Crvena zvezda u Sankt Peterburgu doživela debakl od Zenita – 98:69 1Foto: BETA/BRANISLAV BOZIC/EV)

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su večeras od Zenita sa 98:69, u 16. kolu Evrolige.

Rezultatski možda još i ima nade, međutim igrački košarkaši Crvene zvezde večeras su u Sankt Peterburgu dotakli dno. Možda će neko iz kluba pronaći izgovor u vidu korona virusa, zbog kojeg Džordan Lojd nije nastupio protiv Zenita; napornog puta, odnosno nemanja adekvatnih treninga, ali svi ti “argumenti” ne mogu i ne smeju biti obrazloženje za debakl koji su crveno-beli doživeli u 16. kolu Evrolige.

Zenit je košarkaški ponizio srpskog velikana (98:69) i samo dodatno podgrejao priče da je došlo vreme da se trener Saša Obradović dobro zamisli ima li smisla nastaviti dalje, jer njegove ideje i način na koji tim, koji je isključivo sam selektirao, pruža partije, pa bukvalno od starte sezone, nedostojni su takmičenja u Evroligi.

Najbezbolnije je naći krivca u drugome; pronalaziti obrazloženja u faktorima koji su sastavni deo svake ekipe i jedne takmičarske sezone, međutim refleksija urađenog i postavljenog pokazuje da kojim slučajem trener Crvene zvezde nije formata istinske klupske igračke veličine i stručnjaka solidne reputacije, Saša Obradović bi verovatno bio smenjen, ako ne nakon poraza od Olimpijakosa i Albe, a ono sigurno posle debakla od Zenita. 

Predsednik kluba Nebojša Čović nesumnjivo je razočaran onim što ekipa pruža i načinom na koji je vođena; apsolutno začuđen i razlozima zbog kojih je, posle O Brajanta i Kino Kolom doveden po hitnom postupku fizički nespreman sa viškom kila i manjkom samopouzdanja (večeras debitovao), a za vrlo unosnu “apanažu” koju će redovnije dobijati, kao i svi stranci, u poređenju sa dinamikom isplate daleko manjih mesečnih plata koje sleduju domaćim igračima. 

Zvezda je u Sankt Peterburgu u prvoj i poslednjoj deonici primila ukupno 59 poena; ako se izuzmu kraj druge i početak treće četvrtine, defanzivno više ličila na skup amatera, rekreativaca iz kraja uverenih da bez ikakvih obaveza mogu “pikati” basket dok se ne smrkne. Možda je najbolja personifikacija viđenog bila u izvedbi Kevina Pangosa, kvalitetnog kanadskog plejmejkera (inače velike letošnje želje Crvene zvezde) kojem je bilo potrebno samo nešto više od uvodnih pet minuta meča da ubaci 15 poena ili u “blickirgu” Kejsija Riversa, bivšeg košarkaša Zvezde, sposobnog da iz pozitivne nonšalancije saspe sedam trojki u drugom poluvremenu gotovo bez ikakvog pritiska na loptu, dodavanje, opterećen agresivnim izlaskom na šut. Amaterizam se može ogledati i u 40 primljenih poena za uvodnih 13 minuta, maltene po 30 u prvoj i poslednjoj deonici, ubačenih svega 69 i to protiv tima u kojem fizički i atletski gotovo nijedan igrač nije dominantan u poređenju sa sastavom Crvene zvezde. 

Kao voštane figure u muzeju, bez ikakve verbalne ili neverbalne reakcije, razmišljajući ko zna o čemu, možda i svesni da tako šalju dodatne signale da nešto ozbiljno ne funkcioniše na relaciji trener-igrači, Lazić i saigrači dozvolili su da posle 48:40 dožive debakl težine četvrtog najubedljivijeg evroligaškog poraza u 21. veku. Razočaranje je veće ako se zna da je Kolom čak osmi dovedeni stranac od starta sezone, da je Nnoko naredno pojačanje i da se Teriju plaća neigranje i ispadanje iz rotacije. U doba “korona krize” novac se olako troši, a rezultata ni u tragovima.

Obradović: Sramota me je

Crvena zvezda je pretrpela najteži poraz ove sezone, odnosno četvrti najteži u Evroligi u poslednje dve decenije: “ Postiđen sam nakon ove utakmice. Ne pričam o odbrani, o kvalitetu. Zenit nas je od samog početka nadigrao. Naša reakcija nije bila dobra. Borili su se više, mi nismo odgovorili. Možda malo u drugoj četvrtini, ali to je nedovoljno za bilo šta”, očekivan odgovor dao je trener Obradović posle utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari