Crvena zvezda odigrala nerešeno protiv Libereca 1Foto: EPA_EFE/ VIT CERNY

Crvena zvezda je posao u L grupi Lige Evrope završila nerešenim rezultatom protiv Slovan Libereca – 0:0.

Crveno-beli su još pre ovog meča znali da su sigurno prošli dalje, pa im zbog toga verovatno niko od navijača nije zamerio što nisu ispunili obećanje da takmičenje u fazi po grupama završe pobedom.

Videlo se od starta prvog poluvremena da će Crvena zvezda želeti da napadne Liberec isto kao u Beogradu, ali se isto tako videlo i da je Češka ekipa uprkos tome što utakmica ne može promeniti poredak na tabeli čvrsto odlučila da popravi utisak svog sramnog poraza na „Rajku Mitiću“ od čak 5:0.

Iako su crveno-beli imali dominaciju na sredini terena, sve do blizu kraja prvog poluvremena nije viđena prava šansa. Imala je Zvezda odličnu kontru u 14. minutu, ali je završni pas Petrovića ka Benu presekao fudblaer domaćih Sadilek i tako sprečio krilnog napadača sa Komorski Ostrva da uđe u gol šansu.

Najbolju priliku srpski šampion propustio je u 40. minutu, kada je Ben, posle odličnog centaršuta Ivanića, pogodio stativu. Uzvratili su i domaći dva minuta kasnije, ali je kapiten i golman Zvezde Milan Borjan lako zaustavio šut Mare.

Pokušala je Češka ekipa da na startu drugog poluvremena napravi veći pritisak na crveno-bele time što je linija odbrane pomerena dosta visoko, skoro blizu centra.

Takva postavka umalo ih već posle tri minuta nije koštala kada je Ivanić sa oko sedam metara šutirao pravo u golmana Libereca.

Potom je u 49. minutu Dijego Falčineli imao sreće što mu je arbitar pokazao samo žuti karton kada je direktno ispred njegovih očiju namerno rukom postigao gol.

Italijan je u tom trenutku mrtav-ladan odlučio da loptu koju nikako ne može da dohvati glavom bukvalno zakuca rukom u mrežu domaćih.

Nije jasno da li je zaista mislio da igranje rukom toliko iznad glave može da se ne primeti, kao čuveni gol Maradone Engleskoj 1986. ili je jednostavno toliko nepromišljeno reagovao bez ikakvog rezona, rizikujući da dobije crveni karton, što bi mu verovatno većina drugih arbitara i pokazala.

Imao je sredinom drugog poluvremena i Nikolić vrlo dobru priliku kada je sa ivice kaznenog prostora imao otvoren šut ka golu, ali je lopta završila daleko iznad prečke.

Imao je zatim i Sadilek šansu na drugoj strani, ali je Borjan još jednom opravdao zašto mu je posle odlaska Marka Marina data prošle zime kapitenska traka.

Zvezdin golman je inače sinoć ubeležio 50. nastup za crveno-bele na međunarodnim utakmicama, čime je sustigao rekordera Vladimira Petrovića Pižona.

S obzirom na to da će prvak Srbije i na proleće igrati u nokaut fazi Lige Evrope, nema dileme da će Borjan preteći Zvezdinu legendu.

– Velika čast biti rame uz rame s takvom legendom. Želeo bih da se zahvalim rukovodstvu Crvene zvezde i navijačima na ukazanom poverenju. Ne razmišljamo još o protivniku u nokaut fazi, sada nam je samo bitno da pobedom završimo prvi deo sezone i u prvenstvu – rekao je Borjan.

Žreb u ponedeljak, poznati mogući rivali

Žreb za šesnaestinu finala Lige Evrope održaće se u ponedeljak u Nionu. Potencijalni rivali Crvene zvezde su: Roma, Arsenal, Viljareal, Dinamo Zagreb, Leverkuzen, Glazgov Rendžers, Napoli, Lester siti, Milan, Totenhem, Mančester junajted, Šahtjor, Klub Briž i Ajaks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari