UEFA "kroji" svoje lige 1Foto: EPA-EFE/ JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Evropska fudbalska federacija je dugo čekala da vidi kako će se na Starom kontinentu odvijati borba sa korona virusom, sačekala je i da se nacionalni Savezi opredele prema njenoj neobavezujućoj ali prilično oštroj preporuci da se državna prvenstva završe na terenu a ne administrativnim putem, a sada je došao trenutak da i UEFA preseče više bitnih stvari.

Poslednji sastanak Izvršnog odbora krovne fudbalske organizacije Evrope desio se prošlog meseca, kada je odlučivanje o konačnoj sudbini takmičenja pod njenom „kapom“ prolongirano za 17. i 18. jun.

Opšte je uverenje da nema govora o kraju LŠ i LE bez pobednika. Jedino postoje varijacije na temu njihovog formata do epiloga specifične sezone 2020/2021, tajminga mečeva i mesta-domaćina završnice.

Najčešće je lansirana priča o privremenom ukidanju dvomeča i svođenja četvrtfinalnih i polufinalnih bitki na 90 minuta.

Navodno, pitanje je samo na čijem terenu bi se desile utakmice, odnosno da li će domaćin biti određen žrebom ili će pravda biti zadovoljena izborom neutralnih stadiona.

Iz više izvora je puštano i saznanje da bi svi preostali kandidati za finale LŠ i LE mogli biti okupljeni na jednoj adresi, a tamo se u više dana stigli do dva konačna pretedenta na „ušati“ pehar i drugi, manje vredan i isplativ evropski klupski trofej, sve u avgustu mesecu, s tim što bi tokom narednih 48 sati trebalo utvrditi i domaćine finala.

Na dnevnom redu UEFA sastanka na najvišem nivou biće još: nastavak Lige šampiona za žene, sistem i kalendar kvalifikacija, plus grupne faze sledećih izdanja UEFA takmičenja u obe polne kategorije, kraj aktuelne LŠ mladih muških timova, vreme odigravanja baraža kvalifikacija za prvenstvo Evrope 2021, potvrda tajminga i mesta odigravanja mečeva na tom EP, osmišljavanje sledećeg izdanja Lige nacija, završetak borbi mladih selekcija za kontinentalni šampionat….

Premijer liga uvodi rasne kvote?

Surova upotreba sile američkih policajaca nad uhapšenim DŽordžom Flojdom podigli su na noge mnoge građane SAD, ali i borce protiv rasizma širom sveta, a taj talas opšteg nezadovoljstva diskriminacijom po boji kože mogli bi da dovedu do uvođenja trenerskih rasnih kvota u najvišem rangu fudbalskog takmičenja u Engleskoj. Igrači Premijer lige žele da svaki klub ima bar jednog trenera koji je „crnac, Azijac ili etnička manjina“ (Black, Asian or ethnic minority – BAME) u stručnom štabu prvog tima, s obzirom da ih sada ima svega pet odsto, čime bi se sledio primer Fudbalskog saveza Engleske, koji je pre par godina isto pravilo uveo u nacionalne selekcije. Isti princip već važi u nižim ligama (od druge do četvrte), da bi tek sada došao red na PRL, gde oko 30 odsto igrača nije bele puti. U međuvremenu su kapiteni PRL ekipa ubedili klubove da umesto imena na leđima svakog igrača piše „Black Lives Matter“ (Životi crnaca su važni) tokom prvog povratničkog kola PRL.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari