Zastava sa potpisom 1Zoran Tančić

Mnogi misle da je istorija modernog tenisa počela u XIX veku u Engleskoj, u stvari u XVI, XVII i XVIII veku je bio jako popularan u Francuskoj i u to vreme ga je igrala samo aristokratija. Istina, engleski kralj Henri VIII je pre toga prihvatio ovu igru i u svojoj palati Hemptonkort izgradio teniske terene koji se još koriste za igru.

Prvi turnir u Londonu, čuveni Vimbldon, organizovan je 1877-e, godinu dana ranije nego što su se nama dobro poznate države na Berlinskom kongresu izborile za nezavisnost, a 30-ih godina prošlog veka veliku popularnost ovom sportu doneli su teniseri Fred Peri i Anri Lakost. Ipak, ključnu ulogu je odigrala televizija, pa se 60-ih godina prošlog veka, preko malih ekrana, žuta loptica uselila u mnogobrojne domove širom sveta….

Znao sam i pre njih ponešto o najvećem teniskom turniru na svetu, ali kada su se pojavili Novak, Ana i Jelena i kada su redovno bili u glavnom žrebu Vimbldona uvideo sam da tenis kao i drugi sportovi, a posebno fudbal, izazivaju radost i tugu kod gledalaca. Za mene je posebno uzbuđenje donela 2011. godina, jer je Đoković tada prvi put ušao u finale. Na predlog mog sina „otrčali“ smo u ovdašnju srpsku crkvu i zamolili za našu trobojku. Dobili smo je pod uslovom da je vratimo sa sve njegovim potpisom. Kao što je poznato Nole je te sezone ispunio svoj san i osvojio Vimbldon, a novinar B92 Milan Bošković organizovao je „ukrašavanje“ zastave, koja se od tog jula vijori u crkvi…

U metropoli s 80 kilometara u prečniku, prevoz je jako bitan, a u vreme Vimbldona svi putevi vode u jugozapadni deo Londona, gde se nalaze njegovi čuveni tereni. Podzemna železnica dovodi do stanice „Južna polja“ (Southfields), a odatle kako vam volja – nekoliko stanica autobusom ili 20 minuta peške. Za one koji nemaju karte za numerisana igrališta ili za ulaz u velelepni teniski kompleks postoji način da se „uvuku“, tako što već u ranu zoru moraju da stanu u red i oko podneva da se pojave oko terena. Omiljeno mesto za gledanje je „Henmanovo brdo“, nazvano po bivšem teniseru Timu Henmanu. Ispred njega je ogroman ekran i tu se prikazuju najinteresantniji mečevi i detalji tog dana. Pošto je Endi Mari pre tri leta, posle mnogo čekanja na pobednika iz „britanskog carstva“, osvojio titulu, ekspresno je „prekršteno“ u „Marijevo brdo“…

Interesantan detalj je i obezbeđenje u celom kompleksu i na terenima, jer su za to zadužena čak tri roda vojske. Mornarica, pešadija i vazduhoplovstvo. Svi njihovi pripadnici su u paradnim uniformama i to nekako dodaje poseban glamur čitavom događaju… A na marginama ovog Vimbldona sve vreme bi trebalo da se održavaju demonstracije. Ne prvi put, s tim što sada nemaju veze sa odlaskom Britanije iz Evropske unije, već će Društvo za zaštitu okoline tražiti da se isključi upotreba plastike na turniru. Kojih razmera će biti najavljeni protesti saznaćemo u danima koji dolaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari