Mihailo Petrović, U19 reprezentativac Srbije: Biti četvrti na svetu nije mala stvar 1Foto: FIBA

Da je bilo više sreće, znanja i snage završili bi na pobedničkom postolju; uprkos skraćenoj rotaciji i problemima sa povređenim igračima u oba meča za medalju bili su u igri do poslednjeg minuta, nažalost, Francuska u polufinalu, odnosno Kanada u utakmici za bronzu veću fizičku snagu i izraženiji atleticizam pretvorili su u trijumfe vredne odličja.

Na nedavno završenom Svetskom prvenstvu za igrače do 19 godina, reprezentacija Srbije zauzela je obećavajuće četvrto mesto; stilom igre i prezentovanim talentom pokazala je da u generaciji 2002. i mlađi „stanuju“ momci od kojih bi pojedini za par godina mogli komotno da obuku i seniorska odela. Jedan od njih svakako je i Mihailo Petrović, plejmejker Partizana, prepoznatljiv po darovitoj tehnici, sposobnosti da u igri jedan na jedan pravi jasnu razliku i time konstantno primorava protivničku odbranu na razna prilagođavanja. Faktički od treće utakmice sa Letonijom, pa sve do meča za bronzu, Petrović je imao dvocifren košgeterski učinak, oplemenjen prosekom od maltene četiri asistencije po meču.

– Mislim da smo ostvarili dobar rezultat; biti četvrti na svetu nije mala stvar. Ostaje ipak žal za medaljom; imali smo odlične šanse u polufinalu protiv Francuza, kao i u duelu sa Kanađanima za bronzano odličje – još uvek je pod snažnim utiskom Petrović, koji će kao profesionalac biti na prvom okupljanju seniora Partizana pod vođstvom Željka Obradovića.

U mečevima za medalju vodili ste  maltene sve do pred sam kraj. Žal je veći ako se zna da Viktor Vembanjama, budući NBA igrač, u polufinalu gotovo da i nije imao doprinos pobedi Francuske. Koji su to segmenti u igri koji su presudno uticali da ostanete bez medalje?

– Nažalost, njihova fizička sprema i atleticizam došli su do potpunog izražaja u drugim poluvremenima (što je trenutno i najveća razlika između njih i nas). Imali smo veliku šansu da se plasiramo u finale. Vodili smo protiv Francuza u većem delu utakmice. Njihov najdominantniji igrač i budući izbor prve runde na NBA draftu, Viktor Vembanjama brzo je napravio tri lične greške, potom i četvrtu, što nam je povećalo izglede. Mi smo se u drugom poluvremenu malo i opustili. Odlično smo reagovali na njihova iskakanja u odbrani na „piku“ tako što su se naši visoki igrači otvarali iz blokada u kratkim rolovima, međutim kasnije nas je zbunilo njihovo preuzimanje u „piku“ i to je sigurno uticalo na krajnji rezultat. Takođe, na obe utakmice nismo iskontrolisali defanzivni skok i to je imalo velikog uticaja na rezultat – iskren je 18-godišnji plej rođen i stasao u Prokuplju.

Na tvojoj poziciji za Francusku je nastupao Metju Strazel, prvotimac Asvela sa već dvogodišnjim evroligaškim iskustvom, dok je u redovima Kanade na jedinici dominirao Rajan Nembhart, budući student Univerziteta Krejton. Kad se uporediš sa njima, na kom si nivou trenutno?

– Bilo mi je zadovoljstvo da se nadmećem sa njima. Oni su izvanredni plejmejkeri. Iskusniji su od mene, samim tim imaju i veće samopouzdanje u tim nekim krucijalnim fazama utakmice. Obojica su odlični individualci; ne bi trebalo zaboraviti da Strazel već ima i evroligaško iskustvo. Ipak, u tehničkom pogledu, igri jedan na jedan, razumevanju igre mislim da smo na istom nivou.

Kada govorimo o segmentima igre, tvoja najveća snaga jeste igra jedan na jedan i prodor do kraja. U čemu bi najviše voleo da napreduješ?

– Dosta je segmenata u igri u kojima bih želeo značajno da napredujem. Prevashodno u pregledu igre, odbrani i u samom šutu. Mislim da bih mogao da budem produktivniji u „pik“ igri i da mi broj asistencija bude još veći, jer se od jednog plejmejkera to i očekuje.

U ranoj fazi prvenstva ostali ste bez Nikole Đurišića, dok vam se u mečevima za medalju povredio i Stefan Todorović.

– Upravo nas je kraća rotacija i koštala medalje. Da smo bili kompletni verujem da bismo dobili obe utakmice. Na kraju nam se povredio i Stefan Todorović, koji nije mogao da nastupi u polufinalu i za treće mesto tako da smo u rotaciji imali samo jednu dvojku. Krajnji cilj jeste da nekolicina nas u seniorskoj konkurenciji dođe do nivoa da može da bude kandidat za reprezentaciju.

Pred kraj prošle sezone postao si prvotimac Partizana sa 18 godina. U međuvremenu je tim preuzeo Željko Obradović. S obzirom na visoke ciljeve i očekivanu konkurenciju na jedinici šta bi bilo bolje za tebe: da ostaneš i radiš sa Obradovićem ili odeš negde na pozajmicu?

– Na meni je da se koncentrišem na rad, trening i da budem strpljiv. Imam 18 godina i iskreno bih voleo da u narednoj sezoni negde igram na pozajmici. Opet, bilo bi mi zadovoljstvo i čast da radim sa Željkom Obradovićem u Partizanu. Mislim da je došao trenutak da započnem seniorsku karijeru, iako još uvek imam pravo da igram za juniore. Vreme je da polako ulazim u seniorske vode – nedvosmislen je Petrović.

U Letoniju stigao povređen

Da su povrede zaista bile opterećujući faktor po reprezentaciju Srbije, ne samo tokom Svetskog prvenstva, već i pre početka svedoči i činjenica da je Petrović povređen doputovao u Letoniju: “ Želim samo da napomenem da sam nekih petnaestak dana pre šampionata doživeo povredu; pukao mi je mišić na meču sa Turskom tako da sam faktički povređen i otišao u Letoniju.

U jednom periodu uopšte nisam trenirao, što je svakako uticalo na moju formu. Hoću da se zahvalim i ovom prilikom selektoru Zoranu Lukiću što me je i u takvom stanju poveo na šampionat i strpljivo mi davao prostora i povećavao ulogu“, otrkrio je Petrović da je čitav šampionat odigrao nedovoljno spreman.

Vembanjama NBA potencijal

Iako dve godine mlađi od starosne granice, Viktor Vembanjama faktički je obeležio čitav šampionat. Visine 219, dobre koordinacije pokreta, impozantnog raspona ruku, bio je apsolutni lider Francuske, odskočivši od konkurencije, uprkos činjenici da ima svega 17 godina.

Njegov talenat odavno je zabeležen u notesima NBA skauta; kombinujući visinu i individualnu tehniku, sprovodeći sve elemente u delo na graciozan način, Vembanjama će sasvim sigurno deo karijere provesti u NBA.

Njegov potencijal posebno oslikava podatak da je prvenstvo završio sa maltene šest „banana“ po utakmici: “ On je zaista izvanredan potencijal. Njegove fizikalije su impresivne; iako mlađi od većine, bio je dominantan. Visine 219 centimetara, sjajnih fizičkih predispozicija, izvanredno štiti obruč, dominantan je u skoku, poseduje i dobru individualnu tehniku… Nema nikave sumnje da će završiti na NBA draftu i da će deo karijere provesti u najkvalitetnijoj ligi na svetu“, oduševljen je viđenim i Mihailo Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari