Završnici ABA lige preti i istek ugovora igračima 1Foto: STARSPORT

Na prvom zajedničkom sastanku klubova ABA lige od izbijanja pandemije, Miodrag Miško Ražnatović, prvi čovek Mega Bemaksa i jedan od najuticajnijih košarkaških menadžera na Starom kontinentu, ukazao je na potencijalni problem sa kojim se svi vodeći klubovi ABA lige mogu suočiti ukoliko se sezona ne završi do 30. juna.

Datuma do kojeg su oročeni svi jednogodišnji ugovori ili oni višegodišnji zavedeni do kraja takmičarske 2019/20. Uprkos tome što je Evroliga na poslednjem sastanku navela tri opcije u pogledu ugovora igrača, a jedna je da ugovori koji ističu 30. juna budu produženi za još mesec dana, u BAT-u (Košarkaški arbitražni tribunal) je osnovna odrednica ostala 30. jun, što bi moglo da dovede do potencijalnog problema na relaciji klub-igrač ukoliko se sezona produži na jul.

Partizan i Crvena zvezda sigurno će biti protagonisiti potencijalnog plej-ofa u bilo kojem formatu ABA lige; s obzirom na to da u sastavima imaju brojne inostrane igrače, prevashodno Amerikance, mogli bi da se suoče sa određenim problemima.

Ražnatović je na pomenutom sastanku naglasio da su neki igrači iz ABA lige već potpisali ugovore sa novim klubovima, a da će drugi to sigurno uraditi u naredna dva meseca, što bi značilo da, ukoliko se sezona nastavi u julu, za utakmice u starom klubu bi morali da traže dozvole novog – što je praktično nemoguće.

U Zvezdi tvrde da su u redovnom kontaktu sa svim svojim igračima i da apsolutno niko od njih nije potpisao predugovor sa budućim klubom, odnosno da niko i ne pregovara u vezi sa potencijalnim transferom.

Crveno-beli imaju veliki broj igrača kojima ugovori ističu na kraju takmičarske 2019/20, s obzirom na ekonomsku situaciju prouzrokovanu korona virusom,  nameće im se kao primarna opcija potpuni „restart“ za narednu sezonu.

Međutim, tekuću bi, ako dođe do nastavka, trebalo da završe u aktuelnom sastavu.

Povratak Amerikanaca iz SAD verovatno će biti krucijalno pitanje (uz obavezan karantin od 28 dana), Zvezda ima njih četvoricu: Biliju Beronu, Lorencu Braunu, Kevinu Panteru i Kalinu Lukasu ugovori ističu na kraju sezone. Čarls Dženkins i Džejms Gist (imaju ugovore i za narednu sezonu).

Vladimir Štimac, Stratos Perperoglu, Majkl Odžo, ali i Aleksa Radanov (na pozajmici u FMP) takođe su u grupi igrača kojima ugovori ističu na kraju takmičarske 2019/20.

U Partizanu je manji broj, pre svega inostranih igrača kojima ugovori ističu: Markus Pejdž je zapravo jedini koji nema u ugovoru opciju za nastavak saradnje na još jednu sezonu, Žanis Pejners i Brajan Angola imaju opciju 1+1, dok od domaćih košarkaša na leto slobodni postaju: Nikola Janković, Stefan Birčević, Novica Veličković, Nemanja Gordić i Rade Zagorac (klub je sa njim dogovorio novu dvogodišnju saradnju).

Iz Evrolige su najavili da će najkasnije do 24. maja doneti odluku da li će se i na koji način nastaviti sezona; tek posle odluke Đordija Bertomeua i saradnika klubovi bi trebalo da imaju i jasniju situaciju u vezi sa potencijalnim produženjem ugovora do 31. jula.

Mornar spreman na produženje

U odnosu na večite srpske rivale, Cedevita Olimpiju ili Budućnost, iz Mornara su poručili da su spremni da produže ugovore „svojim Amerikancima“ do kraja jula. Ugovori bi bili produženi, ukoliko do nastavka sezone bude došlo, Džejkobu Pulenu, Dereku Nidamu, Ajzei Vajthedu i Antabiji Voleru. Barani su takođe poručili da bi do 10. maja mogli da imaju sve igrače na okupu, zaključno sa Amerikancima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari