UEFA ima želju, ali nema nikakav plan 1Foto: EPA-EFE/ JEAN CHRISTOPHE BOTT

Niko u ovom trenutku ne zna ni kada ni kako će nacionalna prvenstva i evropski kupovi biti privedeni kraju. Evropska fudbalska asocijacija po oceni britanskog lista „Gardijan“ ima jasnu želju, ali još uvek nema nikakav plan.

UEFA je odlučila da se po svaku cenu drži plana da prvenstva moraju da budu odigrana do kraja.

Prvi čovek evropske „kuće“ fudbala Aleksandar Čeferin čak je uputio pretnju Belgiji da će se suočiti sa posledicama ukoliko ostane pri prvobitnom stavu da je liga za ovu sezonu završena (titula dodeljena trenutno prvom timu na tabeli – Klub Brižu).

Evropski mediji tvrde da se pretnja Belgiji odnosi na suspenziju iz evropskih takmičenja, a da je ona upućena kako bi se obeshrabrile druge fudbalske asocijacije, pre svega Italija i Španija, da proglase šampione pre zvaničnog kraja.

Međutim, već sada se može sa velikom izvesnošću konstatovati da će prvenstva teško moći da uskoro nastave u većini zemalja, ako se pod nastavkom misli na to da se ne igra pred praznim tribinama.

Od početka pandemije UEFA kao da besciljno luta sa postavljanjem rokova za kraj evro kupova i nacionalnih takmičenja. Ti rokovi su po oceni britanskog „Mirora“ uglavnom imaginarni, pošto niko ne može ni da nasluti kada će se fudbal normalizovati u punom kapacitetu.

Prvobitni optimizam s početka marta da bi prvenstva mogla da se nastave u maju brzo je splasnuo, pa je Čeferin postavio jun kao krajnji rok u kome moraju da se nastave lige ili će sezona propasti. Ubrzo je prvi čovek UEFA i ovaj rok „pregazio“, te je naglasio da je evropska „kuća“ fudbala spremna da čeka da se lige završe u julu i avgustu, bez obzira kad koja zemlja nastavi svoje takmičenje.

Dodatna konfuzija uneta je kad je Čeferin pre dva dana u intervjuu za nemački sportski kanal „ZDF“ naglasio da je 3. avgust rok za završetak Lige šampiona i Lige Evrope.

Dan kasnije UEFA je ovo demanotavala tvrdeći da Slovenac nije pominjao krajnji rok već da je datum pomenut samo ilustrativno. Za sada još nema ni jasnog plana da li će završnica Lige šampiona i Lige Evrope biti organizovana u samo jednom gradu ili će se ipak insistirati na klasičnom sistemu sve do finala.

Sve ovo ukazuje na to da ni čelnici evropskog fudbala u Nionu nemaju predstavu šta će zapravo biti sa ovom, ali i sledećom fudbalskom sezonom. Mnogi italijanski klubovi vrše sve veći pritisak na tamošnji savez da krene putem Belgije i okonča prvenstvo za ovu sezonu.

Breša i Atalanta su bile najglasnije u ovom zahtevu, objašnjavajući da do septembra, čak i ako prođe pandemija, nikome u zemlji neće ni biti do fudbala. Slično je i u Španiji gde svakodnevno od virusa umre trocifreni broj ljudi.

Ukoliko bi UEFA zaista do septembra čekala na kraj nacionalnih takmičenja, otvara se pitanje šta bi se dogodilo sa kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope, odnosno kada bi uopšte u narednoj sezoni počeli da se igraju mečevi po grupama u ovim takmičenjima.

Najgore rešenje moglo bi da pogodi srpske klubove, a to je da se kvalifikacije ukinu ili da se igraju po skraćenom sistemu i u manjem obimu. Francuski „L Ekip“ je upozorio da u UEFA postoje lobisti koji korona virus vide kao priliku za eksperimentalno zatvaranje Lige šampiona sledeće sezone za samo najbogatije klubove.

Fudbalski savez Srbije i Zajednica Superlige i Prve lige Srbije do sada nisu izneli svoj stav po ovim pitanjima, a sve su prilike da će slepo slediti direktive UEFA. Superliga nema šampiona i za sada je samo na prinudnoj pauzi.

Jedina naznaka o mogućnosti nastavka mogla bi se naći u vesti da je generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić poručio igračima da se prvenstvo nastavlja 16. maja, mada nije poznato da li je to njegov lični stav ili epilog nekih nezvaničnih pregovora.

FIFA klubovima: Poštujte zakone država

FIFA je klubovima dala uputstva po kojem plate igračima tokom trajanja pandemije mogu smanjiti samo u slučaju da je to u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom. Ukoliko dođe do spora igrača i kluba, FIFA će razmatrati da li je smanjenje plate ekonomski opravdano, da li je proporcionalno za ceo tim ili samo za pojedinca, da li su primanja smanjenja i ostalom osoblju u klubu, kao i da li je umanjenje učinjeno u takozvanoj „dobroj veri“ koja se zajednički odnosi na klub i igrače. Ako u državi u kojoj se klub nalazi ne postoji zakon koji bi regulisao status igrača u vanrednim okolnostima, klub može na svoju ruku da smanji primanja igrača, ali takvu odluku mora da obrazloži nadležnim institucijama FIFA.

Prema FIFA instrukcijama igrači neće moći da ovog leta po isteku ugovora svojevoljno napuste klub već će morati  da ostanu u njemu još mesec ili dva, odnosno do kraja takmičarske sezone. Isto važi i za igrače koji su unapred potpisali za novi klub, odnosno za njega će moći da zaigraju tek na kraju tekuće sezone, kad god ona bila završena.

Nekim igračima ugovor ističe 30. juna 2020. a oni su već potpisali ugovore za nove klubove. U tim situacijama prednost dobijaju trenutni klubovi igrača i to do kraja sezone. Novčane obaveze novog kluba prema tom igraču počinju tek od početka nove sezone. Igrači koji zbog pandemije ili posledica pandemije dogovore raskid ugovora sa klubom, mogu da potpišu ugovor sa novim u bilo kom trenutku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari