Vidanje rana u Moskvi 1Foto: STARSPORT

Možda deluje i paradoksalno, međutim nakon doživljenog poniženja u Zadru, košarkašima Crvene zvezde, gledano kroz prizmu same utakmice, večerašnje gostovanje aktuelnom prvaku Evrope trebalo bi da prija.

U okviru trećeg ovosezonskog duplog programa Evrolige (u petak duel sa Olimpijakosom u Beogradskoj areni), samo dva dana nakon razočaravajućeg poraza u Dalmaciji, koji bi u krajnjem saldu mogao da bude poguban po regionalne ambicije, izabranike Dragana Šakote očekuje meč u Moskvi protiv CSKA (18.00) u okviru 14. kola najelitnijeg takmičenja.

Kada već rezultatski nisu dobro prošli na gostovanju najslabijoj ekipi u ABA ligi, crveno-beli bi na terenu zvaničnog šampiona Starog kontinenta trebalo da odigraju daleko rasterećenije, možda, samim tim smislenije, brže, kreativnije i koncepcijski gledano rizičnije, odnosno smelije.

– CSKA je prvak Evrope. Nije velika razlika u odnosu na tim od prošle sezone. Po rezultatima može da se kaže da su trenutno slabiji, ali to ne znači da neće dosegnuti formu iz prošle godine kada su bili najbolji na fajnal-foru. Analizirajući igru, oni su ekipa koja u nekim momentima igra odbranu i napad gotovo perfektno i predstavljaju model ostalim timovima kako se to radi. Sigurno nam neće biti lako, ali ćemo i mi probati da im posao otežamo – razmišljanja je Dragan Šakota, trener Zvezde.

U poslednja dva meča (Zadar i Baskonija) crveno-beli su prekinuli pozitivne serije u oba takmičenja. Branko Lazić i saigrači dolaze na gostovanje CSKA svesni da su na dosadašnjih sedam međunarodnih susreta samo 29. decembra 2016. bili bolji od „armejaca“ i to u prepunoj Kombank areni.

Moskovljani su trenutno predaleko od željene forme; odsustvo povređenog Vilija Klajburna idejno im je igru u prelomnim trenucima svelo na improvizacije Majka DŽejmsa, u ovom trenutku možda i jedinog igrača koji napadački u kontinuitetu pruža dobre partije.

Na poslednjih pet evroligaških susreta, puleni Dimitrisa Itudisa poraženi su u tri navrata. Osim Baskonije, Real Madrid i Makabi ubacili su im više od 90 poena, međutim podatak da su kod kuće samo jednom izgubili meč i to na opšte iznenađenje od Olimpijakosa, jasno pokazuje da se šanse košarkaša Zvezde mere u promilima.

– Idemo tamo da popravimo utisak nakon Zadra, nadam se da ćemo odreagovati, da ćemo se konačno ‘dozvati pameti’ jer je stanje alarmantno što se igre tiče i nekih rezultata. Dakle, prva želja je da odigramo kako treba da igramo, i ako se ukaže prilika, da je iskoristimo za pobedu. CSKA je ekipa koja je redovna na fajnal-foru, osvojili su Evroligu prošle sezone, prepuni izvanrednih pojedinaca, a uz to igraju na domaćem terenu. Ovaj meč dolazi u nezgodnom trenutku. Moraćemo da odigramo zaista snažnu, pametnu i timsku odbrani da bismo imali čemu da se nadamo – oštar je u najavi meča bio kapiten Lazić, a slično je obraćanje imao i posle debakla u Zadru.

Jagodić-Kuridža na dve godine

Insistirao je Marko Jagodić-Kuridža da ugovor sa Crvenom zvezdom potpiše na dve godine, nakon dobijanja čistih papira od Primorske, koja je u nezavidnoj finansijskoj situaciji. Suočeni sa lošom formom igrača u centarskoj liniji, među kojima će pojedini verovatno dobiti zahvalnicu narednih nedelja, na Malom Kalemegdanu su prihvatili uslove 32-godišnjeg krilnog centra/centra (205cm, 105kg) rođenog u Zadru, igrački stasalog u subotičkom Spartaku. Igrajući uglavnom u regionu (osim dvogodišnjeg iskustva u češkom Nimburku i belgijskom Ostendeu) Jagodić-Kuridža je 2012. postao prvi srpski košarkaš koji je zaigrao za Cibonu nakon rata u bivšoj SFRJ. U dresu „vukova“ pružao je sasvim korektne partije, a 2014. je u društvu sa Darijom Šarićem osvojio ABA ligu na Fajnal-foru održanom u Beogradu. Osvajao je državne titule u Češkoj i dve duple krune u Belgiji, a prošle sezone je bio među najboljim pojedincima u istorijskoj sezoni Primorske (osvojili četiri trofeja).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari