"Vaspitne lekcije" za Jokića 1

Kada se u Srbiji govori i piše o Nikoli Jokiću, u većini slučajeva analizira se isključivo njegov ofanzivni učinak.

Retko kada je na skeneru nastup u odbrani; svesno ili ne, prenebregavaju se propusti Somborca u defanzivi, prećutkuje recimo da je nedavno protiv San Antonija bio nemoćan u čuvanju Lamarkusa Oldridža, koji je uglavnom u duelima sa srpskim asem postigao 38 poena, već je u etar isključivo otišao podatak da je Jokić Sparsima ubacio 28 poena. S tim u vezi, nakon poslednjeg poraza Denvera od Dalasa u Teksasu (118:107) u javnosti je odjeknula kritika Majka Melouna, trenera Nagetsa, na račun loše odbrane Nikole Jokića, koji se čak nije ni potrudio da zaustavi 40-godišnjeg Dirka Novickog, koji je uglavnom preko bivšeg igrača Mege ubacio 17 poena. Nagetsi se grčevito bore za plasman u plej-of Zapadne konferencije i na petnaestak utakmica do kraja regularnog dela porazi od slabijih ekipa, poput Mavsa, jednostavno su nedopustivi.

Zbog indolentnosti ispoljene u Teksasu, Jokić je odlukom Melouna, koji ga inače obožava, presedeo na klupi čitavu poslednju četvrtinu, što je bio razlog da novinari posle utakmice potraže objašnjenje od prvog čoveka struke franšize iz Kolorada.

– Jedna je stvar da promašiš šut ili napraviš grešku. Nešto potpuno drugo je kada izađeš na parket i samo odrađuješ stvari. Ako nisi spreman da budeš na terenu i pružiš sve od sebe, nećeš ni igrati – nedvosmislen je bio trener Meloun, kome je još teže bilo da svari svega četiri postignuta poena Jokića, uz devet skokova i pet asistencija.

– Mi nikome ništa ne dugujemo. Sve ono što igrači duguju je da budu na parketu i daju svoj maksimum – kao da je prvi čovek struke Denvera želeo da podseti srpskog asa da mu meč sa Dalasom nije bio prvi na kojem nije pružio maksimum u odbrani.

Najveći problem Denvera u ovom trenutku je što se u Zapadnoj konferenciji vodi žestoka borba za plej-of. Prethodni neuspesi Minesote i Oklahome trebalo je da omoguće Nagetsima da se probiju možda i do šestog mesta (trenutno su osmi) ali je ovaj poraz samo potvrdio kakav posao čeka kompletan tim do kraja ligaškog dela! A ostalo je još 18 utakmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari