Zvezda bolja i od Ludogoreca 1Foto: Starsport.rs ©

I kada je oslabljena, Crvena zvezda pobeđuje u Ligi Evrope, pa joj se posle sinoćnjeg slavlja na terenu Ludogoreca – 0:1 (0:0) i šah-mata u prethodnoj rundi drugog po znazi UEFA takmičenja smeši proleće na međunarodnoj sceni.

I kada je oslabljena, Crvena zvezda pobeđuje u Ligi Evrope, pa joj se posle sinoćnjeg slavlja na terenu Ludogoreca – 0:1 (0:0) i šah-mata u prethodnoj rundi drugog po znazi UEFA takmičenja smeši proleće na međunarodnoj sceni. Ovih 90 minuta nisu imali specifičnu težinu gostovanja šampiona Srnbije iz 2016. godine, u tadašnjim kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali jesu slatka osveta za ondašnju eliminaciju od fudbalskog ponosa Bugarske. I, još važnije, „kapara“ za nokaut rundu, obzirom da je bivši kontinentalni i planetarni prvak jedini sa maksimalnim učinkom u prvih 180 minuta borbe u F grupi. 

Crveno-beli su otresito ušli u klinč, ne obazirući se na to što su im u Beogradu ostali zaraženi Milan Borjan, Aleksandar Dragović, Miloš Degenek i Aleksandar Katai, čiji su kvaliteti ključna potpora igre srpskog šampiona, jer je trener Dejan Stanković tako postavio stvari da ekipa sa „Rajka Mitića“ ni u jednom trenutku nije bila u podređenom položaju u odnosu na rivala, takođe oslabljenog za više jakih karika.

Prelazak sa uobičajene formacije 4-2-3-1 na vrlo retko upotrebljavan sistem sa trilingom štopera, u kom se u „sendviču“ između mladog Erakovića i rezerviste Radovana Pankova našao defanzivni vezista Seku Sanogo, nije poremetio odbranu gostujućeg sastava.

Šta više, iako su nešto duže imali loptu u posedu, zelenima je uskraćen višak prostora i vremena za kreiranje naročito ozbiljnih šansi, pa su do pauze tek jednom šutirali u okvir gola, čije je čuvanje, silom prilika, dodeljeno Zoranu Popoviću. Beograđani su bili konkretniji i opasniji, još da su na raspolaganju imali kvalitetnijeg špica od Dionija, a Ivanić i sveže oporavljeni Ben bili precizniji, sigurno bi ranije trasirali put ka novom evropskom trijumfu. 

Ovako je moralo da se sačeka drugo poluvreme, tačnije 64. minut. Kao na prošlom gostovanju u „ludoj šumi“, Gelor Kanga je pronašao ključ za Ludogorecovu bravu. Posle akcije po levoj strani i centaršuta vrlo agilnog Milana Rodića, Gabonac je iz prve, majstorski, reagovao na odbijenu loptu i sa 20-ak metara prevario Hrvata Kristijana Kahlinu. Probao je domaćin momentalno da vrati stvari na početak, međutim Tepkete je samo zatresao prečku (66).

Nisu se time završila uzbuđenja na „Razgrad areni“, tim u rezultatskom minusu se sasvim otvorio u nastojanju da anulira razliku, dok je ekipa u vođstvu koristila svaku zgodnu priliku da podeblja tri boda na vidiku. Tako je El Fardu Ben, udarcem u golmana, uprskao veliku priliku da i on završi među strelcima, dok je Mavisa Čibotija samo neki centimetar, ako ne i milimetar, delio od oreola spasitelja, jer je njegov udarac posle teške greške Erakovića za malo prošao pored desne stative. I to nakon drugog žutog kartona i isključenja Neusijana Sisinja. 

U tom momentu je bilo jasno da će Zvezda sačuvati lidersku poziciju i dati sebi idealan „for“ za utakimicu sa Midtjilandom, 21. oktobra u Beogradu, kada bi mogla da „namiriše“ proleće u Evropi. 

Kapiten „zeleni“ Eraković

Mada je na terenu bilo iskusnijih, standardnijih i zaslužnijih prvotimaca, poput El Fardua Bena, u odsustvu kapitena Milana Borjana i njegovog zamenika Aleksandra Kataija, traka je završila oko ruke mladog defanzivca Strahinje Erakovića. Zvezdinog „deteta“, kom je tako ukazana posebna čast. 

Grupa F

Ludogorec – Crvena zvezda 1:2

Braga – Midtjiland 3:1

  1. Crvena zvezda 6

  2. Braga 3

  3. Ludogorec 1

  4. Midtjiland 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari