Zvezda dočekuje Limož, Partizan gostuje Ritasu 1Foto: STARSPORT

Negde i očekivano košarkaši Crvene zvezde i Partizana u solidnoj konkurenciji grupne faze Evrokupa uspeli su da se plasiraju u Top 16.

Kao trećeplasirani grupe A crveno-beli su svrstani u praktično evroligašku grupu G sa Valensijom, Unikahom i Limožom, dok je Partizan sa iste pozicije smešten u grupu E sa Monakom, Albom i Ritasom. Vremena za pripremu i podrobniju analizu rivala u cilju potencijalnog prolaska među osam najboljih, srpski večiti rivali neće imati preko mere, jer već 2. januara Zvezda startuje duelom sa Limožom u hali „Aleksandar Nikolić“, dok Partizan ide u goste litvanskom Ritasu.

Zvezdi je konkurencija u vidu španskih velikana i bivšeg šampiona Evrope možda i potrebna kako bi trener Milan Tomić stekao adekvatan uvid u kvalitet tima sa kojim će pokušati da osvoji ABA ligu ove sezone. Valensija je trostruki osvajač Evrokupa i u prvoj fazi je duelima sa Partizanom pokazala da nešto lošiji rezultati u Endesa ligi neće uticati na njene ambicije da potencijalnim četvrtim podizanjem pehara na međunarodnoj sceni obezbedi povratak u Evroligu. Osnova ekipe je praktično ista poslednje tri sezone (Dubljević, Martinez, Vil Tomas, Van Rosom, San Emeterio), nadograđena dokazanim igračima poput centra Laberija, Dorenkampa, Meta Tomasa. Valensija ima treću najbolji odbranu Evrokupa i drugi najefikasniji napad u kontekstu asistiranih poena (21,4). Unikaha ima identične ambicije kao Valensija i jasan osećaj osvajanja Evrokupa iz sezone 2016/17. Ekipa iz Malage igra dobro u oba takmičenja sa po tri poraza, od kojih je poslednja dva doživela u Evrokupu nakon overe mesta u TOP 16. Dragan Milosavljević solidnim partijama (6,8p) odrađuje drugu sezonu u Unikahi koju je prošlog leta pojačao bivši centar Zvezde Matijas Lesor (9,9p). Ekipa iz Malage osvežila je sastav zanimljivim igračima (Kajl Vilčer, Brajan Roberts), među kojima je prema potencijalu najinteresantniji Haime Fernandez, prošlosezonski plej Andore koji je sa 13,3 poena i 5,5 asistencija najproduktivniji igrač. Dobra je stvar za Crvenu zvezdu što će 2. februara startovati duelom sa Limožom, sigurno najslabijom ekipom u grupi. Francuski velikan igra vrlo promenljivo; u domaćem šampionatu je skorom 6-7 u donjem delu tabele, dok je u Evrokupu plasman u Top 16 obezbedio tek u poslednjem kolu. Osim starosedeoca Aleksa Butijela, u ekipi dominiraju Amerikanci Dvajt Hardi, Vilijam Hauard, Ajzea Majls… Zvezdini navijači na delu će moći da vide i Samarda Samjuelsa, bivšeg centra Partizana, kao i dvojicu zanimljivih igrača: 19-godišnjeg Sekur Omara Dumbiju i DŽerija Butsijela.

Partizan je možda u nešto lakšoj grupi, međutim za potencijalni prolaz moraće da napravi brejk u Monaku, Viljnusu ili Berlinu. Kakva je Monako ekipa moći će najbolje da se uvere analizirajući dvomeč koji su puleni Saša Filipovskog imali sa Zvezdom u prvoj fazi. U domaćem šampionatu na skoru su 6-7 dok su prolaz u Top 16 obezbedili na dominantan način. Elmedin Kikanović, bivši centar Zvezde, nosilac je igre pod košem, dok organizaciono puno toga zavisi od Derika Nidama (9,6p, 3,4as). Alba je apsolutni hit nemačkog šampionata i Evrokupa. Sjajni i prekaljeni španski stručnjak Aito Reneses ispromovisao je nekolicinu mladih igrača: Martin Hermanson, Tim Šnider, Jonas Matišek, Franc Vagner (17 godina), a pritom je poradio na dodatnoj afirmaciji odličnog šutera Rokasa Gidraitisa, zatim Pejtona Sive, Stefana Pena, Denisa Kliforda. Poslednjim pojačanjem Lendrijem Ennokom iz turske Sakarije, Reneses je dodatno dobio na atleticizmu pod košem. U porazu od Bajerna na jedan posed, centar iz Kameruna imao je čak 13 skokova na debiju u žutom dresu. Alba ima jedan od najboljih napada u Evrokupu sa brzim prenosom lopte i realizacijom u prvih 15 sekundi, uz procenat od 41 odsto za tri poena. Start na terenu Ritasa možda je i najpovoljniji za ekipu Andree Trinkijerija. Ekipa Dainijusa Adomaitisa u prvoj fazi u dva navrata izgubila je kod kuće (UNIKS, Frankfurt), pritom ima krajnje prosečan napad u Evrokupu, dok je na devetom mestu kada je odbrana u pitanju. Mladi 21-godišnji plej Martinas Ehodas svakako je najzanimljiviji košarkaš Ritasa.

Raspored

Crvena zvezda

1. kolo (2. januar 2019): Crvena zvezda – Limož

2. kolo: Unikaha – Crvena zvezda

3. kolo: Valensija – Crvena zvezda

4. kolo: Crvena zvezda – Valensija

5. kolo: Limož – Crvena zvezda

6. kolo: Crvena zvezda – Unikaha

Partizan

1. kolo: Ritas – Partizan (2. januar)

2. kolo: Partizan – Alba

3. kolo: Partizan – Monako

4. kolo: Monako – Partizan

5. kolo: Partizan – Ritas

6. kolo: Alba – Partizan

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari