U Areni se "krčka" medalja 1Foto: FoNet FIBA

Uvodni cilj je ispunjen; sa tri pobede u Grupi D, košarkašice Srbije iz Zrenjanina su se direktno plasirale u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Oduševljene činjenicom da će se za plasman u polufinale boriti u Beogradskoj areni, Sonja Petrović i saigračice nalaze se pred zadatkom da večeras nadmudre koleginice iz Švedske (20.30) koje su do borbe za polufinale stigle trijumfom nad Letonijom, koorganizatorom Eurobasketa, u osmini finala. Bonus eventualnim večerašnjim prolaskom među četiri, za košarkašice Srbije predstvljao bi plasman na kvalifikacioni olimpijski turnir, na kome će se naći šest najboljih reprezentacija sa kontinentalnog šampionata.

Izabranice Marine Maljković imale su faktički četiri dana da se pripreme za najvažniju fazu, što su i priželjkivale. Iako postoje mišljenja da razmak između utakmica veći od dva dana može biti kontraproduktivan na velikim takmičenjima, s obzirom na potrošnju energije, srpskim košarkašicama veoma je prijao.

U analizi urađenog na Evropskom prvenstvu, stručni štab Srbije sigurno je obratio pažnju na podatke da selekcija Švedske spada u reprezentacije koje imaju vrlo efikasan napad. Večerašnje rivalke su među šest najefikasnijih napada na Evropskom prvenstvu sa prosekom od 74 poena po utakmici. Šveđanke za tri šutiraju maltene 35 odsto, po čemu su među pet najpreciznijih selekcija na šampionatu. Korpulentna Amanda Zahui (196 cm, 113 kg) najdominantnija je igračica Švedske i šesti najbolji strelac na Evropskom prvenstvu. Dvadeset šestogodišnji centar, sa iskustvom igranja u WNBA, predstvljaće i najveću opasnost po centarsku liniju Srbije koja pod košem nema tako dominantnu igračicu, koja je ujedno i najbolji skakač na turniru.

– Igraju dosta jako u odbrani, trče mnogo… Da nekome kažeš da igramo protiv Švedske, pitaće kakvu oni košarku to igraju, ali stvarno su dobre. Imaju baš dobru ekipu. Svako ko je u četvrtfinalu ima neverovatan kvalitet i talenat. Hajde da mi poboljšamo našu igru, da gledamo sebe i da nastavimo da se borimo kao do sada – oprezna je Crvendakićeva.

Defanzivno, Srpkinje su naročito dobro izgledale protiv Belgijanki u poslednjem kolu grupne faze, pogotovo u četvrtoj deonici. Visokim presingom, pametnim i pravovremenim udvajanjima, u velikoj meri uspele su da uspore napade Belgijanki i poremete im organizaciju igre. Sličnim pristupom, večeras bi takođe mogle da uspore igru Šveđanki, koje po utakmici gube skoro 20 lopti, po čemu su među najlošijim reprezentacijama na Evropskom prvenstvu.

– Došle smo u Arenu o čemu smo sanjale. Sve je super, hajde sada da se koncentrišemo i odradimo posao. Da nas ne ponese euforija, već da ostanemo na zemlji. Naravno da možemo to. Zaboravljeno je sada sve urađeno, idemo na Švedsku maksimalno koncentrisane da pobedimo. Biće lakše i lepše uz što veću podrššku sa tribina, ali trudimo se da ostanemo skupljene i da ne razmišljamo mnogo o brojnosti publike. Fokus je samo na utakmici – istakla je košarkašica od velike pomoći Petrovićevoj i Bruksovoj u centarskoj liniji.

Parovi četvrtfinala

četvrtak

Srbija – Švedska 20.30

Španija – Rusija 15.00

Mađarska – V. Britanija 12.30

Francuska – Belgija 18.00

* parovi napisani redom kako će se ukrstiti u polufinalu

Šveđanke slične nama

Saša Čađo spada u grupu najborbenijih igračica Srbije. Defanzivno dosledna svim postavljenim principima, srpska košarkašica smatra da su Šveđanke došle do četvrtfinala igrajući na način veoma sličan izabranicama Marine Maljković: „Fizički su dominantne, mnogo trče. Slične su nama, to mi se ne sviđa, ali biće teško. Spremne smo, a i one su. Ne valja nikoga potceniti, ali potrudićemo se da pobedimo. Biće veliki izazov, sigurna sam. Dosad smo imale veliku podršku u Zrenjaninu, verujem da ćemo imati veću u Beogradu“, ubeđena je Čađo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari