Zašto je sistem odlučivanja šampiona u Engleskoj bolji od onog u La Ligi? 1Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Pobeda Mančester sitija od 4-1 nad Aston Vilom ima višestruko značenje.

Gvardiolin tim ostaje u borbi za titulu u Premijer ligi, Siti postiže gol bez Halanda na terenu, a Fodenov het-trik ga možda promoviše i kao najboljeg igrača aktuelnog šampiona Engleske.

Ali pored tri boda gol-razlika je bila veoma važna za Siti. Zbog čega je to tako?

Sa izjednačenim brojem bodova na kraju sezone, o tituli odlučuje opšta gol-razlika timova.

Odnosno, ako Liverpul, Arsenal i Mančester siti (ili makar dva od ta tri tima) vode na tabeli izjednačeni po broju bodova, titula će pripasti onome ko ima najveću razliku između broja postignutih i primljenih golova u ukupno 38 kola šampionata.

Do „tajbrejkera“ neće doći na osnovu bodova osvojenih u međusobnim duelima.

Premijer liga, dakle, daje prednost spektaklu, dobijajući mečeve sa najvećim mogućim brojem golova. Za sada je Arsenal na +48 golova ispred lidera Liverpula (+42) i Sitija (+38).

Zato je za Gvardiolin tim od ključnog značaja da iskoristi preostali deo rasporeda u šampionatu za što ubedljivije trijumfe.

U Španiji, s druge strane, u slučaju izjednačenog broja bodova dva tima na kraju sezone La Lige, do titule dolazi tim koji je osvojio najviše bodova u međusobnom okršaju.

Nije bitno kakve su to pobede bile, dovoljne su i potencijalne dve sa po 1-0 ili makar jedna od 1-0 uz drugu završenom remijem.

Oba sistema su fer, ali kriterijumi Premijer lige daju prednost spektaklu od 38 kola, a ne specifičnoj sreći u dve utakmice između lidera šampionata, navodi se u tekstu katalonskog sportskog lista Mundo Deportivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari