Veče puno pouka za Klopa i Gvardiolu 1foto EPA-EFE/BALLESTEROS

Uglavnom je Mančester siti taj koji se za sve pita na terenu, međutim u revanšu četvrtfinala Lige šampiona mogao je da se poistoveti sa svojim rivalima koji bez dovoljno vazduha u plućima, sabijeni u svoj šesnasterac maštaju o što skorijem kraju utakmice.

Atletiko nije uspeo da nadoknadi minimalan poraz iz Engleske (1:0) ali je u Madridu pokazao da se i drukčijim stilom igre može doći do nivoa neophodnog da se u konopce baci rival formata Mančester sitija.

Liverpul je takođe obezbedio mesto među četiri najbolje ekipe posle goleade na Enfild roudu. Remijem 3:3 “crveni” su potvrdili tirjumf iz meča u Lisabonu (1:3) ali je, uprkos tome što je bila kombinovana, odbrana izgledala kao slabiji deo tima, u meri da bi mogla da deluje kao žulj na tabanima u predstojećem serijalu sa Viljarealom.

Incident pred kraj meča u Madridu, zbog kojeg je nadoknada bila desetominutna, pokazao je sa koliko žara su igrali fudbaleri Atletika uvereni da mogu stići makar do produžetaka. „Jorgandžije“ su u poslednjih 25 minuta revanša pomerile poslednju liniju maltene do centra; ciljano su napade usmeravali ka Karasku koji je po levoj strani konstantno pravio jasnu razliku.

Mogao je Atletiko preko Kunje i Koree, u samoj završnici meča da dođe do toliko željenog gola, međutim golman Ederson ni u jednom trenutku nije pokazivao znake nesigurnosti. Priznao je i Pep Gvardiola da je Atletiko u poslednjih 25 minuta revanša bio bolji tim.

– U drugom poluvremenu oni su bili bolji od nas. U prvom smo imali šanse, ali generalno mi smo u polufinalu i to smo zaslužili posle ove dve utakmice. Protivnik je bio dosta težak, u drugom poluvremenu su bili bolji. Od 180 minuta, oni su bili bolji u poslednjih 25 – priznao je menadžer Mančester sitija posle drugog uzastopnog plasmana “građana” u polufinale Lige šampiona.

Siti će u polufinalu igrati sa Real Madridom, klubom čiju veličinu i snagu želi da dostigne, dok će drugi polufinalni par činiti Liverpul i Viljareal. Jirgen Klop je protiv Benfike iskoristio činjenicu da su „crveni“ u Lisabonu stekli kredit (1:3), izveo je kombinovan sastav, izvršio sedam izmena u startnoj postavi što se naročito osetilo u sigurnosti poslednje linije i prilikom pas igre.

– Onog dana kad ne budem srećan jer smo se plasirali u polufinale Lige šampiona, dođite i nokautirajte me! To ne bi imalo smisla. Napravili smo sedam iznmena sa dobrim razlogom i odigrali zaista dobro prvo poluvreme. Ali vođstvo od 3:1 i poslednja linija koja nikada nije igrala zajedno. Teško je biti koncentrisan 100 odsto. Naravno, to nije baš ono što smo planirali da uradimo, ali nije važno – istakao je nemački stručnjak.

Uprkos tome što će Liverpul biti percipiran kao veliki favorit protiv Viljareala, sposobnost “Žute podmornice” da eliminiše Juventus i Bajern uverila je Klopa da ekipu Unaija Emerija mora maksimalno da respektuje. Viljareal je u dvomeču sa Bajernom pokazao sposobnost sistemske transformacije, igranja vrlo ofanzivno, ali i krajnje defanzivno sa duplim blokom na svojoj polovini terena.

– Teško, teško, teško, teško… Posle dve utakmice sa Bajernom zaslužili su da prođu. Nisam ih posebno analizirao jer kad gledaš utakmicu trudiš se da shvatiš oba tima. Viljareal verovatno ima najuspešnijeg trenera u kup takmičenjima u svetskom fudbalu, tako da zna šta radi. A tim je zaista jak, imaju dva različita pristupa u gostima i kod kuće, jasno je da su se više branili u Minhenu. Biće teško, ali to je polufinale Lige šampiona, ako ne bi bilo teško onda nešto ne bi bilo u redu – jasan je Klop.

Simeone: Nismo rečiti, ali nismo ni glupi

Čolo Simeone je delovao zadovoljno posle revanša četvrtfinala Lige šampiona. Argentinac nije želeo da incident pred kraj meča potraje više minuta; jasno mu je bilo da je tako njegov tim ispao iz ritma. Upućivao je jasne smernice Stefanu Saviću da prestane sa diskusijom i koškanjima, međutim crnogorski reprezentativac je posle rasprave sa Fodenom, povlačenja za kosu Griliša želeo i da se sa većinom obračuna u tunelu na putu ka svlačionici.

„Ponosan sam na ono šta je Atletiko uradio, takmičili smo se, imamo svoje načine. Možda su oni dobri ili loši, one koje ne volimo, ali takmičimo se. To su ovi igrači postigli. Dali su sve znajući da je rival bolji. Nismo pobedili, a to je bilo najvažnije”, razmišljanja je Simeone, koji je prokomentarisao i mišljenje da Gvardiola nije pokazao poštovanje prema njegovom timu. “Vrlo inteligentni ljudi, sa sjajnim vokabularom, mogu da te prezru uz reči hvate. Ali nismo ni mi sa manjim vokabularom toliko glupi.”

Raspored polufinala

26. april: Mančester siti – Real

27. april: Liverpul – Viljareal

3. maj: Viljareal – Liverpul

4. maj: Real – Mančester siti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari