Znanje i sreća dali rezultat 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda je pobedom nad Partizanom (1:0) u 164. večitom derbiju praktično rešila pitanje šampiona Superlige Srbije.

Dvocifrena prednost (12 bodova) je teško dostižna i u težim takmičenjima, a kamoli u prvenstvu u kome crveno-beli već 18 utakmica ne znaju ni za šta drugo osim pobede.

Iako mnogi misle da je trijumf nad Partizanom jedino što je još nedostajalo Dejanu Stankoviću od kako se pre nešto više od godinu dana vratio na „Rajka Mitića“, ovaj put u ulozi trenera, ovo je za mladog stratega ustvari tek početak.

Crveno-bele tek treba na leto uvesti (vratiti) u Ligu šampiona, što je logična stepenica koju će navijači očekivati.

Pritisak na Stankovića vršiće sigurno i uprava pošto su pare od grupne faze Lige šampiona (oko 20 miliona evra), pa makar se u njoj izgubilo svih šest utakmica, neuporedivo veće od onih koje su zarađene za drugo mesto u Ligi Evrope i prolaz u nokaut fazu (oko šest miliona).

Svesni su sigurno u redovima visokih struktura Zvezde da klub trenutno nema na raspolaganju igrača koga bi u inostranstvo mogao da proda pod etiketom „transfer bombe“.

Glavne poluge: Katai, Ivanić, Kanga i Ben na tržištu trenutno ne vrede pojedinačno više od 1,5 do dva miliona evra.

Ništa drugačije nije ni sa odbranom u kojoj bi jedino Degenek možda mogao da odskoči na preko tri miliona u slučaju da se zaleti ponovo neka bogatija arapska ekipa.

Zbog toga i logika nalaže da se tim na leto sačuva na okupu, osim da pojedinačno ne iskoči neka (pre)bogata ponuda, te da klupski budžet napuni od premija UEFA.

A Liga Evrope, kao što je rečeno, ipak donosi tri puta manje od Lige šampiona.

Zato nije isključeno ni da se ide na varijantu da se sačeka avgust i procene rezultati i igra, te da se u slučaju da postane jasno da je LŠ (pre)daleko onda ipak, čak i za po par miliona, rasprodaju najbolji igrači, a na zimu ponovo krene u pravljenje tima po sistemu „ajde Jovo nanovo“.

Dejan Stanković je za sada opravdao poverenje naslednika Vladana Milojevića koji mu je u amanet ostavio skoro osvojeno prethodno prvenstvo, ali i dve uzastopne Lige šampiona i jednu Ligu Evrope.

Titulu i LE je uspeo da štiklira na listi, ali LŠ je ipak ono što će navijači najviše ceniti, a uprava (ne)opravdano tražiti.

Pokazao je Stanković veliko znanje, naročito u pravljenju defanzivnih taktika, kao i u savršenom korišćenju igre posle prekida, koje je nakupio u Italiji.

Sarađivao je sa najvećim svetskim trenerima, uključujući i Žozea Murinja, s kojim je osvojio Ligu šampiona, a nema dileme da je od svakog umeo da „ukrade“ znanje.

S druge strane, mora se reći i da je imao i sreće (ne isključujući da ona prati hrabre).

Žreb mu je od početka sezone u evrokupovima bio naklonjen, a u Ligi Evrope je dobio grupu za koju se mora reći da je spadala među lakše.

Biće Zvezda povlašćena i sledeće godine u kvalifikacijama u prve dve, verovatno čak i tri runde.

Ali, to će za trenera biti samo balast jer pravo na grešku više neće imati. Novu sreću će morati da zasluži protiv sigurno jačih rivala od onih s kojima se proletos tukao (Tirana, Omonija, Ararat).

Na kraju, protiv Milana se  možda najbolje videlo i koliko sreća ume da bude varljiva kategorija – napusti baš onda kada je najviše potrebna.

Uprava brani Stankovića od „ponuda“

Uprava Crvene zvezde poručila je da je iz medija saznala da Sampdorija želi Dejana Stankovića za trenera, te je odlučila da javno odgovori đenovskom klubu, uprkos priznanju da nikakve zvanične ponude nije ni bilo.

– U medijima smo videli da postoji interesovanje iz Italije za našeg trenera, ali mogu da kažem da s nama niko nije kontaktirao, a evo sada im poručujem da to i ne pokušavaju. Prezadovoljni smo kako Deki radi i ne postoji promil šanse ni da sednemo da razgovaramo o njegovom odlasku – naveo je generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari