dva seta, ali je u trećem bio lak „plen“ za Argentinca. I, ako se od njih dvojice možda i očekivalo da slavnije „padnu“ malo ko je verovao da je posle više od godinu dana pauze i silnih zdravstvenih problema, Janko Tipsarević u stanju da napravi senzaciju protiv velikog favorita Grigora Dimitrova – 1:3 (6:4, 3:6, 1:6, 4:6). Jeste uzeo prvi set 21. teniseru sveta iz Bugarske, ali se u ostalima videlo zašto je osmoplasirani na ATP listi iz 2012. godine došao u Melburn na specijalni poziv organizatora, kao neko bez plasmana zbog čitave propuštene sezone.

– Mogu da igram 12 turnira na „zaštićeni renk“, dobiću pet-šest specijalnih pozivnica za čelendžere i tri-četiri na ATP nivou, još četiri-pet kvalifikacija, tako da je to 22-23 turnira. Sve to pod pretpostavkom da mi telo izdrži i da nemam ozbiljnih povreda i bolova. Jesam mator, imam 34 godina i osam operacija iza sebe, ali biće mi žao ako ne probam – poručio je Tipsarević, nezadovoljan rezultatom, ali srećan što je je uopšte izdržao meč posle nekompletnih priprema i kasno primljenih injekcija.

Asomanija u meču Opelka – Izner

Epitet najzanimljivijeg meča prvog dana AO u muškoj singl konkurenciji ponela je pobeda Amerikanca Rajlija Opelke protiv DŽona Iznera – 3:1 (7:6(4), 7:6(6), 6:7(4), 7:6(5). Koliko zbog eliminacije bolje rangiranog od strane 97. tenisera sveta i njegovog prvog grend slem slavlja u karijeri, toliko zbog neverovatnih 87 asova, od čega je Opelka napravio sedam više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari