Znam zbog čega sam ovde 1Foto: EPA-EFE/MIKE NELSON SHUTTERSTOCK OUT

Lebron Džejms je izjavio je da neće iskoristiti pravo da u nastavku NBA sezone na dresu nosi poruku za socijalnu ravnopravnost i pravdu, u Orlandu će igrati u dresu sa svojim prezimenom.

„Ne moram da imam nešto na leđima svog dresa kako bi ljudi shvatili moju misiju ili znali za šta se zalažem i zbog čega sam ovde“, rekao je Džejms za ESPN.

Lejkersi su u četvrtak stigli u sportski kompleks Diznilend, gde će 30. jula 22 ekipe nastaviti prekinutu NBA sezonu. U subotu su imali i prvi trening, uoči kojeg je „Kralj“ održao video konferenciju za medije. On je rekao da podržava sve one koji su odlučili da stave jednu od 29 poruka koje je NBA liga unapred odobrila.

„Mislim da je to sjajno, ali podržavam i sve one koji se nisu za to odlučili“, rekao je Lebron.

NBA liga je odobrila 29 slogana, odnosno natpisa, među kojima su igrači mogli odabrati jedan koji će nositi na dresu umesto svog imena.

Na spisku su: Black Lives Matter (Crni životi su važni), Say Their Names (Reci njihova imena), Vote (Glasaj), I Can“t Breathe (Ne mogu da dišem), Justice (Pravda), Peace (Mir), Equality (Jednakost), Freedom (Sloboda), Enough (Dosta), Power to the People (Moć ljudima), Justice Now (Pravda sada), Say Her Name (Reci njeno ime), Si Se Puede (Da, ti možeš), Liberation (Oslobođenje), See Us (Vidite nas), Hear Us (Čujte nas), Respect Us (Poštujte nas), Love Us (Volite nas), Listen (Slušaj), Listen to Us (Slušajte nas), Stand Up (Usprotivi se), Ally (Saveznik), Anti-Racist (Antirasist), I Am A Man (Ja sam čovek), Speak Up (Progovori), How Many More (Koliko još), Group Economics (Grupna ekonomija), Education Reform (Reforma obrazovanja) i Mentor.

„To je nešto što jednostavno ne oslikava moju misiju, ne poklapa se sa mojim ciljevima. Voleo bih da sam mogao da biram šta ću da stavim na svoj dres. Imao sam nekoliko ideja, ali nisam bio deo tog procesa, što je u redu. To mi ne smeta“, zaključio je Džejms.

Do sada NBA nije dozvolila lične poruke na košarkaškim dresovima, kao što je strogo zabranjivala izražavanje političkih stavova, ali je to promenjeno posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu.

„Pametni prsten“ i totalna izolacija

Čelnici NBA lige objavili su bezbednosni protokol za nastavak sezone koja će biti završena u Diznijevom kompleksu u Orlandu. Svi igrači će po dolasku u kompleks morati da 48 sati ostanu zatvoreni u svojim sobama dok ne budu imali dva negativna testa na kovid 19. Igračima su data striktna uputstva sa kim smeju da se viđaju za vreme turnira (samo uža porodica), dok će napuštanje kompleksa biti moguće samo uz posebno odobrenje, a tokom povratka će biti obavezan negativan test. Igrači će nositi i takozvani pametni prsten, odnosno narukvicu koja će ih u kompleksu upozoravati ako se previše približe, odnosno prekrše distancu od dva metra. Ukoliko neki igrač bude pozitivan na koronu biće udaljen iz kompleksa do ozdravljenja, dok će svi njegovi kontakti biti izolovani dok rezultati dva testa ne budu negativni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari