Trojka za sva vremena 1Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Kad god Danil Medvedev, Aleksander Zverev, Dominik Tim, Stefanos Cicipas, Denis Šapovalov, Karen Lačanov, Luka Puj, Borna Ćorić, Mateo Beretini…

… ili neki drugi mladi teniski „lav“ osvoji jači turnir, dogura do bilo kog bitnijeg finala ili skine „skalp“ nekome od trojice „večitih vladara“ terena momentalno se poteže pitanje velike smene generacija i ogromne praznine posle završetka karijera Švajcarca Rodžera Federera (osvajača 20 grend slem titula), Španca Rafaela Nadala (17) i Srbina Novaka Đokovića (16). LJudi čije smenjivanje na vrhu ATP liste, na kraju kalendarskih godina, traje još od prvog takvog uspona najtrofejnijeg među njima – 2004. godine.

– U nekom trenutku ćemo videti promene. Ne mogu Rafa, Rodžer i Novak da doveka osvajaju sve – glasila je poslednja reakcija Cicipasa na tradicionalnu radoznalost medija, ovog puta posle njegovog plasmana u polufinale Masters kupa u Londonu, gde će pasti konačna odluka o svetskom br. 1 u 2019.

Zvanje prvog reketa sveta u poslednjih deceniju i po najčešće je pripadalo Federeru. Prvo je vezao četiri takve sezone (2004, 2005, 2006, 2007), pa 2009. godine na kratko s visine gledao na konkurenciju. Zato što je u međuvremenu dobio dva velika oponenta, sada već večita rivala, pa se sa Rafom i Novakom od tada pita za sve važnije titule i šampionsko znamenje u novembru.

Naš as mu više duva za vratom u trci za najviše nedelja provedenih u koži lidera (trenutni skor 310/275) i najviše uzastopnih sedmica na tronu (237/122), kao i u borbi za izjednačavanje sa legendarnim Pitom Samprasom u broju sezona okončanih na najvišem stepeniku (6). Đoković je pet puta uradio ono što je pošlo za rukom i njegovom idolu iz detinjstva – 2011, 2012, 2014, 2015. i 2018. godine – dok Rafa ima jednu manje takvu stavku u svojoj sportskoj biografiji (2008, 2010, 2013, 2017) i velike šanse da, za neki dan, sustigne Srbina i Švajcarca.

Obzirom da je pre početka obračuna Top osam tenisera u O2 Areni smenio Đokovića, donevši u London 640 poena prednosti, koje može da sačuva u slučaju da je sinoćnji sudar druga dva titana završen pobedom Federera i njegovim prolaskom u 1/2 finale ili ako Novak stigne do finala, ali ga završi kao poražena strana.

Endi Marej je već neko vreme svetlosnu godinu daleko od vrhunskog tenisa i čuvene trojke, ali Britanac barem može da se pohvali da je jedino on uspeo da se ugura u kalendarske šampione (2016).

Šampioni ATP finala

Pit Sampras (SAD) 6

Rodžer Federer (Švajcarska) 5

Novak Đoković (Srbija) 5

DŽimi Konors (SAD) 5

Ivan Lendl (Češka) 4

DŽon Mekinro (SAD) 4

Rafael Nadal (Španija) 4

Bjern Borg (Švedska) 2

Lejton Hjuit (Australija) 2

….

Braća Rajan najavila penziju

Svi se pitaju kada će Federer, Nadal i Đoković reći zbogom aktivnom reketiranju loptice preko mreže, a muški singl pretrpeti nenadoknadiv gubitak, ali se zna da će sledeće godine biti završena jedna posebna era u storiji muškog dubla. Blizanci Bob i Majk Rajan saopštili su da će posle četiri grend slema u 2020. godini reći zbogom, a dotle će pokušati da osvoje još neku zajedničku titulu (uz 118 dosadašnjih), po mogućstvu GS nivoa (16), kao i masters trofej (39) i pobednički pehar sa završnog turnira (4). Amerikanci su skupa uzeli i olimpijsko zlato u Londonu 2012. i Dejvis kup sa selekcijom SAD 2007. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari