U Stožicama težak test za Pešićeve ideje 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Odlukom da se zahvali Milošu Teodosiću na saradnji Svetislav Pešić je samo dodatno zaintrigirao košarkašku javnost u Srbiji. Selektor je razmišljanja da ima boljih rešenja, uveren da će njegovi puleni već večeras u Sloveniji, u prvom zvaničnom prijateljskom meču (20.15) pokazati kako bi trebalo da izgleda igra Srbije tokom kvalifikacioninih mečeva sa Grčkom i Turskom za plasman na Svetsko prvenstvo, odnosno na Eurobasketu početkom septembra.

Pešić je bio nedvosmislen u obrazlaganju odluke da završni deo priprema košarkaši Srbije sprovedu bez Teodosića, ubedljivo najkreativnijeg plejmejkera. Na osnovu viđenog tokom uvodnih treninga, selektor Srbije nije bio zadovoljan formom i spremnošću 35-godišnjeg organizatora igre.

U direktno razgovoru, saopštio mu je odluku da za potrebe organizacije igre i primarnog rešenja na mestu jedinice ima bolje opcije, kao i da u datoj konstelaciji on nije zaslužio da bude samo puki epizodista, što je uloga koja mu, tokom petnaestogodišnje reprezentativne karijere, nikada nije ni pripadala. Dve strane su se sporazumno razišle, a Pešić je sa implementacijom svojih ideja započeo na trening meču sa Crnom Gorom, koji je bio zatvorenog tipa.

U međuvremenu, kadrovski problemi su se usložili zbog povrede lista Nemanje Bjelice. Uz Vladimira Lučića, novi kapiten reprezentacije Srbije, doživeo je rupturu mišića na meču sa “Đetićima” od čije će veličine zavisiti verovatnoća da li će se iskusni krilni centar oporaviti, makar za drugu fazu Evropskog prvenstva, koje počinje 1. septembra. U odsustvu Bjelice, Pešić će morati da potraži adekvatna rešenja na četvorci, u današnjoj košarci vrlo zahtevnoj i važnoj poziciji koja podrazumeva polivalentnost, brzinu, atleticizam i razumevanje igre u oba pravca.

Meč sa Slovenijom trebalo bi da posluži reprezentaciji Srbije da isproba više varijanti u oba pravca igre, odnosno delotvornost i sprovodivost zamišljenog. Domaćin je percipiran kao jedan od favorita za osvajanje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu, prvenstveno jer je zadržao nukleus tima koji je 2017. osvojio zlatnu medalju. Luka Dončić i Goran Dragić biće predvodnici samo delimično promenjenog sastava koji je u tadašnjem finalu upravo savladao Srbiju.

Obojica bi trebalo i večeras da nastupe protiv države za koju su vezani poreklom, s obzirom da su i Dončiću, kao i Dragiću očevi Srbi.

Slovenija će biti izuzetno snažan protivnik, možda i prejak za prvu zvaničnu prijateljsku utakmicu od starta priprema. U odnosu na Srbiju, izabranici selektora Aleksandra Sekulića odigrali su već četiri prijateljska meča i trebalo bi da budu uigraniji u odnosu na “orlove”.

Selektor Pešić je u Ljubljanu poveo sve, fizički spremne kandidate. Svestan delikatnosti situacije i kadrovske problematike, pred put u Sloveniju, poručio je da će do poslednjeg dana u rotaciji imati što veći broj kandidata i da će na samom kraju roka za prijavu konačnih dvanaest, saopštiti imena onih koji će biti “precrtani” (četrdeset osam sati pre utakmice sa Grčkom).

Igra Srbije trenutno je nedovoljno definisana u oba pravca, sa ulogama koje nisu u potpunosti iskristalisane jer se ekipa tek uigrava, a pritom brojne kandidate krasi i polivalentnost, odnosno sposobnost igranja na više pozicija i laka prilagodljivost na protivničku taktičku slojevitost.

Selektor je pred odlazak u Sloveniju otkrio na kojim se sve taktičkim stvarima radilo u Staroj Pazovi, na osnovu čega se moglo primetiti da će defanzivno centarska linija imati mnogo zahtevnih zadataka, prevashodno u odbrani rivalske “pik” igre. Nikola Milutinov i Filip Petrušev moraće na delu da pokažu koliko su sposobni da defanzivno visoko iskaču u odbrani od “pika”, što će biti i ne toliko rutinski zadatak za Nikolu Jokića, koji u Denveru takav vid odbrane ne preferira tako često.

Poslednji dvostruki i aktuelni MVP NBA lige u Staroj Pazovi je pokazao izuzetnu fokusiranost i rešenost da se u reprezentaciji izbori za mesto lidera. U odsustvu Bjelice, moguće je da će Pešić do meča sa Grčkom 25. avgusta, pokušavati da u pojedinim fazama igre Jokića koristi u paru sa klasičnom peticom. Milutinov je Jokićev najbolji prijatelj u reprezentaciji i neko sa kime se privatno druži. Ukoliko bi konekciju preneli na parket, Srbija bi zaista mogla da bude neuhvatljiva za protivničku odbranu.

Jokićeva primarna pozicija sigurno će biti startna petica; Pešić je tokom priprema asu Denvera i najkompletnijem centru današnjice, omogućio da kreira u ranoj fazi napada, vuče kontre, lako asistira i oseća se komforno kao u dresu Nagetsa. U pogledu tranzicione igre, Srbija bi trebalo da bude naročito dominantna, s obozirom na igračke i trkačke sposobnosti Kalinića, Lučića, Nedovića, Micića…

Aktuelni i poslednji dvostruki MVP fajnal-fora Evrolige, uverio je selektora Pešića da je sadašnjost i budućnost reprezentacije Srbije na mestu organizatora igre. Ostao je Micić i jedini klasičan plejmejker, koji bi u datom aspektu trebalo da ima pomoć od Nedovića, Gudurića i Jaramaza. Naravno, Kalinić je neko ko se originalnim košarkaškim rezonima pokazao kao kreativac sa pozicije četvorke što bi u trenutnoj konstelaciji kvaliteta trebalo da bude veoma bitno.

U Sloveniji isto kao 2017.

Pet godina je prošlo od istorijskog zlata reprezentacije Slovenije na Evropskom prvenstvu, a nukleus tima gotovo da nije promenjen u odnosu na sastav koji se Srbiji suprotstavio u meču za najsjajnije odličje. Iz tadašnje ekipe selektora Igora Kokoškova u aktuelnom sastavu su čak osmorica košarkaša predvođenih Lukom Dončićem i Goranom Dragićem. Selektor Aleksandar Sekulić u konkurenciji ima i starosedeoce u likovima Vlatka Čančara, Klemena Prepeliča, Alekseja Nikolića, Jake Blažića, Žige Dimeca i Eda Murića. Za razliku od Slovenije, u rasponu od pola decenije, reprezentacija Srbije doživela je daleko veće promene. U poređenju sa ekipom iz finala 2017. u aktuelnoj konkurenciji su samo novi kapiten Vladimir Lučić, kao i Vasilije Micić odnosno Marko Gudurić.

Dragić: Dončić je sada vođa

Uspeli su Radoslav Nesterović, generalni sekretar Košarkaškog saveza Slovenije, Luka Dončić i Zoran Dragić, da ovoga leta vrate Gorana Dragića iz reprezentativne penzije. Iako se momentalno adaptirao na prepoznatljiv ambijent, uprkos 36. godini života, Dragić stariji je svestan da su se okolnosti promenile i da je današnji lider reprezentacije Slovenije Luka Dončić.

Luka 2017. godine i Luka danas – kao dan i noć. Tada je tek počinjao karijeru na najvišem nivou, a danas svi znamo šta on predstavlja u svetu košarke. Tada je prvi put bio sa reprezentacijom, mi smo ga uveli, a sada je on vođa – pratiću ga”, poručio je Goran Dragić.

Nedović: Najjača moguća provera

Reprezentativac Srbije Nemanja Nedović izjavio je da očekuje sjajnu atmosferu i najjaču moguću proveru u prijateljskoj utakmici protiv Slovenije. Dvorana Stožice je rasprodata.

„Prva javna utakmica za nas ovog leta. Čuo sam da je hala rasprodata, nadam se sjajnoj atmosferi. Navikli smo prethodnih godina da Slovenci prave sjajnu atmosferu i da je veliki ‘hajp’ oko ove njihove ekipe. Biće jedna dobra provera, najjača moguća u ovom trenutku“, izjavio je Nedović.

Košarkaš Crvene zvezde istakao je da je najvažnije da nacionalni tim zaobiđu povrede.

„Imamo u planu da napredujemo iz utakmice u utakmicu, tako da želimo da korigujemo neke greške koje smo imali na utakmici protiv Crne Gore i najbitnije je da budemo svi zdravi. Uželeli smo se igranja pred publikom i nadamo se najboljem“, istakao je Nedović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari