U duel "spuštenih gardova" 1

Fenomenalna evroligaška avantura završiće se večeras za košarkaše Crvene zvezde u Istanbulu, kada je regularni deo u pitanju.

U jednom od najvećih evropskih gradova učenici Dejana Radonjića odigraće protiv Darušafake meč za dušu, ali i kidanje nerava navijača, koji svi do jednog silno veruju u epski podvig. Splet okolnosti je bio takav da će crveno-beli prvi i poslednji meč u novom formatu od 16 klubova odigrati protiv „Dačke“, s tim što će večerašnji biti od nemerljivo većeg značaja, jer u direktnom duelu odlučuje o poslednjem putniku u Top 8 (19.00).

Ostvarenih 16 trijumfa učenika Dejana Radonjića bilo je mimo svih prognoza (16-13); niko ni pomislio nije da je aktuelni sastav crveno-belih kadar da to uradi, dok je druga strana rezona upućivala na zaključak da je pomenuti niz pobeda dovoljan za prolaz među osam najboljih. Obe procene bile su apsolutno pogrešne i svaka koja se odnosi na večerašnji duel nezahvalna je, jer postoji sijaset argumenata kojima se mogu objasniti i pozitivan i negativan epilog po Crvenu zvezdu. Do drugog uzastopnog plasmana u Top 8 fazu i potencijalnih duela sa Real Madridom, aktuelni srpski i regionalni šampion moraće da nadigra Darušafaku, posle samo dva dana od polufinalne „majstorice“ protiv Budućnosti u ABA ligi, ali i da nadjača čitavu logističku podršku na čelu sa Đordijem Bertomeuom, čelnim čovekom Evrolige. Bez Stefana Jovića posao će biti još teži, naročito ako se zna da je „Dačka“ poslednji put izgubila kod kuće krajem januara.

– Izuzetno sam ponosan na sve što smo postigli u Evroligi. To je osećaj koji se sigurno neće promeniti bez obzira na epilog meča sa Darušafakom. Raspored je takav da smo došli u situaciju da odlučujući meč u Evroligi igramo posle napornog polufinala i pred finale plej-ofa ABA lige. To nas stavlja u poziciju u kojoj se ne nalazi nijedna druga ekipa u Evropi. Samo mi koji smo unutra znamo kolika su opterećenja. Ali ovaj tim to nosi, pokazuje snagu i karakter – naglasio je trener Radonjić.
Sudijska trojka: Španac Migel Perez Perez, Letonac Olegs Latiševs i Izraelac Sefi Šemeš je takva da glavni već ima „putera na glavi“, jer je prošle sezone oštetio Zvezdu u Istanbulu protiv Efesa, kada nije dosudio očigledan faul pri šutu Cirbesa u poslednjim sekundama meča.

Poslednji mečevi, posebno onaj odigran u Bavarskoj između Bamberga i Darušafake, pokazali su sposobnost sudija da nametnu takav kriterijum kojim na suptilan način favorizuju one koji su bogatiji, tržišno zastupljeniji i samim tim po Evroligu poželjniji u Top 8 fazi. Još ako im je vlasnik kluba u sponzorskom pulu najelitnijeg takmičenja, koje im je prošlog leta dodelilo „specijalnu pozivnicu“, može se naslutiti da kriterijum neće biti u skladu sa stilom igre crveno-belih, pogotovo u defanzivi.

– Naša motivacija je onakva kakva treba da bude za ovakav meč. Imamo želju da odigramo dobro i probamo da dođemo u situaciju da pobedimo. Razlika u pristupu ne postoji u odnosu na prethodne utakmice. Želja je da kontrolišemo njihov napadački potencijal i da iz svake situacije napravimo prednost za nas. Najveća snaga Darušafake je njihov individualni kvalitet koji nudi širok repertoar mogućnost – podvukao je trener Zvezde.

Dejvida Blata je upravo čitav projekat privukao da Klivlend zameni timom iz Istanbula, a najveći prioritet bio mu je da angažuje Breda Vonamejkera. Amerikanac je apsolutni lider tima; najbolji je strelac i asistent (15p, 4,6 as) i najvažniji faktor u pohodu Darušafake ka Top 8. Blat najviše preferira igru jedan na jedan ili dva na dva u kojoj dominiraju Vonamejker i Klajburn, sa tendencijom postizanja lakih poena u fazi tranzicije, zbog čega često igra sa niskom petorkom i Moermanom na petici.

Zvezdini kandidati za defanzivca godine u Evroligi: Lazić i DŽenkins biće na najtežem testu opterećenja, sa zadatkom da barem uspore i što više opterete Vonamejkera u odbrani na liniji dodavanja.

Opasnost od Žižića

Ante Žižić, dvadesetogodišnji hrvatski centar, praktično već viđen naredne sezone u Boston Seltiksima, dolaskom u Istanbul početkom 2017. iz Cibone, doprineo je uspostavljanju balansa između spoljne i unutrašnje linije i znatno kvalitetnijoj igri na niskom postu. Rođeni Splićanin ima izuzetno dugačke ruke, dobre je konstitucije i nepredvidivih, često na „oko“ „raštimovanih“ pokreta, zbog čega je još teži za čuvanje.

Igrači NBA formata

– Darušafaka je dovela Dejvida Blata na početku sezone koji je sa tržišta uzeo najbolje dostupne igrače. Tim je projektovan za najveća dostignuća. Nalaze se u dobroj formi. Vonamejker je jedan od najboljih plejmejkera u Evropi, Vilbekin igra odlično, a Klajburn je iskočio ove sezone. Imaju Andersona koji je NBA igrač, a Harangodi i Moerman donose veliko iskustvo. Angažovanjem Žižića uspeli su da reše i problem u reketu. Poseduju ogromno iskustvo i igraju odlično – apostrofirao je Radonjić najbitnije igrače Darušafake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari