Uniks u nevreme 1Foto: STARSPORT

Partizan je rezultatski neočekivano loše započeo sezonu: od prve četiri utakmice trijumfovao je samo protiv Venecije u Beogradu, u prethodnom kolu Evrokupa.

Na tri poraza nakalemio se i nedovoljno dobar ambijent u ekipi, oslikan pred večerašnje gostovanje Uniksu u udaljavanju Rašona Tomasa iz sastava.

Čeličenje karaktera, crno-beli će imati u Kazanju (18.00) protiv tima koji im je ostao „dužan“ u prošlosezonskom izdanju Evrokupa.

Zbog otkazivanja celokupne evroligaške sezone 2019/20, Partizan nije bio deo četvrtfinalnog serijala sa Uniksom.

Pandemija je raspršila snove crno-belih o povratku u Evroligu potencijalnim uspehom u Evrokupu.

Delom i zbog toga, Andrea Trinkijeri je tokom leta napustio crno-bele, a njegov dugogodišnji pomoćnik, Vlado Šćepanović na veoma malom uzorku shvata kolika je razlika između glavnog i trenera asistenta u stručnom štabu.

Problema i razloga za loš start je puno, ali su najalarmantniji za rešavanje slab šut sa distance, organizacija igre i pronalaženje adekvatnih opcija na četvorci.

– Nikada nije lako kada idete u Rusiju i igrate posle napornog puta i svega što taj put nosi. Niko ne može da preti Uniksu u Kazanju, ali mi idemo sa nekom našom idejom i željom. Igre na utakmicama protiv Huventuda i Venecije nam daju za pravo da možemo biti optimisti. Ono što tražim od svojih igrača jeste da daju maksimum u ovom momentu. Koliko energetski više budemo u utakmici, toliko će nam šanse za trijumf biti veće – poručio je trener Šćepanović.

Uniks je sezonu dočekao sa osetno promenjenim sastavom u kojem je u uvodna dva kola Evrokupa najistaknutiji bio starosedelac, Džamar Smit. Američki šuter je na proseku od 25 poena i uspešnosti za tri od čak 68,8 odsto (11/16).

Medijski najzanimljivije pojačanje svakako je Ajzea Kenan, prekaljeni plejmejker bogatog NBA iskustva.

Nekadašnji student Marej Stejta, posle sedam godina igranja za Hjuston, Filadelfiju, Čikago, Minesotu, Finiks (neretko bio i starter), kratkog iskustva u Kini i periodičnim u Razvojnoj ligi, odlučio je da se oproba i u evropskoj košarci.

Igru organizuje u kooperaciji sa Nejtom Voltersom, ovdašnjoj javnosti poznatim po sezoni 2016/17 u kojoj je nastupao za Crvenu zvezdu.

Džon Braun III i Džirdan Morgan čine novi centarski tandem, dok su od novajlija tu još Džon Holand, Portorikanac, rođen i odrastao u Americi, odnosno Okaro Vajt, bivši student Florida Stejta.

Uniksu je trenutno odbrana najveći problem; na dve utakmice Evrokupa prosečno su primili 86,5 poena (poraženi od Venecije u Italiji, dobili Bahčešehir).

Izuzetno loše brane reket i trenutno deluju najopasnije u šutu za tri poena (43,8 odsto).

Smit najveća opasnost

Nerešen status Rašona Tomasa kao jednog od najplaćenijih igrača u timu ove sezone (650.000 evra), nestabilna forma i nepouzdanost Stefana Jankovića ubedili su Vlada Šćepanovića da na put u Rusiju povede i kapitena Novicu Veličkovića.

„Uniks je jedan od timova koji pretenduju na sam vrh Evrokupa. U poslednjih 10-15 godina se konstantno nalaze među četiri najbolje ekipe u Rusiji. Sa Džamarom Smitom sam igrao u Bambergu, on im je najbolji strelac, sjajan igrač. Očekuje nas teško gostovanje posle teškog puta, ali ne idemo sa belom zastavom. Probaćemo da pružimo što bolju partiju i da pobedimo“, naveo je Veličković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari