Zvezda i Partizan u gardu za titulu 1Foto: STARSPORT

Jedni su ostvarili ovosezonski cilj, dok drugi trofejem žele da najave ono što spremaju u takmičarskoj 2019/20.

Crvena zvezda je osvajanjem ABA lige i plasmanom u Evroligu ispunila zacrtano u kalendarskoj 2018/19, međutim kao poslednji četvorostruki šampion Srbije imaće dodatnu obavezu u domaćem šampionatu koje je sinoć počelo, a čija će grupna faza trajati do 8. maja.

Po dve najbolje ekipe iz grupa plasiraće se u polufinale plej-ofa, koje će se igrati na dve dobijene, a finale na tri. Nakon osvajanja „Žućkove levice“ i eliminacije u polufinalu ABA lige, u Partizanu će silno želeti da prekinu dominaciju večitog rivala u domaćem prvenstvu i sa duplom krunom praktično najave velike ciljeve u sezoni koja dolazi.

Trener Milan Tomić odlučio se za najlogičniji potez posle povreda Reglanda i Perperoglua. Amerikancu i Grku pridodao je Nemca Maika Cirbesa na listi prekobrojnih stranaca u domaćem prvenstvu (maksimum četvorica). Imali su samo dva dana pauze i za pretpostaviti je da bi uvodne utakmice mlađi i neafirmisaniji igrači nalik Radanovu, Ristiću i Nenadiću trebalo da posmatraju kao idealnu priliku za dokazivanje.

– Naš glavni ciljevi su bili ABA liga i plasman u Evroligu, međutim, to ne znači da treba sada da prestanemo da se bavimo košarkom! Naprotiv, želja nam je da budemo spremni i koncentrisani, pa da osvojimo i ovo takmičenje – poručio je Milan Tomić, naglasivši da je povređenima Reglandu i Perperogluu pridodao Cirbesa zbog bolje hemije u ekipi.

Andrea Trinkijeri je za potrebe Superlige registrovao i golobrade Lazara Stefanovića i Luku Tarlaća, s obzirom na to da je pred završnicu Kupa Radivoja Koraća u Nišu Markus Pejdž dobio srpsko državljanstvo, jedini suvišni za prvenstvo Srbije bili su Bondža Si i Amar Gegić.

– Bez obzira što Superliga ne vodi u Evroligu, to ne znači da nedostaje kvaliteta, strasti i da nikog ne zanima. Ovo je šansa za mlade igrače, pogotovo za klubove poput Dinamika, Borca, da igraju protiv najboljih. Ako neko nema motiva, onda je sam kriv. Onda bi možda trebalo da se oproba u nekom drugom sportu, u šahu ili tako nečemu. Mi ćemo sigurno pružiti šansu mladim igračima, ali moraju da se za nju izbore. Ne gleda se koliko će ko postići poena, nego spremnost, fokusiranost, želja za dokazivanjem i prelaskom na viši nivo – istakao je Andrea Trinkijeri.

Bez Bitadzea i Miškovića

Sastav Mege je pretrpeo promene u odnosu na onaj koji je završio takmičenje u ABA ligi pošto se sa pozajmice iz Budućnosti vratio Goga Bitadze dok će Superligu za Megu odigrati Dalibor Ilić koji je došao iz Igokee, kao i Aleksa Zarić koji je stigao iz Vojvodine. Sa druge strane, Filip Stanić i Branislav Ratkovica će predstojeće takmičenje igrati za OKK Beograd, kao i Luka Cerovina i Aleksandar Langović koji su Košarkašku ligu Srbije već igrali za „Klonfere“ na dvojnu licencu. Trener Mega Bemaxa Dejan Milojević za 1. kolo Superlige neće moći da računa na Gogu Bitadzea, kao ni na Nikolu Miškovića koji zbog povrede propušta utakmicu u hali „Aleksandar Nikolić“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari